Perkara 20

Perkara 1: AGAMA

“WALAUPUN TIADA BANTAHAN TERHADAP ISLAM MENJADI AGAMA RASMI MALAYSIA, AGAMA RASMI TIDAK ADA DI BORNEO UTARA DAN PERUNTUKAN BERHUBUNG DENGAN ISLAM MENGIKUT PELEMBANGAAN MALAYA HENDAKLAH TIDAK MERANGKUMI BORNEO UTARA.”

Perkara 2: BAHASA

“(a) BAHASA MELAYU HENDAKLAH MENJADI BAHASA KEBANGSAAN PERSEKUTUAN.
(b) BAHASA INGGERIS AKAN TERUS DIGUNAKAN UNTUK TEMPOH SEPULUH TAHUN SELEPAS HARI MALAYSIA.
(c) BAHASA INGGERIS HENDAKLAH MENJADI BAHASA RASMI BORNEO UTARA, UNTUK SEMUA TUJUAN BAIK PADA PERINGKAT NEGERI MAHUPUN PERSEKUTUAN TANPA HAD TEMPUH.”

Perkara 3: PERLEMBAGAAN

“WALAUPUN PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN MALAYA DITERIMA SEBAGAI ASAS PERLEMBAGAAN MALAYSIA, PERLEMBAGAAN MALAYSIA HENDAKLAH MENJADI DOKUMEN ANTARA NEGERI DAN BUKAN BERBENTUK BEBERAPA SIRI PINDAAN TERHADAP PERLEMBAGAAN YANG DIPERSETUJUI DALAM KEADAAN YANG BERLAINAN SAMA SEKALI. PERLEMBAGAAN BARU UNTUK BORNEO UTARA SUDAH TENTU PERLU.”

Perkara 4: KETUA PERSEKUTUAN

“KETUA NEGARA BORNEO UTARA TIDAK BOLEH MENJADI KETUA NEGARA PERSUKUTAN.”

Perkara 5: NAMA PERSEKUTUAN

“MALAYSIA” BUKANNYA “MELAYU RAYA”.

Perkara 6: IMIGRESEN

“KAWALAN KEMASUKAN ORANG KE MANA-MANA KAWASAN DI MALAYSIA DARI LUAR ADALAH TERLETAK DI BAWAH KUASA KERAJAAN PUSAT TETAPI KEMASUKAN KE BORNEO UTARA PERLU MENDAPAT KELULUSAN KERAJAAN NEGERI. KERAJAAN PERSEKUTAN TIDAK BOLEH MENGHALANG KEMASUKAN ORANG KE BORNEO UTARA UNTUK TUJUAN KERAJAAN NEGERI KECUALI ATAS SEBAB KESELAMATAN.

BORNEO UTARA HENDAKLAH MEMPUNYAI KUASA YANG TIDAK TERBATAS BAGI MENGAWAL PERGARAKAN ORANG-ORANG DARI KAWASAN-KAWASAN LAIN DI MALAYSIA KE DALAM BORNEO UTARA, SELAIN DARIPADA YANG BEKERJA DENGAN KERAJJAN PERSEKUTUAN DI BORNEO UTARA.”

Perkara 7: HAK PEMISAH

“TIDAK HARUS ADA SEBARANG HAK UNTUK BERPISAH DARIPADA PERSEKUTUAN.”

Perkara 8: PERBORNEOAN

“PENGAMBILALIHAN PERKHIDMATAN AWAM OLEH RAKYAT BORNEO HENDAKLAH DILAKSANAKAN DENGAN SECEPAT MUNGKIN.”

Perkara 9: PEGAWAI BRITISH

“SEGALA USAHA HENDAKLAH DIBUAT UNTUK MENGGALAKKAN PARA PEGAWAI BRITISH KEKAL DALAM PERKHIDMATAN AWAM SEHINGGA TEMPAT MEREKA BOLEH DIAMBIL OLEH ORANG-ORANG YANG LAYAK DARI BORNEO UTARA.”

Perkara 10: KEWARGANEGARAAN

“SARANAN-SARANAN DALAM PERENGAAN 148 (k) LAPORAN SURUHANJAYA COBBOLD HENDAKLAH MERANGKUMI HAK-HAK KEWARGANEGARAAN RAKYAT BORNEO UTARA DALAM PERSEKUTUAN, TERTAKLUK KEPADA PINDAAN-PINDAAN BERIKUT:

(A) PERENGGAN KECIL (I) TIDAK HARUS MENGANDUNGI PERUNTUKAN MENETAP SELAMA LIMA TAHUN;

(B) DEMI MENYELARASKANNYA KEPADA UNDANG-UNDANG KITA, PERENGGAN KECIL (ii) (a) HENDAKLAH BERBUNYI “TUJUH DARIPADA SEPULAH TAHUN” DAN BUKKANNYA “LAPAN DARIPADA DUA BELAS TAHUN”; DAN

(C) PERENGGAN KECIL (iii) SEHARUSNYA TIDAK MENGANDUNGI SEKATAN BERHUBUNG DENGAN KEWARGANEGARAAN IBU-BAPA – SESEORANG YANG LAHIR DI BORNEO UTARA SELEPAS MALAYSIA MESTILAH MENJADI WARGANEGARA PERSEKUTUAN.”

Perkara 11: TARIF DAN KEWANGAN

“BORNEO UTARA HENDAKLAH BERHAK MENGAWAL KEWANGAN TABUNG PEMBANGUNAN DAN TARIFNYA SENDIRI.”

Bab12 Perkara 12:KEDUDUKAN ISTEMEWA KAUM BUMIPUTERA

“PADA PRINSIPNYA SUKU KAUM BUMIPUTERA DI BORNEO UTARA HENDAKLAH MENIKMATI HAK-HAK ISTEMEWA SEPERTI YANG DINIKMATI OLEH KAUM MELAYU DI MALAYA, TETAPI FORMUKA MALAYA YANG DIGUNAKAN DI MALAYA KETIKA INI TIDAK SEMESTINYA BOLEH DIGUNAKAN UNTUK BORNEO UTARA.”

Perkara 13: KERAJAAN NEGERI

“(a) KETUA MENTERI HENDAKLAH DIPILIH OLEH ANGGOTA-ANGGOTA MAJLIS PERUNDANGAN TIDAK RASMI;
(b) SISTEM MENTERI YANG SEMPURANA HENDAKLAH DIUJUDKAN DI-BORNEO UTARA.”

Perkara14: TEMPOH PERALIHAN

“TEMPOH PERALIHAN HENDAKLAH DISERAHKAN PADA NEGERI BORNEO UTARA OLEH PERLEMBAGAAN DAN TIDAK SEKADAR DIAMANAHKAN KEPADA KERAJAAN NEGERI OLEH KERAJAAN PERSEKUTUAN.”

Perkara15: PELAJARAN

“SISTEM PENDIDIKAN YANG ADA DI-BORNEO UTARA SEKARANG HENDAKLAH DIKEKALKAN DAN DILETAKKAN DI BAWAH BIDANG KUASA KERAJAAN NEGIRI.”

Perkara16: PERLINDUNGAN PERLEMBAGAAN

“KERAJAAN PUSAT TIDAK BOLEH MEMBUAT SEBARANG PUINDAAN, MENGUBAHSUAI ATAU MENARIK BALIK MANA-MANA PERLINDUNGAN KHAS YANG TELAH DIBERIKAN KEPADA BORNEO UTARA TANPA PERSETUJUAN KERAJAAN BORNEO UTARA. KUASA MEMBINDA PERLEMBAGAAN NEGERI BORNEO UTARA ADALAH HAK MUTLAK RAKYAT NEGERI ITU.”

Perkara17: PERWAKILAN DALAM PARLIMEN PERSEKUTUAN

“INI HENDAKLAH MENGAMBIL KIRA BUKAN SAJA JUMLAH PENDUDUK BORNEO UTARA TETAPI JUGA SAIZ DAN PETENSINYA DAN DALAM APA KEADAAN PUN TIDAK HARUS KURANG DARIPADA SINGAPURA.”

Perkara18: GELARAN KETUA NEGARA

“YANG DI PERTUA NEGARA”

Perkara19: NAMA NEGERI

SABAH

Perkara20: TANAH,HUTAN, KERAJAAN TEMPATAN DAN LAIN-LAIN

“PERUNTUKAN DALAM PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN BERHUBUNG DENGAN KUASA MAJLIS TANAH NEGARA TIDAK HARUS MERANGKUMI BORNEO UTARA. MAJLIS KEBANGSAAN BAGI KERAJAAN TEMPATAN JUGA TIDAK HARUS MERANGKUMI BORNEO UTARA.”

249 Responses to Perkara 20

 1. the footprint says:

  pa akan jadi jika sabah masuk malaysia dana apa akan jadi jika sabah buka dalam persekutuan malaysia..
  ni nak tanya ni..
  adakah terdapat unsur2 konspirasi dalam kemasukan sabah ke dalam malaysia??

  • sabahan4ever says:

   pembetulan… sabah bukan masuk dalam malaysia….. tolong laaaaa…. sabah, sarawak dan malaya bergabung untuk manjadi malaysia…. maksud sabah dan sarawak bukan setaraf dgn negeri2 lain di malaya tp lgi besar berbanding negeri2 malaya yg lain…tpi persoalannya kenapa sabah lagi miskin dari negeri2 lain di semenanjung malaysia skarang?

   • donna says:

    saya stuju dengan sabahan4ever,..sabah lebih miskin berbanding negeri2 lain d semenanjung sb kbykkan hasil sabah lebih tertumpu d salurkan ke negeri2 semenanjung…e2 adalah hakikatnya…

   • Anak Tarawas says:

    hasil sumber bumi sabah hilang d mana? segala galanya sabah kaya dgn hasil bumi tapi tidak sepadan dengan pembangunan sabah…kami di sabah jauh ketinggalan dari berbanding negeri2 d semananjung…di mana silapnya? negeri2 di semananjung tdk byk mendatangkan hasil..kecuali pulau pinang, selangor, kelantan…tetapi negeri2 ini negeri2 pembangkang…org2 di negeri2 ini sdh ada kesedaran terhadap kepimpinan negara…apa kata d sabah pula ikut jejak negeri2 ini…berkaitan dengan isu kad penganalan di sabah..PTI tdk lama lagi akan mengambil tempat org bumiputera sabah…kerajaan persekutuan tidak ambi peduli tentang hal PEMBERIAN KAD PENGENALAN KEPADA PENDATANG TANPA IZIN UNTUK MERAIH UNDI MEREKA…isu ini sdh lama di perkatakan tetapi tdk ada penyelasaian sehingga ini…Skg D Kota Kinabalu PTI sdh 90 peratus lebih ramai drpd penduduk tempatan…apa sdh jadi dgn sabah 10 tahun akan datang….Fkr2 la apa yg perlu…

   • Sangat Setuju.. Sabah & Sawarak bukanlah Sebuah negeri akan tetapi Sebuah NEGARA. Selepas pengabungan untuk menjadikan Negara Malaysia sekutu kuat di Tanah Malaya telah Memadamkan Negara Sabah & Sarawak dan digantikan kepada Negeri Sabah & Sarawak. Kenapa Sabah kelihatan Lebih Miskin berbanding beberapa Negeri di Tanah Malaya adalah Disebabkan Ada dikalangan Pemimpin NEGARA SABAH pada Era Awal Pengabungan telah LUPA & LALAI akan Perkara 11 iaitu TARIF DAN KEWANGAN yang menyatakan bahawa “BORNEO UTARA HENDAKLAH BERHAK MENGAWAL KEWANGAN TABUNG PEMBANGUNAN DAN TARIFNYA SENDIRI.” Adakah Perkara 11 ini dikawal oleh Para Pemimpin Negara Sabah pada ketika itu..!? Jawapannya TIDAK.. Buktinya sekarang Sabah TERPAKSA menggunakan MATAWANG RINGGIT MALAYSIA..

   • jah says:

    setuju,hancurnya perjanjian 20 perkara maka hancurlah harapan keturunan borneo

   • ngayau67 says:

    agree wt u…pasal miskin 2 kn tanya pemimpin2vyg dilantik rakyat Sabah 2 sendiri(jawapan persoalan kamu ada ngan mereka)tk caye….hhehehe

  • yuz says:

   nk tanya dan nk konsi…
   kenapa orang ramai memberi tentngan kepda ISA

   • ne says:

    sebab isa digunakan untuk menutup suara merekax2 yang berani bertanya dan mepersoalkan tindakanx2 pihak kerajaan. ISA sepatutnya hanya untuk zaman penjajahan komunis, akta tersebut patut dibuang skg.

 2. ladymariah says:

  Minta maaf, soalan kurang jelas dan tidak kukuh. Sila gunakan perkataan yg biasa untuk perkataan ‘konspirasi’ yg anda gunakan. Saya keliru…

 3. kirana says:

  hi lady maria,i want to know more about double 6 trajedy…can u help me!!!i come from tuaran,and i really interested to know who exactly tun fuad is,b”coz even in school,my teacher never mention about that tragedy and of course about tun also

 4. nokurogia says:

  kirana,

  sia rasa kan, before tanya lady maria ada baik juga kita cek2 d google, terutama d google book. Kalo betul2 indada then info offline ialah alternatif. Tapi untuk friendship, jumpa offline sesama blogger sia rasa ok bah..

  Macam kes baru2 ni, ada tu urang Tausug cerita full sejarah pasal macam mana Sabah tu dorang yang punya d groups Anti-pilak d friendster. So buli tahan juga lah point2 dia, sekali sia buat reserch d google book pasal sejarah Sulu. Then sia buli suda jawap soalan tu urang pilak pasal Sabah tu.

  Pasal era lepas perang jipun sia belum buat reserch lagi.. tapi bahan2 di google book sangat2 banyak tu..

  • kusai says:

   kc tau diaurang kenapa mau tuntut sabah.Kalau difikir logik dan dimasukkan sejarah semasa jepun menakluk north borneo tiada satu orang pilak pun datang p lawan. lari p laut adalah.Jadi sejarahnya ialah Daulat yang ada pada masa itu telah hilang ditangan Jepun.Sebab itulah PBB tidak tengok lagi sejarah lama diaorang,Angaplah Sabah ini Kayangan yang tinggal kenangan.

   • Noorzain says:

    PEJUANG KEBEBASANGERILA SULU & GERILA KINABALULEFTENAN MUDA 209264 IMAM MARAJUKIN L. AHAD
    PENGENALAN BIODATA
    Nama sebenarnya Imam Marjukin bin Mohammad Ahad
    dilahirkan pada 09 April 1918 di Tapian Bohey, Mantabuan,Filipina
    . Merupakan anak ke-4 daripada 7 orang adik-beradik. 2orang lelaki dan 5 orang perempuan iaitu Patimah Etti, Kuburah,Munawarah, Marjukin, Bungalia, Maimunah dan Masdal. Bapabeliau, Mohammad Ahad @ Sayyid Wahidun bin Jalang adalah berketurunan Arab Yaman/Bajau Sikubong dan ibunya,Limucun Usman berdarah Suluk/Cina
    . Dibesarkan dalamkeluarga yang memegang teguh pada ajaran Islam. Berhijrah keSemporna, Sabah dan memperolehi status kerakyatan Sabahpada tahun 1951 setelah beberapa tahun tamatnya PerangDunia Kedua.Semenjak usia kanak-kanak lagi, beliau diasuh dan dididikmempelajari ilmu-ilmu agama malahan beliau sendiri meminatibidang keagamaan. Gelaran imam diberikan oleh penduduk dikawasannya atas ketekunan beliau menimba, mempelajari danmengajar ilmu-ilmu keagamaan dalam usia remaja di sampingselalu mengimami jemaah melakukan solat di masjid. Beliaumasih meneruskan minatnya dalam hal-hal keagamaanwalaupun sudah berkecimpung dalam dunia ketenteraan danselepas persaraannya dalam bidang tersebut.Namun demikian, sifat peribadi beliau yang sedikit panas baran,berani dan lantang bersuara menjadikan beliau seorang pemudayang disegani dan dihormati di kalangan keluarga dan sahabatbeliau. Sebelum menyambung pelajaran dalam bidangketenteraan, Imam Marajukin pernah bertugas sebagai guruBahasa Inggeris di Sulu. Bertemu jodoh dengan rakan mengajar,Nawila bt Tampilong dan dikurniakan 2 orang anak lelaki.

    Beliau kemudiannya ditakdirkan berkahwin dengan isterikedua, Saadiah bt Syed Julkani. Hasil perkahwinan tersebutmereka telah dikurniakan 4 orang cahaya mata. Seorang lelakidan 3 orang anak perempuan. Walaubagaimanapun,perkahwinan ketiga beliau dengan Jainahum, tidak dikurniakanzuriat.
    MENYERTAI ASKAR PHI-US & GERILA
    Beliau dengan rasminya menganggotai tentera Bersekutu,
    USAFFE (U.S. Armed Forces in the Far East) yang beribupejabat di Mindanao, Filipina pada 18 Disember 1941
    dan memegang tag nombor 209264 Infantry semasa PerangDunia Kedua dengan pangkat Sarjan. Ditugaskan sebagai salahseorang perajurit Filipina-Amerika yang beribu pejabat di Bato-Bato bagi kawasan selatan Filipina dengan nama
    209264 Sgt.Imam Marajukin L. Ahad
    .Mulanya beliau ditempatkan dalam
    2
    nd
    Replacement Co. 1
    st
    Replacement Battalion, Philippine Army, Apo #72 di San Jase, Leyte, Filipina.
    Kemudian diberi tanggungjawab besardalam
    Divisyen Loc. Section No. 3 Team II Apo 707 dibawah 125
    th
    Infantry Regiment 10
    th
    Military District,Bato-Bato HQ
    . Namanya turut didaftarkan sebagai salahseorang Pejuang Gerila Sulu. Pada usia awal 20-an, beliau mulamenyertai dunia ketenteraan setelah tamat belajar dalambidang tersebut.Perwira Sabah ini merupakan seorang askar pejuang yanggagah berani dan tidak gentar akan musuh yang inginmemporak-perandakan negara. Beliau yang mempunyaikepintaran dalam pelajaran mulanya mendapat pendidikanperingkat rendah di Ubol, Simunul dan menengah di Sulu,Filipina. Kemudian melanjutkan pelajaran dalam Pengajian Tinggi Ketenteraan di Sulu High School Class, Filipina keranacita-citanya menjadikan dirinya sebagai salah seorang PejuangKebebasan Sulu dan seterusnya menaburkan bakti kepadatanah air.Pada mulanya beliau mengetuai platunnya di bawah panjiAmerika Syarikat (Bersekutu) dalam pentadbiran tenteraFilipina menentang penjajahan Jepun di sekitar Kepulauan Tawi-Tawi dan Kepulauan Filipina. Ketua Komander KawasanPasifik ketika itu ialah General Douglas MacArthur.

    LOKASI PERTEMPURAN DI FILIPINA
    Antara pertempuran sengit yang dilalui beliau di Kepulauan Tawi-Tawi adalah di Bongao, Bannaran, Balimbing, Batu-Batu,Latuan, Sanga-Sanga, Simunul, Sikubong, Manukmangkau,Mindanao dan sekitar kepulauan Tawi-Tawi pada akhir tahun1941 hingga pertengahan 1943 dan akhir tahun 1944 hingga1945. Manakala di Kepulauan Filipina pula, beliau terlibatsecara rasmi dalam Perang Leyte dan Perang Pasifik.
    PERANAN GERILA SULU
    Peranan beliau sebagai salah seorang Pejuang Kebebasan Suluatau Gerila Sulu di kawasannya menjadikan beliau salahseorang pejuang kebebasan yang diingati dan mendapatpenghargaan penduduk sekitar Tawi-Tawi sehingga kini.Selatan Filipina merupakan satu-satunya kawasan di Asia Tenggara dan kawasan Pasifik yang amat sukar ditakluki olehpihak Jepun akibat kekuatan kubu dan semangat juang PejuangKebebasan Sulu dan askar-askar yang yang terdiri daripadawarga selatan Filipina yang menyertai Perang Dunia Keduasebagai askar Filipina-Amerika ketika itu. 80% daripada ribuanPejuang Kebebasan Sulu yang menyertai Perang Dunia Keduasebagai askar Amerika berdaftar adalah terdiri daripadamasyarakat Muslim selatan Filipina. Adik bongsukesayangannya, Habib Usman Shah @ Panglima Masdal turutmenyertai perjuangan gerila menentang musuh di selatanFilipina.
    DISEGANI OLEH KAWAN & LAWAN
    Beliau juga dikenali sebagai Imam Jamalul di kalangan ahlikeluarga dan sahabat terdekat. Sebut sahaja nama
    ImamMarjukin atau

    Imam Jamalul atau Imam Illawwah
    , seluruhpelusuk Tawi-Tawi mengenali nama ini sebagai salah seorangperajurit Filipina-Amerika dan Pejuang Kebebasan Sulu yangdiiktiraf dan dihormati. Namanya juga turut diketahui sebagaisalah seorang pejuang yang aktif dan amat dikehendaki olehaskar Jepun ketika itu. Pernah suatu hari dalam awal tahun1944, beberapa orang askar Jepun telah berusaha untukmemburu Imam Marajukin ke rumahnya tetapi perbuatan pihak Jepun itu telah pun dihidu lebih awal oleh beliau dan pejuanggerila lain di Mantabuan. Beliau dan beberapa orang rakanseperjuangan telah

    menyelamatkan keluarga masing-masing terlebih dahulusebelum menyerang askar-askar Jepun tersebut.
    BERMULANYA PENJAJAHAN JEPUN DI SABAH
    Jepun menakluki keseluruhan North Borneo pada 11 Feb 1942setelah berjaya menawan Tanah Melayu, Singapura danSarawak. Tentera Jepun dengan mudah menewaskan pasukanpertahanan British di Sabah iaitu The North Borneo ArmedConstabulary dan pasukan sukarelawan lain. Dari saat itu,bermulalah era pendudukan Jepun di Sabah.
    BERMULANYA PERANAN IMAMDI NORTH BORNEO SECARA RASMI
    Penglibatan Imam Marajukin dalam menentang penjajahan Jepun di Sabah atau lebih dikenali pada masa itu sebagai TheColony Of North Borneo bermula pada Julai 1943. Beliau danbeberapa orang dari platunnya yang beribu pejabat di Tawi- Tawi telah diarahkan oleh pentadbiran tentera Filipina-AmerikaSyarikat (Bersekutu) untuk membantu penentangan Jepun diNorth Borneo, pada tahun 1943.Peristiwa ini berlaku setelah setahun pendudukan Jepun diSabah, menggantikan The Colony of North Borneo di bawahpentadbiran British. Pada Julai 1943, pentadbiran tenteraAmerika Syarikat yang beribu pejabat di Kepulauan Tawi-Tawi,Filipina telah mendapat laporan daripada seorang agen geriladi North Borneo yang memohon untuk mendapatkan bantuansenjata dan kewangan yang pada ketika itu dibarisikebanyakan pejuang dari bangsa Cina di North Borneo.Lt Kolonel Alejandro Suarez yang bertindak sebagai KomanderPerang Kawasan Sulu telah menghantar Lt Kalingalan dan tigaorang lagi askar bersemuka empat mata dengan pejuang Cinayang diketuai oleh Dr Albert Kwok Fern Nam di Jesselton, NorthBorneo. Tujuan pertemuan adalah untuk merealisasikan hasratpejuang gerila di North Borneo bagi mendapatkan bekalansenjata dan kemudian dapat diagihkan kepada pengikut DrAlbert Kwok di North Borneo di samping memohon bantuanketenteraan daripada pihak Bersekutu Amerika Syarikat.

    PERKENALAN DGN KETUA & AHLI GERILA KINABALU
    Bertitik tolak dari pertemuan tersebut, pentadbiran tenteraFilipina-Amerika yang beribu pejabat di Tawi-Tawi, Filipina telahmengarahkan Sarjan Imam Marajukin, Lts. Kaluang, Lts Morodan Pvt Gurabi membantu perjuangan gerila tersebut di NorthBorneo. Sebulan kemudian, kumpulan tersebut kembali keFilipina bersama-sama Dr Albert Kwok dan wang berjumlah$10,000.00 British Borneo, kuinin dan beberapa keperluan lain.Semasa di Filipina, Lt Col Alejandro Suarez telah melantik DrAlbert Kwok dalam pergerakan di Sulu sebagai 3
    rd
    Lieutenant.Perlantikan tersebut telah mendapat perkenan Col. Wendell W.Fertig, selaku Pegawai Memerintah Utama 10
    th
    Military District,Mindanao. Dr Albert Kwok telah tamat menjalani latihan gerilasecara intensif selama 2 bulan di Sulu dengan jayanya sebelumkembali ke North Borneo dan mengetuai sepenuhnya gerakangerila di negeri tersebut menentang penjajahan Jepun.
    ARAHAN RASMI PENTADBIRAN TENTERA PHI-US& TERTUBUHNYA GERAKAN PEJUANG SULU
    Pentadbiran tentera Filipina-Amerika sendiri mengarah danmelantik Sarjan Imam Marjukin selaku
    ketua ‘Gerila Sulu’bagi suku kaum Sulu di North Borneo
    , membantuperjuangan gerila di negeri itu. Kembalinya Dr Albert Kwok keNorth Borneo diiringi oleh Imam Marjukin untuk bersama-samaberjuang menentang penjajahan Jepun di Sabah telahmengukuhkan lagi gerakan gerila. Mulai dari saat inilahpenglibatan sepenuhnya Imam Marjukin menentang penjajahan Jepun di Sabah. Beberapa minggu kemudian Dr Albert Kwokdan beberapa orang kanannya bersama-sama Imam Marjukindan pengikutnya telah berjaya menyatukan kumpulanpenentang Jepun dari beberapa kawasan seperti Jesselton,Inanam, Tuaran, Kota Belud dan Talibong pada September1943.
    TERTUBUHNYA GERAKAN GERILA KINABALU
    Mereka menggelarkan diri mereka sebagai
    ‘Gerila Kinabalu’
    di bawah pimpinan 3
    rd
    Lieutenant Dr Albert Kwok bersamaorang kanan yang terdiri daripada Lim Keng Fatt, CharlesPeter, Panglima Ali (rakan karibnya), Chen Chau Kong, KongSze Phui, Rajah George Sinnadurai, Li Tet Phui dan JulesStephens dan beberapa tokoh pejuang lain seperti Musa danKorom.
    Sarjan Imam Marajukin yang bertindak sebagai Ketua GerilaSulu turut membantu pergerakan dan perkembangan gerakanGerila Kinabalu. Gerila Kinabalu telah menubuhkan beberapabuah seksyen atau pos di North Borneo manakala pihak Jepuntelah menjadikan Jesselton sebagai salah satu pusatpentadbiran mereka yang terbesar di North Borneo pada ketikaitu.
    GERILA SULU & GERILA KINABALUMENJADI ANCAMAN JEPUN
    Penubuhan Gerila Kinabalu pada keseluruhannya mendapatsokongan dan bantuan daripada Amerika Syarikat yang padamasa itu telah memainkan peranan penting dalampenentangan terhadap Jepun samada di Tanah Melayu, Borneo,sebilangan besar kawasan di Asia Tenggara dan Lautan Pasifikyang dijajahi Jepun. Kerjasama yang erat antara ImamMarajukin dan pengikutnya serta Dr Albert Kwok bersamapengikutnya telah menguatkan lagi kedudukan ‘GerilaKinabalu’.Mereka telah mengatur satu rancangan bagi melancarkanpemberontakan di Sabah pada 10 Oktober 1943 yang dikenalisebagai ‘Pemberontakan Double Tenth’ dipilih bersempenadengan ulang tahun kejayaan revolusi pimpinan Dr Sun Yat Sendi China.Dr Albert Kwok telah menyusun pasukannya yang berpusat diMenggatal dan berjaya mendapatkan sokongan daripada kaumCina, Sikh, dan beberapa suku kaum tempatan seperti Bajaudan Suluk. Mereka mula melancarkan serangan pada malam 09Oktober 1943 dan mencapai

    kejayaan awal denganmemusnahkan balai polis Jepun di Tuaran dan Menggatal.Setelah itu, mereka terus mara dan menyerang Bandar Jesselton, kubu terkuat Jepun di utara Sabah pada 10 Oktober1943. Gerila Kinabalu telah menyerang bertubi-tubi (strongcounterattack) dengan membunuh ramai musuh,memusnahkan stor bekalan senjata, stesen radio danmemusnahkan aset bernilai milik ketenteraan pihak Jepun.Pasukan Jepun yang berada di bandar itu lari menyelamatkandiri masing-masing.
    Kemenangan Dr Albert Kwok yang dibantu oleh Imam Marjukindan pengikutnya menguasai Bandar Jesselton merupakan satukejayaan besar yang pernah dicapai oleh pasukan gerila dalammenentang Jepun semasa Perang Dunia Kedua. Dua harikemudian, mereka berjaya menawan kubu Jepun di Kota Belud.Kejayaan pemberontakan tersebut telah memaksa pihak Jepunmemindahkan pusat pentadbirannya pada Oktober 1943.
    SERANGAN BERTUBI-TUBI JEPUN
    Walaubagaimanapun, Dr Albert Kwok dan para pengikutnyatidak dapat bertahan lama di Jesselton kerana tidak lamaselepas itu tentera Jepun memulakan serangan balas. Iniseterusnya memaksa mereka berundur ke Tamparuli dankemudian ke Ranau. Ketumbukan tentera Jepun dari divisyenlain datang berkampung di utara North Borneo menentangusaha Gerila Kinabalu dan lain-lain penentangan yang wujudketika itu.Bilangan tentera Jepun yang berkali ganda ramainyaberbanding pejuang Gerila Kinabalu memaksa Dr Albert Kwok,Imam Marajukin dan pengikut yang lain berundur seketika. Tidak lama selepas itu, Dr Kwok telah berjaya ditangkapbersama-sama beberapa pengikut kanan yang lain.Walaubagaimanapun, Imam Marajukin berjaya memimpinpengikut di belakangnya termasuklah Lim Keng Fatt bolosdaripada ditangkap askar Jepun.Diceritakan pada masa itu, Imam Marajukin dan pejuang gerilayang sedang diburu oleh askar Jepun, terpaksa melaluikawasan kubu askar Jepun untuk melepasi ke zon selamat.Dengan izin Allah S.W.T, kumpulan pejuang Gerila Kinabaluyang dipimpin oleh Imam Marajukin untuk seketika telah bolosdaripada pandangan serta buruan askar Jepun.
    MEMOHON BANTUAN KETENTERAAN
    Terselamat daripada buruan askar Jepun, Imam Marjukin danpengikutnya telah membawa Lim Keng Fatt meneruskanperjalanan ke Tawi-Tawi untuk meminta bantuan ketenteraan.Di Tawi-Tawi, bantuan ketenteraan daripada askar-askar rakanseperjuangan Imam Marajukin dan Pejuang Kebebasan GerilaSulu gagal diperolehi kerana beberapa hari sebelum itu, askarFilipina-Amerika Syarikat dan pejuang kebebasan Sulu di Tawi- Tawi telah diserang hebat oleh pihak Jepun. Bato-Bato yangmenjadi ibu pejabat Pejuang Kebebasan Gerila Sulu turut ranapmusnah akibat peperangan antara kedua belah pihak.Kehadiran Lim Keng Fatt yang dibawa oleh Sarjan ImamMarajukin ke Pentadbiran Tentera Filipina-Amerika di selatanFilipina telah membuka ruang kepada Lim King Fat menjalanilatihan intensif dan seterusnya dianugerahkan pangkat Kapten.Gagal untuk mendapatkan bantuan ketenteraan, Lim King Fatdan Imam Marajukin kembali ke North Borneo bersama empatahli Gerila Sulu yang lain meneruskan perjuanganmembebaskan Sabah dari cengkaman pihak Jepun.Semasa di Borneo, Imam Marajukin dan 4 pengikutnya besertabeberapa orang Cina dan saki baki pejuang yang masih bergiataktif dalam Gerila Kinabalu, berjuang bermati-matianmenentang Jepun secara hendap tanpa kelibat Dr Albert Kwokdan beberapa orang tokoh Gerila Kinabalu yang sebelum inisudah pun ditawan pihak musuh.Pada 12 Januari 1944, Dr Albert Kwok dan para pengikut kananyang lain telah ditangkap sebelum ini antaranya Charles Peter,Panglima Ali, Chen Chau Kong, Kong Sze Phui, Rajah GeorgeSinnadurai, Li Tet Phui dan Jules Stephens telah dijatuhkanhukuman bunuh oleh tentera Jepun. Walaupun begitu, ianyatidak mematahkan semangat Sarjan Imam Marajukin, KaptenLim Keng Fatt dan pejuang Gerila Kinabalu yang lainmeneruskan penentangan bagi membebaskan Sabah daripadapenjajahan tentera Jepun dalam tempoh lebih setahun sebelum Jepun menyerah kalah kepada Amerika Syarikat pada Ogos1945. Penglibatan ketara beliau dalam menentang penjajahan Jepun juga paling banyak
    berlaku di sekitar pantai Timur Sabah iaitu
    di daerahSandakan
    bermula dari Labuk Sugut, Telupid, Kinabatangandan turut terlibat dalam penentangan terhadap Jepun di daerahLahad Datu.
    KETABAHAN IMAM & PEJUANG GERILA
    Imam Marjukin yang bertindak sebagai pemimpin Gerila Sulu diNorth Borneo sebelum ini, kini meneruskan perjuangan GerilaKinabalu bersama-sama, Lim Keng Fatt serta pengikut yangmasih tinggal tanpa kelibat pengasas utamanya, Dr AlbertKwok dan beberapa tokoh lain yang sudah terkorban. Beberapapertempuran sengit telah berlaku sekitar tahun 1944 di sekitardaerah Pantai Timur Sabah. Perjuangan, keberanian dankekentalan semangat juang pasukan Gerila Sulu bersama-samasaki-baki Gerila Kinabalu turut mendapat sokongan daripadapenduduk setempat yang anti penjajahan. Dan hari demi haribilangan pejuang gerila semakin bertambah.Walaupun pertambahan pengikut tidak dapat menandingi jumlah askar Jepun yang ramai, Imam Marajukin yangmenggalas tugas sebagai pemimpin Gerila Sulu di NorthBorneo berganding bahu bersama pasukannya dan pengikutGerila Kinabalu yang ada berjuang bermati-matian menentangpenindasan tentera Jepun. Penentangan gerila ini sekaligusdapat menggagalkan sedikit sebanyak usaha pihak Jepunmelalui Maharaja Meiji yang pada ketika itu merancangpembangunan sosio-ekonomi mereka tersendiri dan membolotkesemua hasil bumi di kebanyakan kawasan Asia Tenggarayang dijajahi oleh mereka termasuklah Sabah.Mengimbas kembali semasa tentangan hebat yang berlaku disuatu kawasan dekat Kinabatangan pada tahun 1944, ImamMarajukin dan beberapa pejuang gerila yang lain digempuroleh pihak musuh. Salah seorang rakan karibnya telahditembak mati dan kebetulan jasadnya jatuh tersungkur dipangkuannya.Dari awal penglibatannya sebagai ketua Gerila Sulu di NorthBorneo yang disokong oleh pentadbiran tentera Filipina-Amerika Syarikat, Sarjan Imam Marajukin adalah yang palingberketrampilan dan terserlah perjuangan yang diberikan dalammenentang pihak musuh samada di darat atau di lautan.
    Beliau juga antara tokoh pejuang yang memberi sumbanganterbesar dalam sejarah penubuhan dan perancangan di dalamgerakan Gerila Kinabalu samada sebelum dan selepaskematian Dr Albert Kwok. Semasa peperangan bermula, beliausentiasa berada di barisan hadapan.Selepas ketiadaan Dr Albert Kwok dan tokoh seperjuanganyang lain, Imam Marajukin jugalah yang memberikan semangatdan penentangan yang berterusan bersama-sama saki-bakigerila yang ada. Kemunculannya di North Borneo ketika itusebagai pemimpin Gerila Sulu di North Borneo, telah memberiharapan dan nafas baru kepada pergerakan Gerila Kinabalu.
    AKSI KOMBAT BERTERUSAN
    Selepas peristiwa pembunuhan Dr Albert Kwok dan pengikutlain, Sarjan Imam Marajukin pernah bersama-sama 1
    st
    Lt RexBlow (AIF-CO, 1
    st
    Batalion,125
    th
    Inf Regiment), Mejar Maclainedan beberapa orang askar Amerika Syarikat (Bersekutu) yanglain melakukan operasi melalui kapal perang udara AmerikaSyarikat menggunakan payung terjun menuruni kawasan Tambisan di daerah Lahad Datu untuk menentang askar Jepunyang pada masa itu memang mempunyai kubu yang kuat didaerah tersebut. Berlakulah pertempuran yang sengit antarakedua-dua belah pihak. Dalam pertempuran itu, salah seorangrakan karibnya terkorban.Paling sengit adalah tentangan Gerila Kinabalu terhadap pihak Jepun di Inanam pada akhir tahun 1943 yang menyaksikanbanyak nyawa musuh melayang di tangan perajurit gerila.Strategi telah diatur lebih awal, Imam Marajukin sendiri dengansemangat yang kental telah masuk ke dalam pertahanan kubu Jepun yang sedang seronok berpesta, tanpa disedari beliauberjaya membunuh lawan dan merampas seberapa banyaksenjata daripada kubu pihak musuh.Kemudian menyerahkan senjata tersebut kepada pejuanggerila yang tidak mendapat bekalan senjata yang mengikutioperasi serang hendap ini. Kemudian, mereka menyeranghendap musuh yang asyik berpesta. Bunyi mesingan bertalu-talu dari Imam Marajukin dan rakan seperjuangannya telahmenghuru-harakan askar Jepun. Ramai yang lari lintang-pukang untuk mendapatkan senjata. Tetapi gerakan gerilayang licik ini telah dapat memboloskan diri setelah membunuhramai askar Jepun.
    PERJUANGAN TIDAK MENGENAL MASA & TEMPAT
    Pengorbanan dan perjuangan Imam Marajukin juga tidakmengenal masa dan tempat. Walaupun beliau berjuangbersama-sama Gerila Kinabalu di North Borneo, pada masasama beliau tetap menerima arahan daripada KomanderPerang di Filipina untuk menyertai pertempuran sengitmenentang musuh di sekitar Kepulauan Filipina pada awaltahun 1945.Pada tahun 27 Januari 1945, satu peperangan sengit telahberlaku di antara tentera Amerika Syarikat dan tentera Jepun diNusa, Manukmangkau, Selatan Filipina. Diceritakan, ketika itusubuh dan keadaan pada mulanya tenang. Kebetulan, SarjanImam Marjukin bersama platunnya dari Divisyen Loc. SectionNo. 3 Team II Apo 707 ditugaskan untuk mengawal di salahsatu pos kawalan di pulau tersebut. Sebelum insiden berlaku,beliau dalam keadaan berwudhu untuk menunaikan SolatSubuh.Belum sempat beliau mengangkat takbir, tiba-tiba terdengarsatu bunyi semboyan musuh yang kuat bergema di pelusukpulau tersebut. Mendengar amaran yang diberikan, SarjanImam Marajukin membatalkan air sembahyangnya kemudianbertindak pantas dengan mengarahkan platun di bawahpimpinannya bersama-sama bergegas menuju ke arah pantai.Operasi kali ini turut disertai oleh rakannya, Capt. Luis Frayna.Mereka terkejut seketika apabila mendapati 2 buah kapalperang Jepun sarat dengan muatan bala tenteranya sedangberlabuh dan menurunkan sejumlah besar ketumbukan tentera Jepun dan mula melepaskan tembakan ke arah penduduksekitar dan seterusnya menyerang kubu pertahanan Filipina-Amerika Syarikat di kawasan tersebut.Menyedari situasi tegang yang akan membahayakan nyawapenduduk kampung tersebut, Sarjan Imam Marajukin bertindaknekad untuk cuba melumpuhkan operasi askar Jepun yangberatus kali ganda ramainya dari bilangan platunnya. Tanpaberlengah-lengah lagi, Sarjan Imam Marajukin mengangkatBARs (browning automatic rifles) dan menembak musuh yangsebahagian besarnya sudah mendarat di pantai seperti ribuansang semut.
    Dalam pertempuran sengit itu, ramai akar Jepun terbunuh ditangannya. Tetapi Sarjan Imam Marajukin yang menggempurmusuh dalam situasi ‘standing position’ telah berjaya ditembakoleh pihak musuh. Peluru musuh mengenai bahu sebelahkanannya. Namun semangat juangnya tidak pernah luntur,beliau terselamat.Beliau bangkit kembali meneruskan kemaraan, berjuang habis-habisan bersama platunnya menentang musuh durjana. Lebih100 orang askar Jepun terkorban sebelum bantuan dari kapalperang udara Amerika tiba. Peristiwa ini telah membawakepada pengiktirafan tertinggi kepada beliau oleh KerajaanAmerika Syarikat dengan menganugerahkan Pingat PurpleHeart.Pingat ini merupakan satu-satunya pingat yang hanya akandianugerahkan kepada perajurit perang yang tercedera dalamperang kombat semasa Perang Dunia Kedua. Bukan semuaaskar yang berjuang di bawah panji Amerika Syarikat ketikaitu, mendapat penganugerahan seumpama ini. Bak katapepatah orang di Nusa, mereka kesemuanya terhutang budikepada Sarjan Imam Marajukin yang berani dan sanggupbermati-matian menyelamatkan penduduk di kampungmereka. Dan peristiwa tersebut terpahat dalam sanubari danmemori mereka dari dulu hinggalah ke generasi baru Nusa kini.Sarjan Imam Marajukin dan rakan-rakan dari divisyennya jugapernah menghadapi pertempuran sengit menentang pihak Jepun di Bongao, selatan Filipina. Diceritakan, ketika itu peluruyang datang bertalu-talu dan tidak henti-henti dilepaskan olehImam Marajukin dan rakan seperjuangan menentang askar Jepun yang dalam misi mereka ingin menakluki kawasanBongao. Apapun, kekentalan dan semangat juang Gerila Suludan pejuang kebebasan yang lain ternyata diakui dan terpahatdalam sejarah dunia yang menyatakan Kepulauan Tawi-Tawi diselatan Filipina sebagai satu kawasan yang amat sukar untukditembusi dan ditakluk dengan mudah oleh tentera Jepun ataumana-mana anasir luar.
    KEPERIBADIAN SEBAGAI KETUA & PEMIMPIN
    Sarjan Imam Marajukin pernah mengetuai platunnya dalamsatu siri serangan hendap menentang askar Jepun di Lookan,Pulau Bannaran selatan Filipina pada pertengahan tahun1945. Pada mulanya, Imam Marajukin dan platunnya telahmembunuh beberapa orang askar Jepun di barisan hadapan,diam-diam tanpa disedari oleh rakan musuh yang lain.Mereka kemudiannya mengambil pakaian seragam musuhdan memakainya. Berlakon seolah-olah seperti askar Jepun,Imam Marajukin dan platunnya berjalan menuju ke pejabatpentadbiran Jepun. Bertindak mengikut arahan Sarjan ImamMarajukin, mereka dengan pantas memetik picu TSMGs(thompson submachine guns) ke arah askar Jepun yangsedang berkumpul di situ. Dengan semangat juang dankeberanian yang tidak diduga, Imam Marjukin dan platunnyatelah berjaya membunuh lebih 40 orang askar Jepun termasukbeberapa orang pegawai kanan pentadbiran tentera Jepun.Beliau juga pernah bertindak nekad dan berani membunuhbeberapa orang musuh dalam satu operasi di Balimbing,selatan Filipina dan kemudian berjaya merampas senjatamusuh.Bukan setakat menentang musuh di darat, tetapi penglibatanbeliau juga terserlah dalam tugasan menentang musuh dilautan bersama- sama gerombolan tentera Amerika Syarikatmenaiki kapal selam dekat perairan Hong Kong. Menaiki kapalselam ‘Narwhal’ ke Australia bersama-sama askar Filipina-Amerika dan Australia pada tahun 1944 bagi misimendapatkan bantuan senjata dan keperluan lain untuk paraPejuang Kebebasan Sulu. Dan kemudian berangkat ke Leyteuntuk operasi kombat besar-besaran. Beliau juga pernahditugaskan sebagai tentera penembak mesingan dalam kapalperang udara dalam satu pertarungan sengit tenteraBersekutu berhadapan dengan pihak musuh dekat Papua NewGuinea dan Irian Jaya. Kejayaan terbilang beliau juga semasaoperasi menentang musuh menjelang Leyte Campaign, antarasatu peperangan terhebat dan terbesar di dunia pada abadini.
    SENTIASA DIINGATI SEBAGAI PERWIRA SULU& NORTH BORNEO
    Pengalaman-pengalaman yang seperti inilah yang banyakmembantu memberi kejayaan dan kekuatan kepada diri beliaudalam usaha menentang Jepun di North Borneo bersama rakan-rakan seangkatan Gerila Kinabalu.Kekentalan semangat juang beliau sama ada di darata,n lautandan ruang udara semasa Perang Dunia Kedua menentangmusuh menjadikan beliau salah seorang perajurit negara yangdisegani bukan sahaja oleh kerajaan Amerika Syarikat, bahkankerajaan British ketika itu yang masih mentadbir North Borneodan juga penduduk Sabah yang sempat melihat danmendengar kekentalan dan semangat juang yang dicurahkanoleh Imam Marajukin.Diceritakan oleh kaum keluarga dan sahabat terdekat yangsempat mendengar dan melihat perjuangan dankeberaniannya, mengakui bahawa Imam Marajukin merupakanseorang pejuang bangsa yang mempunyai keberanian yangtinggi dan gemar memilih situasi ‘standing position’
    (melepaskan tembakan dalam keadaan berdiri)
    ketikamenembak musuh dalam banyak pertempuran yang ditempuhioleh beliau ketika itu.
    JEPUN MENGAKU KALAH
    Pada 06 Ogos 1945, Amerika Syarikat telah menggugurkanbom atom di Hiroshima. Tiga hari kemudiannya, sebutir lagibom atom digugurkan di Nagasaki. Pengeboman ini telahmemaksa Jepun menyerah kalah tanpa syarat pada 15 Ogos1945 dan menandakan berakhirnya Perang Dunia Keduasecara rasmi. Di Borneo, upacara penyerahan diri secara rasmidilakukan oleh pihak berkuasa Angkatan Tentera Jepun Ke-37,Masao Baba di Surrender Point dan Labuan pada 10 September1945.
    PERJUANGAN MENDAPAT SANJUNGAN &PENGIKTIRAFAN DUNIA
    Beliau telah dianugerahkan 5 buah pingat dan beberapa buahlencana (insignia) daripada kerajaan Amerika Syarikat keranapenglibatan cemerlang dalam bidang ketenteraan menentangmusuh semasa Perang Dunia Kedua. Kerajaan Filipina turutmenganugerahkan sebutir pingat dan lencana penghormatankepada beliau dalam membantu Filipina dan Amerika Syarikatmenentang Jepun di sekitar Kepulauan Filipina dan Sabah. Jasadan pengorbanan yang diberikan oleh Imam Marajukin dalammenentang musuh dari menjajah tanah air pada ketika itumemang amat besar nilainya. Oleh itu, beliau telahdianugerahkan pingat gagah berani daripada kerajaan AmerikaSyarikat. Antara pingat-pingat yang diterima oleh beliau adalahseperti berikut :
    PINGAT ANUGERAH KERAJAAN AMERIKA SYARIKAT

    PURPLE HEART (PH)
    “ Dianugerahkan khas kepada beliau kerana semasa operasikombat beliau telah mendapat kecederaan dalam perjuanganmenentang musuh di sekitar Kepulauan Filipina pada tahun 27 Januari 1945. Pingat bersadur emas ini direka oleh FDR pada1942. Pada Perang Dunia Kedua seramai 671,000 orang askarAmerika cedera semasa bertempur dengan pihak musuh,termasuklah salah seorang daripadanya, Sgt. Imam Marajukin.”
    3. WWII BRONZE STAR (BS)
    “ Pingat yang diwujudkan pada tahun 1944 ini oleh KerajaanAmerika Syarikat telah mengangkat martabat Sgt. ImamMarajukin sebagai salah seorang
    HERO
    perang kombatmenghadapi musuh semasa di Borneo, Tawi-Tawi, KepulauanSulu dan Kepulauan Filipina sepanjang tahun 1941 hingga1945 yang sepatutnya diberi pujian. “
    THE BRONZE STAR MEDAL (FIRST OAK-LEAF CLUSTER)
    “ Dianugerahkan di atas pencapaian cemerlang dalam operasimenentang musuh di daratan semasa ‘Pacific TheaterOperations’ menjelang Leyte Campaign. Pencapaian palingtertinggi dan berprestij yang julung-julung kali diberikan olehKerajaan Amerika Syarikat kepada askar Filipina-AmerikaSyarikat termasuk Sgt. Imam Marajukin. “
    ASIATIC-PASIFIC CAMPAIGN MEDAL
    “ Dianugerahkan oleh Kerajaan Amerika Syarikat di atasperkhidmatan di US Armed Forces dan terlibat dalam Asiatic-Pasific Theater of Operations. Sgt. Imam Marajukin salahseorang askar Amerika yang terlibat dalam operasiketenteraan besar-besaran dalam abad ini. “
    WORLD WAR II VICTORY MEDAL
    “ Dianugerahkan atas perkhidmatan di US Armed Forcesantara 07 Disember 1941 dan 31 Disember 1946. Sgt. ImamMarajukin juga salah seorang daripada ratusan ribu askarAmerika yang terlibat ketika itu. “
    COMBAT INFANTRYMAN BADGES (FIRST AWARD)
    “ Lencana bersadur perak dan enamel ini diberikan khas untukPegawai Infantri yang terlibat dalam memberikan arahantugasan, mempunyai unit dalam perang kombat di darat dantelah menunjukkan keaktifan dalam peperangan di darat.Seorang askar yang mendapat lencana ini mestilah seorangAskar Infantri atau Special Forces di bawah pangkat Kolonel,atau Army Enlisted Soldier atau Warrant Officer atau SpecialForces MOS yang mengetuai sesuatu unit pada 06 Disember1942. Pohon oak menandakan keteguhan, kekuatan dankesetiaan. Imam Marajukin salah seorang yang turutdianugerahkan lencana CIB First Award. “
    ‘Purple Heart menjadi lambang semangat waja askar US WWII yang tercedera semasa operasiketenteraan
    US ARMY & AIR FORCE PRESIDENTIAL UNIT CITATION
    “The Presidential Unit Citation juga dikenali sebagai TheDistinguished Unit Citation. Disaluti bingkai emas berbentukpohon laurel dan bahagian tengahnya berwarna UltramarineBlue 67118 ribbon. Dianugerahkan kepada unit dalam ArmyForces Amerika Syarikat kerana semangat juang yangluarbiasa
    (extraordinary heroism)
    dalam pertempuranmenentang musuh bersenjata pada atau selepas 07 Disember1941. Unit yang diberikan anugerah ini mestilahmempamerkan keberanian luarbiasa, penuh keazaman danmempunyai semangat berpasukan
    (esprit de corps)
    dalammenjayakan sesuatu misi yang amat sukar dan berisiko tinggi.Penganugerahan sebagai seorang hero perang melaluilencana ini menyamai anugerah ‘Distinguished Service Cross’yang diberikan secara individu. Anugerah ini juga hanya layakdiberikan kepada sesuatu unit yang terlibat dalam satuoperasi kombat mengikut unit masing-masing dan telahmemperoleh kejayaan terbilang. Kemudian telah meneruskanpenglibatan dalam pelaksanaan misi tentera yang mempunyaiketumbukan yang ramai, tidak memadai setakat perang didaratan bahkan terbabit dalam misi ketenteraan di udara. Sgt.Imam Marajukin adalah salah seorang penerima anugerah inidi atas penglibatan terbilang beliau semasa Perang DuniaKedua. Bukan semua askar Filipina-Amerika mahupun askar diAsia Tenggara yang bekerjasama di bawah panji AmerikaSyarikat ketika itu mendapat penganugerahan seumpamaini.”Beberapa buah lencana/insignia turut dianugerahkan olehPentadbiran Tentera Filipina-Amerika Syarikat yang beribupejabat di Filipina kerana pengorbanan, keberanian dan jasaSgt. Imam Marajukin L. Ahad semasa Perang Dunia Keduaseperti berikut :
    PINGAT ANUGERAH DARI KERAJAAN FILIPINATHE MILITARY MERIT MEDAL
    “ Banyak kriteria tertentu yang diambilkira sebelum dicalonkandan seterusnya layak mendapat pingat ini. Anugerah inidiwujudkan semasa ‘Commonwealth of the Philippines’ dandiberi kepada Sgt. Imam Marajukin atas kecemerlangan tugasperkhidmatan dalam perang kombat, dapat membuatkeputusan pantas menentang musuh dan menunjukkantindakan yang sepatutnya mendapat pujian. Kedua, diberikankepada beliau di atas kecederaan yang dialami semasabertempur dengan musuh di Nusa, Manukmangkau, Kepulauan Tawi-Tawi. ”
    PINGAT ANUGERAH KERAJAAN FILIPINATHE PHILIPPINE INDEPENDENCE MEDAL
    “ Pada mulanya pemberian anugerah ini adalah berbentuklencana/ribbon sahaja tanpa disertai pingat. Selepas tahun1966, kerajaan Filipina telah mereka satu bentuk pingat khasuntuk penganugerahan ini. Sgt. Imam Marajukin adalahseorang penerima anugerah PERTAMA dalam bentuk asal(ribbon) di atas penglibatan beliau dalam perjuangan GerilaSulu dan menjadi askar Filipina-Amerika yang membantuselatan Filipina bebas dari cengkaman pihak musuh. “
    THE PHILIPPINE LIBERATION MEDAL
    “ Dianugerahkan kepada askar Phi-US dan gerakan gerila diFilipina yang terlibat bersama-sama berjuang membebaskankedaulatan Filipina semasa Perang Dunia Kedua (1941-1945)daripada penjajahan pihak Jepun sehinggalah tercapainyakemerdekaan”
    THE PHILIPPINE PRESIDENTIAL UNIT CITATION
    “ Dianugerahkan oleh Kerajaan Filipina kepada sesuatu unitdalam pentadbiran ketenteraan yang cemerlang keranakeberanian menentang musuh semasa Perang Dunia Kedua.Unit Loc. Section No. 3 Team II Apo 707 adalah salah satu unityang disanjung dan disegani oleh rakan seperjuangan ketikaitu.
    Banyak pertempuran sengit yang disertai oleh unit ini dankebanyakannya memberi impak yang besar kepada musuh.Oleh itu, pentadbiran ketenteraan Filipina-Amerika telahmenganugerahkan pingat ini kepada Sgt. Imam Marajukinkerana beliau adalah seorang anggota infantri dari unittersebut sekaligus beliau telah berjaya memimpin platunnya.Unit ini terbukti telah banyak memberi sumbangan danperjuangan semasa perang kombat menentang musuh.“
    PENGLIBATAN TENTERA PHI-US DI NORTH BORNEO
    Seperti yang tercatat dalam Buku bertajuk “ With TheBraviest ; The Untold Story Of The Sulu Freedom Fighters Of World War II ‘ membuktikan peranan dan bantuan yangdiberikan oleh askar Filipina-Amerika semasa Perang DuniaKedua di Sabah.Kisah perjuangan Imam Marajukin dan rakan-rakan di Sabahsepatutnya mendapat pujian dan dihargai oleh generasi masakini sebagai salah seorang tokoh pahlawan Negara yangterlibat dalam membebaskan Sabah daripada cengkamanpihak musuh. Lihat sahaja, Sijil Penghargaan daripada KerajaanAmerika yang mengiktiraf beliau sebagai hero perang di NorthBorneo, Kepulauan Sulu, Kepulauan Filipina dan Kepulauan Tawi-Tawi sudah cukup membuktikan ketokohan dan jasaAllahyarham Imam Marajukin.Kisah perjuangan Imam Marajukin bersama-sama denganplatun tentera udara Amerika ketika bertempur di Lahad Datudan aksi kombat di kawasan Pantai Barat Sabah ketika itumembuktikan beliau telah berusaha keras dari selatan hinggautara Sabah.
    KESIMPULAN
    Setelah tamat Perang Dunia Kedua dan Jepun menyerah kalahkepada Amerika Syarikat pada tahun 1945, beliaumenyambung tugasan di bawah pentadbiran
    Co.’H”, 2
    nd
    BN.,2
    nd
    Infantry Regiment, yang beribu pejabat di Bongao
    . Tidak lama selepas itu, beliau telah memilih untuk bersara daribidang ketenteraan pada
    15 Mac 1946 dan menyambungkehidupan di Sabah
    .Bertitik tolak dari itu, pentadbiran ketenteraan Filipina-AmerikaSyarikat telah menganugerahkan pangkat
    Leftenan Muda(2
    nd
    Lieutenant)
    bagi menghargai jasa dan pengorbanandalam penglibatan cemerlang beliau semasa Perang DuniaKedua dari tahun 1941 – 1946 yang membantu tenteraBersekutu di sekitar Kepulauan Filipina, Laut Pasifik, Tawi-Tawidan juga di Borneo (Sabah).Beliau menghabiskan sisa-sisa hidupnya bersama anak-anaknya dan mengusahakan tanah yang diberikan di PulauLimau-Limau di daerah Semporna. Di tanah ini jugalah beliaudisemadikan di sisi beberapa orang anak-anaknya. Sepanjangpersaraan, beliau banyak meluangkan masa dengan mengajarilmu keagamaan Islam kepada masyarakat setempat di sekitardaerah Semporna kerana beliau juga merupakan salah seorangtokoh agama terkenal di daerah tersebut ketika itu. Beliau jugatidak mengabaikan tahap pendidikan anak-anaknya agarmereka lebih cemerlang dan berjaya dalam kehidupan.Beliau telah menghembuskan nafas terakhir pada 25 Disember1972 pada usia 54 tahun semasa ingin memulakan perjalanandari Sim-Sim, Sandakan menaiki bot ke kampung halamanbeliau di Semporna. Begitulah riwayat hidup Imam Marjukin L.Ahad
    (Veteran World War II, Ex. 2
    nd
    Lieutenant, InfantryP.A, ASN 209264)
    , seorang askar Filipina-Amerika WWII dan juga pejuang kebebasan negeri Sabah, dengan gagah beranitelah tampil ke hadapan bersama-sama para perajurit yang lainberjuang membebaskan tanah air daripada belenggupenjajahan pihak asing.
    Sebenarnya, banyak lagi kisah-kisah yang menarik berkenaanperjuangan Allahyarham Imam Marajukin sama ada di selatanFilipina dan di Sabah sebelum kemerdekaan tercapai. Apapun,penglibatan dan perjuangan beliau tetap dalam ingatanperibumi Sabah, warga selatan Filipina, kaum keluarga dansahabat handai yang mengenali dan mengetahui sejarahperjuangannya menentang penjajahan Jepun di Filipina danSabah. Kisah benar ini adalah hasil karya Tn Hj Nasir bin HjMohammad Misal bagi menghargai jasa bakti dan pengorbananyang dicurahkan oleh Imam Marajukin sebagai salah seorangtokoh perajurit negara yang sudah pun terpahat dalam tatapansejarah tanah air kita.

   • Noorzain says:

    lain kali kaji dulu sebelum berkata-kata saudara….

   • azlan says:

    yg mau tuntut sabah tu dia punya ketua, bkn dia punya orang orang ktrunan philipin tu. kunun tu hak dorang pdhal tok kpentingan dia ja. aku pn ada kwn ktrunan philipin ni yg lahir d sabah. dorang pn enda trpikir mau tntut ni negeri. kta pn enda buleh slahkan dorang semua..

 5. AlexM says:

  I found your site on technorati and read a few of your other posts. Keep up the good work. I just added your RSS feed to my Google News Reader. Looking forward to reading more from you down the road!

 6. pakatan BAJAU Kota Belud says:

  Thank Lady MARIAH…cOZ U telah uTArakan dlm blog u…20 Perkara Hak2 rakyat Sabah SEMASA Penubuhan Malaysia. tHIS Topic juga adalah agenda saya dalam Blog DSAI… Kita Buka pemikiran yg sihat dikalangan rakyat Sabah..untuk memperbetulkan segala kepicangan dan kecelaruan…Hak2 rakyat Sabah yg telah diPINGGIRKAN oleh K.Pusat..

  LAWAN TATAP LAWAN BAH….

  • Org Sabah Sabar says:

   pakatan Bajau Kota Belud..saya setuju apa ko cakap..kasi buka pemikiran yg sihat..jangan hanya untuk marah saja tia tentu pasal..siasat dulu sesuatu perkara baru utarakan topik tu supaya diri sendiri tidak KUYAK!!!… TQ Lady Mariah buat Blog ni..semoga semua rakyat sabah boleh memahami sejarah & perkembangan Sabah..Jangan hanya tercengang nnt kalo sudah ditipu oleh sesuatu pihak..tetapi..bolehkah org2 kita, jika bertanya sesuatu, amalkan sikap sopan santun & sabar wpn ada rasa kita ini ditindas ka…apa2 sajalaa.. & jangan sesekali mendengar “KHABAR ANGIN”…sbb itu akan merosakkan kita semua.. SEMOGA SABAH AKAN BERTAMBAH MAJU & AMAN DAMAI….

 7. jentayu says:

  ni salah satu mahasiswi yg dicucuk hidung oleh anwar. punya banyak kelebihan state dah bg pd sabah/sarawak sampai undang2 tanah pun lain dgn semenanjung pun nak lg. aku rasa kau mmg x suka berproksikan malaysia dgn kuala lumpur sbg ibukota. ms nak merdeka terhegeh2 nak masuk persekutuan. dah senang lupa diri. byk sgt bangsa lupa diri kat malaysia ni rupanya…

  • chilD says:

   jentayu Says:
   August 19, 2008 at 8:12 am | Reply

   ni salah satu mahasiswi yg dicucuk hidung oleh anwar. punya banyak kelebihan state dah bg pd sabah/sarawak sampai undang2 tanah pun lain dgn semenanjung pun nak lg. aku rasa kau mmg x suka berproksikan malaysia dgn kuala lumpur sbg ibukota. ms nak merdeka terhegeh2 nak masuk persekutuan. dah senang lupa diri. byk sgt bangsa lupa diri kat malaysia ni rupanya…

   opsss….
   awk silap.bukan sabah yg trhegeh2
   tp kerajaan malaysia yg trhegeh2 nak sabah n sarawak masuk persekutuan
   baru lah perkara 20 ni di keluarkan oleh pemerintah north borneo
   awk senang tak kalau 70% hasil titik peluh awk di ambil oleh org len dgan senang?

  • eby says:

   SOT JENTAYU

  • eby says:

   HAH APA KO CAKAP STATE? SKG TANAH2 DI SABAH KINI BANYAK MILIK LUAR SABAH… INGIN BERCUCUK TANAM PUN SKG SUSAH.. PERLU MINTA KERAJAAN BANYAK SAIN SINI SANA. BAYAR LAGI TUH. ITU BUKAN UNTUK ISTIMEWA SABAH ITU MAW KASIH MATI RAKYAT TUH… KERAJAAN SABAH SEKRANG NI PUN KEGILAAN DENGAN HARTA BENDA DAN KEKAYAAN KEPADA SAUDARA MARA PEGAWAI PEMIMPIN SENDIRI. HEI SUDAH2 LA TUH MAU TIPU RAKYAT…….. KAMI BANGKIT UNTUK HAK KAMI,

   • Gimpuhut says:

    sy rs si jentayu ni x belajar sejarah pembentukan Malaysia tau.. kesian btl.. tp biarkn dia.. dia adlh slh seorg drp jutaan org2 di sebelah sna yg buta sejarah.. apa sudah jd ngan Sabah skg ni?? Kt suma msti bsatu.. jgn biar hasil negeri kt dirampas sewenang2nya oleh org sna..

   • Org Sabah Sabar says:

    eby..siapa yg cakap2 pasal state? pasal tanah? kalau tidak faham suruh dia pergi study tu Land Ordinance cap. 68… dan study apa itu NCR??….buka mata luas2….& faham kan….. baru buli jawab semua tu….

   • Kucing Gersang says:

    NCR = Native Customary Rights. Definisi tentang hal ini boleh dilihat dalam Seksyen 13 Ordinan Tanah Bab 69 bertujuan menjaga kepentingan hak anak jati sabah berkenaan tanah di sabah. sebenarnya bila kita sebut pasal tanah ramai org semenanjung yg pegang, kena kaji skit psl fakta tu b4 cakap. benar mereka ada geran, tp geran tu hanyalah satu cagaran keatas mereka. Kelebihan kita sebagai anak sabah, kita x tempoh tertentu untuk pegang sesuatu tanah. kalau bukan bumiputera/semenanjung, mereka leh pegang geran, tp bersyarat. tidak boleh pegang melebihi tempoh 30 tahun dan akan tamat dan secara automatik menjadi tanah kerajaan negeri selepas tempoh tersebut tamat di samping cukai tanah yang tinggi. ini secara tidak langsung menjana pendapatan untuk negeri sabah. Kalau kita sebagai anak sabah, kita layak untuk mendapat sesuatu bidang tanah tanpa sebarang syarat yang ketat dan tempoh tertentu (hanya layak diwariskan dan tidak boleh dijual) selain cukai yang sangat berpatutan(sometimes x cukai langsung). oleh itu, kesimpulannya, tanah di sabah tidak akan ada menjadi hak milik kekal orang luar, dan keistimewaan kita sebagai anak sabah tetap terpelihara dengan adanya Native Customary Rights & Ordinan Tanah yang digunakan oleh kerajaan negeri masa kini. Tapi ada juga sesetengah pihak yang cuba mansuhkan Ordinan Tanah Bab 69 ni sebab diorng bilang Ordinan ni ditubuhkan dari zaman British lg, dianggap telah lapuk. Wonder why ah?? Adakah sebab mereka(semenanjung) nak hakmilik kekal ke atas tanah di sabah??

   • Tangkayau says:

    Eya bha…sabah pengeluar kayu balak trbesar d malaysia kn…tp pg mana suma tu? mustahil bha sabah kana trsenarai negeri termiskin d malaysia….maklum la syarikat besar d sabah diambil alih oleh orang dari semenanjung…..cth;ladang kelapa sawit.. rakyat sabah pun ada hak juga bha….

  • urangsabah says:

   malaysia wujud kerana sokongan sabah sarawak. jika bukan sebab sabah sarawak malaysia tidak wujud. Suruhanjaya Cobbold yg buat kerja pungutan suara utk pembentukan malaysia. U guys from malaya masih mengiktiraf 31 ogos hari kebangsaan malaysia. Why u so stupid tidak pernah melihat sejarah bahawa pembentukan malaysia adalah tahun 1963. Bukan sahaja hasil bumi kami yg malaya sapu tetapi lihat sahaja senarai negeri, bersama dan, persekutuan. Paling simple Kesihatan,Pendidikan, Keselamatan. 3 aspek paling asas utk membentuk satu tamadun manusia. Kesemua itu hanya boleh diperolehi melalui kelulusan sidang dewan negara sahaja manakala dewan undangan negeri tidak dibenarkan melakukannya. Kerana apa? Itu adalah alasan malaya bahawa hanya malaya sahaja mampu memberikan itu semua kepada penduduk sabah sarawak maka dengan itu sabah sarawak haruslah setia kepada kerajaan pusat yg sedang memerintah skrg. Jika tidak “pantang melayu menderhaka”. GTH with that prinsip. Dalam soal ini Jentayu, kamu dan negeri kamu haruslah bersukur dgn pertolongan kami dahulu dan kami sabahan tidak akan pernah lupa dgn sejarah.

  • Sullycram says:

   Wei Bro….
   PEMBETULAN…
   siapa yang jemput siapa????
   bukan Tunku jemput Sabah n Sarawak kah???
   masa under British, Sabah n Sarawak sudah mula berjuang untuk membentuk kerajaan sendiri… sedangkan masa itu, Semenanjung bergelut untuk membasmi KOMUNIS….
   di samping mengimbangi kaum (entah ni alasan kukuh ke rapuh) Malaya juga ingin dua negeri ini join Malaysia untuk mengimbangi ekonomi negeri2 TM yang miskin itu…. x percaya? cuba kau suruh Najib bebaskan Sabah n Sarawak dalam tempoh 1 tahun…
   Parah ekonomi Tanah Melayu Bro…..

  • tanakwagu sabah says:

   buang masa kita bercakap dengan orang yang tidak tahu apa2 pasal sejarah negeri sabah,jangan2 sejarah malaya pun di tidak tahu,…jentayu malaysia bukan untuk orang melayu dan bukan milik melayu,tanpa sabah sarawak dan 20 perkara tu,malaysia tidak akan wujud…

  • ne says:

   hurmmm typical ppl like you never been in borneo before, you just read the umno paper and blindly believe it that borneo have been develop under them. Typical ppl like you will know more about western country, but will be blur when being ask about sabah and sarawak…:-)

  • herway says:

   selalu orang kata satu malaysia,,, tetapi kenapa pula harga getah kat sabah lebih sangat murah berbanding harga getah kat semenanjung…….begitu juga harga barangan, harga barang kat sabah dan sarawak lebih mahal berbanding kat semenanjung……begitukah satu malaysia…sepatutnya kita nie penduduk sabah dan sarawak tidak patut digelar 1 malaysia dengan semenanjung tapi patut digelar borneo jajahan malaysia….

   • azlan says:

    yg aku plik ni, gji di sabah ni sikit sgt. mau beli NOKIA 3310 pn pikir 2x.. tpi smnanjung sana besar jgak gji dorang. berat sebelah.

 8. sagaraptor says:

  Jentayu,

  Harus di ingat. Bukan sabah dan sarawak yang ingin menubuhkan malaysia. Kita di undang, malah, pada kali pertama dinyatakan idea ini, banyak rakyat yang membantah.

  Tujuan asal penubuhan malaysia kerana kebimbangan menularnya kekuasaan Kominis setelah berakhirnya pemerintahan British.

  Perlu diingat ga, Sabah dan Sarawak mempunyai HAK yang sama rata dengan Malaya atau Semenanjung. Tetapi lain pula jadinya. Sabah dan Sarawak disamakan haknya dengan negeri – negeri lain dalam Malaysia.

  Ketika Ketua Menteri Sarawak yang pertama cuba merujuk kembali perjanjian ini, Perdana Menteri ketika itu tidak senang hati dan menyokong pemimpin Sarawak yang memberi kelebihan kepada Kuala Lumpur. Dengan itu, Ketua Menteri Sarawak yang pertama disingkirkan dari jawatan beliau.

  Mungkin JENTAYU berminat nak baca perihal persefahaman itu yang dikhianati oleh Persekutuan.

  http://raptorology.blogspot.com/2008/07/kedudukan-kita-di-dalam-persefahaman-20.html

  Kedudukan Kita Di Dalam Persefahaman 20 Perkara Penubuhan Malaysia
  sagaraptor

  Kita sudah banyak mendengar mengenai persefahaman 20 Perkara apabila Sabah dan Sarawak ingin menubuhkan Malaysia bersama Malaya. Ketiga – tiga negara ini bersetuju kepada beberapa perjanjian, yang dikenali sebagai persefahaman 20 Perkara yang memberikan Sabah dan Sarawak pemerintahan sendiri. Persefahaman 20 Perkara ini adalah asas kepada “jalinan dan melindungi hak” penduduk Sabah dan Sarawak.

  Tetapi, selepas 45 tahun, kerajaan Persekutuan bukan sahaja tidak memperdulikan perjanjian tersebut malah menukar “peraturan” tersebut tanpa kebenaran Sabah dan Sarawak. Kesannya, penduduk Sabah dan Sarawak berasa tidak puas hati kerana mereka merasa “dipencilkan” dan “diabaikan” serta “dipinggirkan” oleh Barisan Nasional (BN) yang kiterajui UMNO. Sabah dan Sarawak sudah dan terus berusaha dalam memainkan peranan kepada Malaysia tetapi tidak bagi Malaya dan hanya mereka yang tahu mengapa mereka tidak berpegang pada janji.

  Selanjutnya http://raptorology.blogspot.com/2008/07/kedudukan-kita-di-dalam-persefahaman-20.html

 9. crying_sabahan says:

  jentayu,

  berani ko cakap mahasiswa yang kena cucuk hidung aa..ko cakap diri sendiri ka?
  hei..sekolah ko di semenanjung memang teda ajar pasal 20 points bah, KAMI ada hak sama macam urang MALAYA!

  Untuk pengetahuan jentayu yang cetek tu.. Sabah BUKAN menyertai Malaysia aa, we form federation of Malaysia! Malaysia sepatutnya ada 4 sahaja: Sabah, Sarawak, Malaya dan Singapore! ni TIDAK!.. cek mana2 di jabatan kerajaan skarang, mau isi borang: Melayu, India, Cina dan lain-lain.. kami sabahan dalam kategori lain-lain??? apa ni??

 10. farrel says:

  saya setuju… marila kita sama2 raikan 16 september 2008 sebagai Hari Malaysia.. merangkap HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA yang baru…

 11. Apa yg kamu tahu????? says:

  tulah si jentayu ni. cakap tidak usul periksa. cakap orang sabah lupa diri. sot kali si jentayu ni tau. Apa perasaan ko kalo ko di tempat kami……semua harta benda habis utk majukan negeri2 lain di Malaya…ujung2 sabah juga yang diisytiharkan sebagai salah sebuh negeri termiskin di malaysia…… mungkin si jentayu ini yang terlupa dirinya sendiri.

 12. Ravern says:

  soalan utk ldymariah: 20 perkara ni ada kaitan dengan apa yang pernah dijulang oleh Dr. Jeffrey Kitingan dulu?

 13. Ravern says:

  forgot one thing, YOU MUST TRANSLATE THOSE ’20 PERKARA’ INTO BAHASA SABAH (hehe.. lain sikit dari malayu kan). urang kita ni kadang-kadang nda brapa paham urang putih, kalau bahasa sabah misti paham punya… gerenti. TOKOU MAMASOK DOID POMOGUNAN SABAH, DATON DO KOPOSION, ISO TULUN SUAI MAMARATI. WE MUST LET ALL SABAHAN KNOW WHATS ACT. THIS ’20 PERKARA’!!!!!!

 14. ballbearing says:

  LAWA LAH!!!!! SABAHAN FOR SABAHAN!! ITS TIME TO UNITE.

  ketuanan melayu??????? lancau la. itu tidak bleh pakai di sabah/sarawak!!!

  • peace_no_war says:

   Sabar bah, kalau marah pun tidak perlu sampai menyebut perkataan yang nda baik. Nda ada penyelesaian dengan kekerasan, kita semua telah berada pada situasi ini. Apa yang perlu kita lakukan ialah perbaiki ke arah lebih baik.

 15. sabah98 says:

  Jentayu,
  I will introduce you to my friend, a 6 years old tapai & you will know the meaning of respect when you both meet.

 16. LeeSlimShady AIC says:

  Hi..mariah ini Lee ………

  mariah dah ready untuk gempur parlimen pensiangan……macam mana persediaan ok kerr???????????

 17. LeeSlimShady AIC says:

  Mariah apa perkembangan SAPP ??? diorang dah antar surat pada Dr.Jeffrey tak??
  untuk join pakatan…kami harap Datuk Yong akan buat demikian semoga apabila sabah di kuasai Pakatan………..kekayaan bumi dan maruah Rakyat sabah dapat dikembalikan dari terus diperkosa oleh kerajaan BN yang Tamak Dan Rakus itu

 18. Ezreen Emira says:

  I afraid Jentayu is point is pointless.

  Well,it’s not Sabah yang terhegeh2 to join Federation of Malaya.It was TUNKU ABDUL RAHMAN yang terhegeh2 takutkan communism in South East Asia.

  I want to correct your point because,being “mahasiswa yang cucuk hidung” is people who involved with MPP sort things,because they’re not represents students.They represent those people at the office.

  • SabahanBoy says:

   kasi betul itu bi kau bah kawan..
   direct translate ka? better pakai bahasa sabah sja daripada guna bi tapi OME!

   I afraid Jentayu is point is pointless. apalah maksud kau? binggung.

   Im afraid that Jentayu’s point is pointless. ini baru betul.
   kasi keluar itu sabah bha.

 19. keris says:

  bro jentayu,fikir dulu sebelum cakap..aku org pun org kl,bila pegi sabah,sedih tengok pembangunan sana.sebagai negeri yg kaya sumber asli,tak sepatutnya negeri tu diabaikan sebegitu.memang banyak shopping komplex di kk,tapi adakah ia memberikan impak kebaikan kepada org sabah terutama di pedalaman

 20. romzi says:

  🙂 proud of sabahan

 21. Salak says:

  Terima kasih Mariah, kerana saya pernah nak cari 20 Point tapi belum temu!

  Hebat lah laman Sdri. Teruskan perjuangan. Saya teringat lihat gambar blog Sdri yang ini –

  dan sekarang menjadi bicara di forum di sini –

  http://dinmerican.wordpress.com/2008/11/03/kerja-4-tahun-bolih-beli-8-buah-banglo-inilah-umno-bn/#comment-15516

  Salam perjuangan!

 22. teda suda dlm wikipedia ni…

 23. Blindspott says:

  this ‘perkara 20’ are pointless & nonsense…u guys sabahan should learn from sarawak how to develope a state & elect leaders…even sarawak the largest state in malaysia can become one of the richest state in malaysia…then what happen to sabah??”one of the poorest state in malaysia”…THINK & LEARN..not talking nonsense

 24. Rinn says:

  Sabah aman dan tuntut kemajuan sabah tu lebih penting………….mimpi nak jdi ahli parlimen ba c mariah ni hehehe…..tak henti2 cari glamor…….menyampahlah!!!!

 25. anti-malaya says:

  kadang2 aku menyampah tengok budak semenanjing buat komen pointless & nonsense pasal sabah. u dunno nothing get out la. jaga negeri kamu sendiri maaa, beh baik kamu pi tengok MELAYUBOGEL ka hapa

 26. MUTALIB M.D says:

  Saudari kena baca Perlembagaan Persekutuan sebelum berbincang fasal Perkara 20. Hanya Johari kenal maniam, hanya Jabarkhan kenala Musa Aman. Selamat melayari blog saya untuk mengetahui kebenarannya. http://mutalibmd.blogspot.com

 27. Bro_........... says:

  berpijaklah di bumi yang nyata wahai srikandi sabah,
  lihat pada bumi yg luas siapa kita,
  bernafas pada udara yg sama berpijak pada bumi yg sama,
  bersyukurlah pada tuhan atas semua yg di berikan.
  keamanan sama dirasai.
  jgnlah kerana setitik nila mengaibkan susu sebelanga.

  anti perrkauman.

  • peace_no_war says:

   Setuju tu, jgn dikeruhkan lagi, bawak bertenang dan bersabar semua, biarla apa org (yg berfikiran/ilmu cetek) nak cakap, kerana ini akan mencerminkan diri kita sendri. Oleh itu kita gunakan minda kita utk kebaikan kita dan semua di masa depan.

 28. Kampung Boy says:

  Bro_
  Perkara 20 bukan anti perkauman.. ini adalah “HAK”.

 29. supporter Eli says:

  apa yg sabah ada bah?? selain dari stacy, pulau sipadan dan marsha milan londoh ( cun gila dia ni bah)… kalo sabah xmsk malaysia dulu, mungkin korang dah pun jadi gerila MILF (Moro Islamic Liberation Front, bukannya Mom i’d like to F***) sbb nak tuntut keharmonian dan hak beragama. apa2 aje…

  • WTF!! says:

   kalo sabah x msk malaysia???? fuck off la!!! otak cetek!!! mangkuk hayun!!!! BILA MASA SABAH & SARAWAK MALAYSIA??? PASAL SABAH & SARAWAK LA WUJUDNYA MALAYSIA!!! SO…PISS OFF, ASSHOLE!!!

  • ne says:

   part of milf?? typical ppl..well the sulu sultan only have a few part of the sabahan state..1 question for you, where is the legal sulu sultan?? the agremment only with the legal sulu sultan. Now there is no more sulu sultan.

   • ne says:

    ohhh yeah, even under malaysia the population of the filipino ppl is dramtically expanding and over running the sabahan ppl..so are there any different??

 30. Kampung Boy says:

  kalau Sabah inda join buat “Malaysia”, buat apa la jadi MILF..bagus terus duduk dgn British la baa.. 😛 apa susah kan, lama-lama British akan kasi merdeka kami juga tu nanti.

  • herway says:

   kalau dengan british,,, mungkin ranking negara kita sudah macam jepun dan england ahhaa,,,…..

   • Bumiputera Sabah bah says:

    betul tu. tgo singapore sama brunei. nasib baik dorang dapat keluar awal2.

   • timetowakeup says:

    patu ni smanjing tarik kita yg kaya ,curi smua,,tp smpi skg singapore and brunei lg maju dri dorang psl ni UMDOG bodoh nda pndi memerintah,corrupt, and follower2 dia tu smua cetek pikiran mcm beberapa contoh2 komen yg di sini mcm c jentayu,,

  • ketahian bilang samy velluuuu says:

   enda merdeka pun enda apa bha, nti kelab bola sepak sabah buleh main di EPL.. hahahaha

 31. sumandak says:

  Baik kita semua fahami dulu 20 PERKARA sebelum kita mengulas… sebab kalo ndak nanti salah ulas jadi buah pulasan pula…. (alamak talabih sudah)….

  KAdang-kadang setiap orang ada pandangan dia…Sumandak mau gak tau pandangan empunga blog ni…sebab kalo M.D Mutalib ulas… Sumandak respek gila punya… dia BERANI punya orang….

  Sumandak nak minta bantuan sebab nak tau sangat pasal 20 PERKARA…. untuk siapkan tugasan heheheh… harap liau-liau di Sabah tu tolong la ye…
  MACIH…

 32. Hasheila Ahmad says:

  Jangan buat huru hara. Aku ada sorang kawan baik dari Sandakan Sabah dan seorang dari Kuching Sarawak. Kami bertiga kawan baik dan sangat rapat. Aku sendiri dari Kajang Selangor. Aku kadangkala ada juga pergi ke Kuching. Kami tiada masalah dan ibu aku sendiri telah mengangap kawan aku dari Sabah dan Serawak ini sebagai anak angkatnya. Tak kira dari mana, dari Sabah ke, Sarawak ke, Malaya ke, kita semua adalah rakyat Malaysia….Berdiri dibawah satu nama iaitu Malaysia. Kalu kelian rasa tak bahagia dan tak beruntung tinggal di Malaysia, kelian bolehlah mencuba nasib hidup merantau ke negara lain. Baru kelian tahu nasib hidup diperantauan atau di negara orang….macam mana?

  • peace_no_war says:

   Setuju sangat2 tu, tiada bezanya…

  • ne says:

   🙂 hi Hasheila..”this world belong to God, and so does my life. It doesn’t matter either I live in south pole, north pole or even in the sun, if with God will that i live happy, then it would be so”

  • timetowakeup says:

   merantau di negara org lain? jan perasaan la,,SABAH ni tmpt kami,,buat apa maw merantau??suru tu PM ko keluarkan Sabah dri Malaysia,, we promise nda maw tgk Negara kmu tu pn lg,,LOL

 33. myname says:

  Hasheila…saya tidak merasakan blog ini bertujuan untuk menghuru-harakan keadaan…Ruangan ini ialah satu tempat bagi kami menyuarakan segala-gala ketidakadilan yang kami telah perolehi.cuba pikir blog seperti ini tidak akan muncul seandainya Kerajaan sedia ada melayan kami sama seperti negeri-negeri yang terdapat di semananjung. Mengapa kami diberi lebih sedikit hasil minyak negeri ini sehingga negeri sabah menjadi popular dengan gelaran negeri termiskin di MALAYSIA?? pernahka kamu fikirkan tentang itu?

  ya sememangnya malaysia aman..tp tahukan anda bahawa kami rakyat sabah sering didiskriminasikan secara tidak sedar? kami yang merupakan negeri terkaya menjadi negeri termiskin. sedangkan kerajaan pusat seharusnya tidak boleh campur tangan dalam sebarang hal di negeri ini? sudah semestinya saudari hasheila tidak tahu kerana saudari hidup senang dengan pelbagai kemudahan yang saudari nikmati hasil dari minyak dan hasil bumi negeri sabah.. pernahkah saudari teringat semua kemudahan yang saudari perolehi itu merupakan sebahagian dari hasil bumi sabah yang sepatutnya di gunakan untuk memajukan negeri sabah n sarawak?

  Kita sememangnya berdiri di bawah bendera malaysia.. tetapi kenapa wujud ketidakadilan untuk semua?

  kenapa kami mesti merantau ke negara lain?kan lebih baik kerajaan pusat memberi saja kebebasan itu kepada kami? kan itu lebih baik..Tidak perlu menyusahkan kami pergi ke negara lain.

  Susah Dan senang rakyat sabah hanya kami yang rasakan.

  • anak malaysia says:

   tidak ada diskriminasi.bumiputera sabah dan sarawak diberikan keistimewaan seperti orang melayu.antaranya keutamaan untuk biasiswa pendidikan,permohonan lesen berniaga dan kemasukan ke dalam IPTA.yang penting orang sabah dan sarawak berusaha untuk membuktikan kemampuan diri kita sendiri.sabah miskin bukan kerana hasil kekayaan bumi sabah dirampas kerajaan pusat.kerajaan pusat hanya memungut sedikit cukai dari kekayaan sabah untuk membangunkan sabah dalam bidang yang berada dibawah tanggungjawab kerajaan pusat.sebahagian besar kekayaan bumi sabah menjadi milik kerajaan negeri sabah pada masa sebelum pentadbiran BN di sabah.jadi kenapa tidak tanya kerajaan yang mentadbir sabah sebelum BN berkuasa di sabah.saya pun orang sabah berbangsa dusun..

   • alanoi says:

    silap ko tu gang…ceteknya ko tau pasal politik…inda sedar ko kana tipu mentah2…ko kaji dulu bah apa yang telah berlaku sebenarnya…saya rasa ko men cakap ikut apa yang ko nampak aja tapi yang ko tia nampak ko inda kaji…kanapa ramai yang memberontak pasal ni sebab memang telah ternyata bah…lu kajilah sendiri..

   • ne says:

    atukoi ko ni gaman…sedey saya dengar pandangan ko. Hasil bumi kena ambi skit ja ko bilang? 5% sama 95% mana lagi besar?..jgn bilang 5%.

  • peace_no_war says:

   Jika betul ini berlaku, salurkan pada saluran yang betul, pejuang2/pemimpin2 yang ada (dipilih/dilantik) sepatutnya bawa perkara ni dan tegakkan keadilan, kita tidak perlu membakar di peringkat ini.

   • Fight 4 Your Right says:

    btul tu alanoi..ni urg xtaw apa2 ne..’anak malaysia’?ko tau ka negeri kita dieksploitasi..dan hak2 kita(20 perkara)dihina..kenapa sy ckp itu suatu penghinaan??sbb org malaya ni pandang sblah mata ja dgn kita org2 sabah..mna suda tu urg semenanjung tu?sy lajak kamu pakai logging 100 tan..malaysia xwujud kalau bkn kemasukan sabah dan sarawak..malaya is nothing!skrg malaya ckp sabah negeri termiskin!?motherf****r la kamu org Tanah Melayu..miskin2 kami rakyat sabah ni masih ada rumah..tanam padi..masih boleh rasa nasi..masih boleh hidup..bkn mcm dsemenanjung!miskin trus merempat xrumah xmkan jadi peminta sedekah!apa itu?sedarlah org2 Tanah Melayu..kami anak jati Sabah sentiasa ingat benda ni..kami belia2 di sabah ni akn bngun dan menuntut hak2 nenek2 moyang kami..dan stelah apa yg kamu lakukan kpd arwah Tun Fuad Stephen serta yg terlibat dalam tregedi 6.6.1976 tu..20 perkara ini akan dituntut oleh kami generasi baru..sy xboleh tahan suda ini suma..sabah diperkecilkan oleh Tanah Melayu..

   • ne says:

    hurmmmmm :-)..boleh kah kerani lwn perintah ceo??

 34. myname says:

  Hasheila…saya tidak merasakan blog ini bertujuan untuk menghuru-harakan keadaan…Ruangan ini ialah satu tempat bagi kami menyuarakan segala-gala ketidakadilan yang kami telah perolehi.cuba pikir blog seperti ini tidak akan muncul seandainya Kerajaan sedia ada melayan kami sama seperti negeri-negeri yang terdapat di semananjung. Mengapa kami diberi lebih sedikit hasil minyak negeri ini sehingga negeri sabah menjadi popular dengan gelaran negeri termiskin di MALAYSIA?? pernahka kamu fikirkan tentang itu?

  ya sememangnya malaysia aman..tp tahukan anda bahawa kami rakyat sabah sering didiskriminasikan secara tidak sedar? kami yang merupakan negeri terkaya menjadi negeri termiskin. sedangkan kerajaan pusat seharusnya tidak boleh campur tangan dalam sebarang hal di negeri ini? sudah semestinya saudari hasheila tidak tahu kerana saudari hidup senang dengan pelbagai kemudahan yang saudari nikmati hasil dari minyak dan hasil bumi negeri sabah.. pernahkah saudari teringat semua kemudahan yang saudari perolehi itu merupakan sebahagian dari hasil bumi sabah yang sepatutnya di gunakan untuk memajukan negeri sabah n sarawak?

  Kita sememangnya berdiri di bawah bendera malaysia.. tetapi kenapa wujud ketidakadilan untuk semua?

  kenapa kami mesti merantau ke negara lain?kan lebih baik kerajaan pusat memberi saja kebebasan itu kepada kami? kan itu lebih baik..Tidak perlu menyusahkan kami pergi ke negara lain.

  Susah Dan senang rakyat sabah hanya kami yang dpt rasakan.

 35. Khairul says:

  Dalam era globalisasi. Masih ada kelompok yang masih merasakan aku-aku dan engkau-engkau. Masih ada mereka yang berfikiran sempit dan jumud. Sebagai rakyat Malaysia, aku sangat terkilan dengan pandangan-pandangan yang diberikan oleh beberapa pengunjung dalam blog ini. Ada yang sangup mengatakan dan menyokong Sabah keluar dari Malaysia. Pada mereka yang mengatakan demikian dan yang menyokongnya. Adakah anda hidup merempat terlalu susah melarat seperti komuniti selatan Filipina? adakah anda hidup dalam ketakutan pada kerajaan Malaysia seperti komuniti di Acheh yang takut pada kerajaan Indonesia. Adakah anda hidup dalam ketakutan seperti di selatan Thailand. Saya rasa tidak. Meraka yang sanggup mengatakan demikian adalah mereka yang tiada jati diri sebagai anak Malaysia. Mereka ini hanya jaguh kampung yang mahu menyorak di mata dunia. Aku anak Sabah!!! bukan anak Malaysia. Ramai orang kecewa dengan kerajaan sekarang. Bukan sahaja mereka di Sabah. Tapi juga di negeri-negeri lain. fikir-fikirlah sebelum bercakap. Dengan bercakap kita dapat nilai diri orang itu mcm mana.

  • ne says:

   1. “Masih ada kelompok yang masih merasakan aku-aku dan engkau-engkau”
   Kenapa baru sekarang 16 sept diraikan sebagai hari malaysia?

   2.Adakah anda hidup merempat terlalu susah melarat seperti komuniti selatan Filipina?
   Berapa ramai penganggur di sabah? kalo ko pegi pedalaman ko boleh nampak, budakx2 yg baju dia besar ( baju lama parent) sebab teda duit mo beli baju. Banyak lagi ko boleh tgok.

   3.adakah anda hidup dalam ketakutan pada kerajaan Malaysia seperti komuniti di Acheh yang takut pada kerajaan Indonesia.
   Pendatang tidak terkawal, semakin hari semakin ramai. Kalo ko sabahan mesti ko tau napa org nda berani masuk pulau gaya? mesti ko pernah dengar yg 1 of abu sayaf member caught in sabah…ko tau kan?

   🙂 khairul apa itu jati diri?

 36. ladymariah says:

  Kepada yang berkenaan, sila dapatkan buku ‘Justice for Sabah’ tulisan Dr. Jeffery Kitingan kalau mahukan penjelasan yang lebih jelas berkenaan PERKARA 20. Jangan harapkan orang lain sahaja yang suapkan.

  • nolly says:

   pls let us know mana boleh beli tu buku

  • Fight 4 Your Right says:

   eya..lau kamu dpt cari lagi vcd yg memaparkan suara2 menteri2 yg fight 4 sabah justice lebih bgus disanalah kamurang npk jelas dan tahu segala taktik kotor politik kerajaan yg slama ni kita tdk tahu dan dibutakan..sy ada prnah tgk ahli parlimen DAP mngulas tntang sabah..tentang the new underclass in sabah..golongan kelas bawahan baru di sabah ini ditujukan kpd kaum majoriti kita disabah iaitu KDM kadazandusun dan murut..sy sngt kecewa dgn statement yg dikeluarkan oleh phak krajaan itu..sngt2 disappointed..dan pihak2 tbabit juga mngatakan sabah is the poorest state in malaysia..GTH la Tanah Melayu..

 37. nolly says:

  good one at the new generation of Sabah know that we these kind of point,i hope Sabah will have new leader to protect Sabahan from the greedy BN

 38. ladymariah says:

  Nolly: Mutalib M.D ada menjual. silakan ke blog beliau mutalibmd.blogspot.com untuk tempahan.

  Dia ada juga membuka portal http://www.sabahkini.net

 39. Huih.. betul2 baini. ini bukan cobaan lg ni. ba alang2 uda ko bjuang, truskanlh pjuanganmu. jgn sskli brundr. biar putih tulang. pantang pendekar bilang urg. aku sokong ushamu. aku pn bgtu jg. cma sj aku ini berat p kewngan dn pniagaan pla bla sdh besar2 ni. ini pla pattern kita kn. nmpak ketara kala dwsa. ba main kau burung dlm sngkar ah..

 40. Saya 20 perkara wajib dibaca dan difahami oleh warga sabah khususnya. Walau bagaimanapun kita tidak perlu telalu fanatik dengan apa yang kita fahami, sedari dan kepercayaan dalam mempertahan 20 perkara. Memang kita telah dipermainkan selama hampir 50 tahun oleh kerajaan persekutuan namun kita tanya diri sendiri mengapa perkara ini terjadi. Pemimpin kita tidak bersatu,masing-masing mahu jadi orang no 1. Mengapa KITA ORANG SABAH sukar untuk bersatu? Kenapa mesti banyak parti politik? Sebab terlalu banyak parti politik di Sabah lah kita senang dipijak kerajaan persekutuan.

 41. Doktor Ayam says:

  Tunggulah orang-orang tua yang dungu, bodoh, babal semua dulu tu meninggal baru kita boleh suarakan hak kita. Selagi kita duduk di bawah kelangkang orang melayu (sebab orang tua kita asyik menangkan parit UMNO-BN)selagi itulah kita tidak boleh buat apa-apa. Cuba check dalam subjek sejarah sekolah menengah — ada dia sebut dengan jelas perkara 20? selagi ada pemimpin sabah yang korup yang berpaksikan kuala lumpur, jangan harap kita akan dapat hak kita yang semakin hilang…

 42. YOU SUCK says:

  SAYA SEDIH BUTUL DENGAN NASIB KITA NI. 50 TAHUN KITA DPERMAIN-MAINKAN OLEH MEREKA-MEREKA ITU. INI SEMUA KESILAPAN PEMIMPIN-PEMIMPIN LAMA. TIDAK BERSATU AND PENTING DIRI SENDIRI. BILA LA WUJUD PEMIMPIN YANG BETUL-BETUL PEMIMPIN????? KALAU BULI MACAM SI TEMUJIN (GENGISH KHAN) DAPAT MENYATUPADUKAN ORANG MONGGOL AND MEMAJUKAN ORANG MONGGOL.

  BUKAN MAU KELUAR DARI MALAYSIA BA TAPI MAU TUNTUT HAK (RIGHT) KITA YANG HILANG JA. YANG ORANG-ORANG DI MALAYA SANA TU JANGAN LA FIKIR KOLOT, KALAU KAMU PUN MENUNTUT HAK KAMU SEBAGAI PENDUDUK ASAL DI SANA… SALAH KAH KAMI MENUNTUT HAK KAMI JUGA???? TOLONG LA FAHAMI KEADAAN KAMI…KAMI TIDAK PERNAH MENGGANGU KAMU DI SANA KAN??? KAMI JUGA TIDAK PERNAH MENGHALAU ATAU MEMENCILKAN ORANG-ORANG KAMU YANG RAMAI BEKERJA DI SINI KAN…

  SATU LAGI KEPADA KERAJAAN PERSEKETUAN TOLONG MASUKKAN ‘PERKARA 20’ DALAM BUKU SEJARAH.

  • peace_no_war says:

   Korang masuk sini bebas buat apa saja (lepas tu pikir org sini pikir bukan2 pasal org sana, padahal sikitpun tak bezakan, korang je takut dgn bayang, disbbkan P20 tu la), masuk sana macam2 kena tapis, tu sbb P20 tu, dah satu negara…maju sama rata kalau peraturan sama rata. Jgn salahkan tidak ikut P20 atau melanggar P20 jika mmg sendiri tidak capai sesuatu. Cuba jgn tutup kelemahan sendiri dengan mengalih kepada kelemahan yang lain. Sedar dan bangunlah untuk kemajuan dan kebaikan sendiri. Kalau orang ada bot laju dan boleh bergerak laju, kenapa kita tidak dapat berusaha untuk dapatkannya untuk kita bergerak laju juga.

 43. melayu says:

  lady maria, aku tak nak ungkit masalah dalaman dan tekanan perasaan korang, aku pon kawin orang sabah dan faham perasaan korang, cuma yang aku nak sentuh, bab agama tu, kalo kami orng Islam memang mengkaji semua agama yang ada di dunia ini untuk mendapatkan kebenaran agama mana yang betul dan salah. Jgn la salah kan orang Islam yang tak mahu murtad hanya kerana fahaman anda semua agama itu sama, kerana kami tahu hanya Islam yang betul2 agama yang jujur. cuba kamu kaji dulu semua agama baru tu mana buruk dan baik. untuk pengetahuan kamu, tak semua agama itu sama. Islam satu2nya agama yang benar dan lurus. jadi jgn sentuh soal hak2 Islam kerana Islam saja agama yg benar. kajilah dgn ikhlas jika benar anda dari agama yg ikhlas.

  • anjing kurap says:

   macam mna ko tau agama islam satu2nya agama yang jujur…???????????
   klu betul islam agama yang jujur….
   knpa bnyak kes bapa rogol anak, datuk rogol cucu n sebagainya…
   knpa pernah ada kes ustaz pergi mencari pelacur dan tinggalkan anak dan istri dalam kereta untuk mencari pelacur di bualan ramadhan….????
   can u explian it 2 us…..????

   • BAyu... says:

    Salam…. Anjing Kurap….
    jangan di Salah tafsir berkaitan agama Islam.. agama adalah agama.. orang yang melakukan kejahatan sama ada bertitle ustaz kah ustazah kah adalah pelaku tetapi bukan agama… mereka itu adalah syaitan yang bertopengkan manusia… Agama islam itu Suci kalau kita mengerkan segala suruhan nya dan meninggalkan segala larangan nya… saya rasa mana2 agama juga mengajar membuat kebaikan.. betul tidak?… jadi jangan pecah belah kan rakyat sabah dengan Isu agama pula… kita cuma nak bincang Hak-hak orang Sabah setelah Tertubuhnya Malaysia… saya juga banyak menyokong luahan2 hati rakan2 sahabat kita…..saya juga merasakan begitu…. diskrimiansi dalam jabatan kerajaan… saya nak kongsi kepada rakan2.. pengalaman saya bekerja dengan orang Tanah Melayu nie… selalu mereka nie kata mereka hebat, bijak,.. dan yang paling saya tak boleh Terima dia kata BEGINI KAH SEMUA ORANG SABAH… BODOH.. Masa saya rasa nak tampar ja… orang nie.. sudah lah dia yang datang ke negeri kita bekerja.. dia pula tunjuk lagak.. dan satu lagi.. perasan atau tidak semua pekerja dalam jabatan kerajaan/fedral di Sabah hanya berapa peratus orang sabah…. hanya 20%.. 80%… siapa?.. urang Malaya.. bah..

   • Bumiputera Sabah bah says:

    Opss.. Pasal agama jangan kita sentuh k.. Kita punya ada pegangan agama masing2 yang. Dan masing2 memberi pengajaran kearah kebaikan. Kita punya perasaan sendiri untuk memahami agama yang kita pegang dari awal dan kita tahu kebaikannya. Jangan kita memandang agama lain dari segi negetifnya saja. Perlu ada rasa saling memahami dan hormat menghormati baru la aman malaysia dan satu malaysia..

 44. ladymariah says:

  Melayu, minta maaf. Saya tidak bersetuju dengan kamu. Maaf. sila hormati agama orang lain.

 45. betul tu lady maria, bab agama tu biarlah jangan kita ungkit. lady maria saya sudah cari buku dr jeffery tapi masih tidak dapat cari oh. dimana mau cari tu?

 46. melayu says:

  lady maria, semua org Islam di dunia menghormati agama lain. memang ajaran Islam di larang untuk menganiaya org lain. lihat di malaysia, tidak pernah berlaku serangan dari org Islam terhadap agama lain, malah turut sama menyambut perayaan hari kebesaran mereka dan diberi cuti umum. cuba lihat di negara2 Islam asia barat, afrika atau dimana sahaja, tidak pernah mereka menindas rakyat yg bukan beragama Islam. tetapi lihat saja di eropah, australia, china, india, thailand atau di mana saja negera bukan Islam, mereka menganiaya, mencemuh dan menafikan hak2 rakyat yg beragama Islam. adakah ini ajaran pembawaan agama bukan Islam? mengapa begitu iri hati dgn Islam? fikirkan. Jika anda dari agama yang ikhlas atau anda sendiri mempunyai sifat ikhlas, mengapa tidak setuju dgn tulisan saya supaya mengkaji semua agama di dunia. itu akan membuktikan keikhlasan perjuangan anda melainkan ada niat lain di sebalik perjuangan anda?

  • anjing kurap says:

   melayu….u r wrong….
   knpa ada yg sanggup menbaling bom buatan sendiri ke gereja….????
   siapa yg kena tangkap…?????
   so…jgn la kita mengungkit pasal agama k…
   only GOD’s know….

   • deadkid says:

    i agree wif melayu said…BUT,jgn salah tafsir jg dgn agama lain okeyyyy……klu mau d cakapkan semua agama adalah betul xda yg salah cuma pengikutnya yg menyalahgunakanya dan terlalu taksub..1 more thng orang sabah xda anti mana2 negeri..negeri km mempunyai lebih dari 40 lebih suku kaum tpi km x pernah bertelingkah antara satu sama lain …saya orang sabah sangat menyokong sekiranya sabah dan sarawak keluar dari gagasan malaysia…hanya km orang sabah asli tahu dan rasa terhadap ketidak adilan yg dilakukan terhadap negeri km ini….!!!!!

 47. sleepinchild says:

  urg sabah sma swk x akn puas hati smpai bila2..
  selagi tuntutan perkara 20 x dtuntut…
  melayu–ckp x serupa bikin..suru urg horamati agama kmu..tp kmu sendiri x menghormati agama urang…

 48. ladymariah says:

  Deanno GayoTulu: try email Dr Jeff jeffreykitingan@gmail.com

  melayu: menyambut perayaan bersama-sama dan memberikan cuti umum adalah kebebasan yang patut ada di mana-mana negara. encik berilah contoh mana-mana negara yang encik katakan negara bukan Islam yang menganiaya mereka. tapi kenapa tidak memberi contoh yang sebaliknya? bagi saya, tiada kebaikannya untuk membuat perbalahan berkenaan agama kerana setiap individu pasti akan mempertahankan kepercayaan masing-masing. kenapa anda perlu menimbulkan hal ini? kenapa perlu menilai kepercayaan saya? adakah anda mengenali saya? mengetahui pegangan saya? lahir dalam keluarga kristian dan membesar dalam keluarga islam mengajar saya untuk MENGHORMATI dan MENERIMA kepercayaan orang lain seadanya…

 49. ladymariah says:

  sleepinchild: oleh kerana sabah skrg mempunyai kelebihan dari segi penyumbang kerusi dalam membentuk kerajaan, maka masa inilah pemimpin harus sedar dan flashback balik tuntutan kita yang telah dicemar dan dilupakan… try untuk dapatkan balik.

 50. melayu:; sebelum ko mau suruh org kaji agama lain ada baiknya ko kaji agama sendiri lebih mendalam dan kemudian kaji agama lain dengan mendalam baru ko buat kenyataan. d sabah kalau ko islam kah kristian kah tiada pun orang sesama mencaci sesama dalam negeri. tidak tau pula kalau di negeri kamu mungkin ada percanggahan so jangan samakan di sabah…

 51. sleepinchild says:

  so skrg ini peluang kita demand2 sma persekutuan,diorg takut pKR takluki sbh dan swk…skrg tiba suda masa duit kita balik p borneo-sma2 kita support oneborneo sa mau kongsi satu weblog dr swk dr.bryan http://dayakbaru.com

 52. paloi says:

  saya fikir masalah yg timbul adalah kita tidak pernah diajar sejarah yg lengkap tentang pembentukan malaysia. di sekolah hanya diajar permukaannya saja. saya sendiri sebelum datang bekerja ke sabah dulu hanya tahu sikit2 ja pasal sabah.

  bayangkan masa sekolah saya ada dua kawan dari sabah. sorang dari bongawan sorang dari ranau. masa di universiti kawan baik saya dari bundu tuhan. tapi saya cuma anggap dia budak sabah.

  bila sudah bekerja lama disini baru la kenal suku kaum yg ada di sabah dan budaya mereka. saya juga tahu apa perkara dua puluh tersebut dan saya hormati itu. saya juga tahu taraf negeri sabah dan sarawak sama seperti malaya (bukan selanggor, perak etc)

  cuma di sabah agak longgar hak2 negeri ini dipertahan berbanding sarawak. mungkin politician sabah tidak punyai pendirian yg tegas mcm sarawak.

  • ne says:

   🙂 you are right..it kinda weird, i have a malaysian indian friend that know a lot about india even with it states, but when in comes to sabah and sarawak, he totally blur..

 53. masalah di sabah ni cuma orang sabah sekarang ni susah untuk bersatu..klu yg lain bersatu yg lain pula terima duit terus kabur mata. pemimpin pula masing2 ada agenda sendiri.. cubaaaalaah PEMIMPIN kita bersatu, berjiwa rakyat sebenar, ini cakap tidak serupa bikin. yg penting bg pemimpin kita DUIT dulu baru cakap….

 54. melayu says:

  deanno gayo tulu tak baca abis komen orang lain dan terus buat kenyataan ‘ada baiknya ko kaji agama sendiri lebih mendalam dan kemudian kaji agama lain dengan mendalam baru ko buat kenyataan’. sangat angkuh dan cakap tak serupa bikin.

 55. deanno gayo tulu says:

  melayu ko cakap pun tidak akan faham2. bukan angkuh tapi saya ada byk pengalaman juga bah.. klu ko ckp islam paling baik kenapa ada pelampau islam?ko ckp di eropah mencemuh agama islam tapi di malaysia,agama kristian kamu caci,cemuh perkataan ALLAh pun tidak boleh guna. saya pernah kerja catering dengan org yg dibuat dekat masjid, imam itu cakap kristian agama kafir..saya sakit hati OOOO…cuba kalau saya GUNA microphone cakap kuat2 agama islam kafir, ko marah ka tidak? jawap lah

  • herway says:

   setuju,, mereka ni hanya tau cakap yang agama mereka ni baik tetapi perbuatan mereka mengumpat agama lain,,,,,,,adakah itu baik….!!!????

 56. sia sabahan juga says:

  kamurang sabahan ni bercakap ja tau..cukuplah tu bercakap..BUAT KERJA!!!!!!! MOGIMUN JA TAU PASTU KASI SALAH ORANG. TEDA YG BLEH AMBIL KESEMPATAN KALAU KITA BIJAK! napa ko mau tunggu pemimpin yang berjiwa rakyat. bukan kita2 yg bercakap ni bleh jadi pemimpinkah? mau juga tunggu org!!!!!!!!sampai tuaaaaalah kita macam ni kalau mau tunggu pemimpin berjiwa rakyat..byk cakap..tia mau buat kerja..Aaahhh..malas suda sa ehhh dengar menrungut ja tapi bila time mau buat semua macam tu anjing menyepit ekor sndri takut…kalau betul-betul, jangan banyak cakap BUAT KERJA. JADI PROACTIVE jan mengomen ja..abis bihis!

 57. sleepinchild2 says:

  deanno gayo..
  tu malayu suruh makan bosou…ja or makan sasau ka..
  melayu kmi urg2 borneo minta and tuntut pekara 20 ni balik….

 58. noname says:

  Kamurang tau kenapa sabahan mundur & perkara 20 tidak dpt ditunaikan?… Ini krn para Pemimpin Sabahans mengamalkan satu konsep sejak dari dulu lagi. Dlm membuat keputusan/pilihan politik utk rakyat sabah, mrk sering merujuk kpd perkara di bawah ini:

  Two rules of boss:
  1st – Boss always right
  2nd – If boss is wrong, pls refer to the 1st rule.

  Atau dlm perkataan mudah pemimpin kita cuma pandai sebut “YES BOSS”…

 59. payday loans says:

  ladymariah.wordpress.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading ladymariah.wordpress.com every day.

 60. Deanno gayo.
  Islam adalah agama rasmi dalam perlembagaan. Agama rasmi dalam pembentukkan malaysia. Sila lihat perlembagaan. Tentang mencemuh agama kristian, saya amat jarang sekali mendengar ada pihak berbuat demikian secara terbuka. hatta di sabah sendiri sekali pun hak2 penganut kristian tidak dipersoalkan kalau tidak, masakan Pembinaan gereja2 yang tumbuh macam cendawan dibolehkan. Untuk pengetahuan saudara penggunaan perkataan Allah dibolehkan sebenarnya dengan catatan “Untuk Penganut Kristian”.Untuk pengetahuan saudara,
  Keluarga saya menyambut hari raya, Chinese New year and Christmas.Kami tidak pernah mencemuh, mencaci sesama sendiri tentang bab2 beragama..

  • herway says:

   Perkara 1: AGAMA

   “WALAUPUN TIADA BANTAHAN TERHADAP ISLAM MENJADI AGAMA RASMI MALAYSIA, AGAMA RASMI TIDAK ADA DI BORNEO UTARA DAN PERUNTUKAN BERHUBUNG DENGAN ISLAM MENGIKUT PELEMBANGAAN MALAYA HENDAKLAH TIDAK MERANGKUMI BORNEO UTARA.”

   maksudnya agama rasmi iaitu islam hanyalah d semenanjung sahaja. sabah sarawak tidak ada agama rasmi…….

 61. ko ckp di eropah mencemuh agama islam tapi di malaysia,agama kristian kamu caci,cemuh perkataan ALLAh pun tidak boleh guna. saya pernah kerja catering dengan org yg dibuat dekat masjid, imam itu cakap kristian agama kafir..saya sakit hati OOOO…cuba kalau saya GUNA microphone cakap kuat2 agama islam kafir, ko marah ka tidak? jawap lah

  Jawapan
  1. Dimalaysia, tidak ada mana2 pihak yang mencemuh, mencaci agama kristian dan penggunaan Allah. Penggunaan perkataan ALLAH oleh agama kristian dibenarkan sebenarnya if ada HANYA UNTUK PENGANUT KRITSIAN. Tujuannya untuk mengelakkan kekeliruan sahaja.
  2. Kristian adalah kafir adalah mengikut ajaran ISLAM. Jangan sama kan dengan ajaran anda.Buat apalah anda marah sebegitu rupa.
  Jika anda perhatikan baik2. Cukup di Sabah sahaja. pembinaan gereja2 sangatlah banyak. ini menunjukkan Agama kristian pun diberi hak dan kesamarataan. bukan dicemuh bukan dicaci sepertimana anda lontarkan.
  p/s My family celebrate Raya, Chinese and Xmas.

  • tanak togumu kalaja says:

   klo dari segi murtad ? keluar islam ? kenapa di sabah x di luluskan? sedangkan agama asal adalah kristian ?

 62. deanno gayo tulu says:

  1.sekarang ni rasanya soal penggunaan perkataan allah TELAh di bawah ke mahkamah… apa pula ko cakap hanya untuk penganut kristian.
  2.sejak bila pula saya buat ajaran sengiri. mungkin kah awak yg terasa?
  3.jika awak lihat project kerajaan persekutuan adakah tajuk projet yg ditulis projek naik taraf gereja kah kuil kah…tapi kalau masjid, dengan tulisan besar lagi wajid di tulis

 63. deanno gayo tulu says:

  dan bulan mengembang,rasanya untuk saya berdebat dengan ko pun tiada guna.. saya sendiri celebrate chinese new year n xmas. dan family saya pun ada yg muslim…dan apa saya debat disini pun dengan MELAYU saja.. bukan dengan ko lah

 64. perantau 2 says:

  sabar ipag toksa lah kamu gadu-gadu pasal kepercayaan kita…kalau kau islam jaga lah hukum hakam…kalau kristian pun begitu juga kita ada hak masing-masing doalah yang paling penting….pejuang-pejuang sabah suda tiba tinggal lagi masa menentukan masa depan rakyat sabah…hak tetap hak, kita yang muda2 generasi skrg nilah yg patut berjuang bukan mau tunggu tu aman-aman yang mau nyanguk suda mau suru tuntut tu hak. keleges ma. kalau rasa2 berani berjuang join lah mana ngo ka parti politik masuk gelanggang bah..kita berjuang bersama demi negara kita SABAH. dlm 20 perkara kita ni NEGARA bah…bukan negri..berjuang lah…

 65. perantau 2 says:

  kata-kata hikmat…kerana lidah badan binasa, kerana blog boleh kena strok…hehehehehe renung-renungkan

 66. hulubalang says:

  heran la, kenapa korang beria2 komplen mcm2. semua negeri di malaysia boleh interrogate dgn baik sama central walopon sesetengah negeri di tadbir pembangkang. lihat saja kelantan walopon ada juga menuntut hak2 tertentu tapi tak pernah pulak sibuk nak kuar malaysia atau mcm2 hal yg bodo. mereka success kerana pemimpin dan rakyatnya bijak dan berani. begitu juga di negeri2 lain termasuk sarawak. sepatutnya sebagai kaum yg bersyukur, kita mesti bersatu dalam negara sendiri walopon berlainan ideologi. sepatutnya kita membesarkan lagi jajahan negera kita bukannya pilih untuk menghancurkan negara kita. semua rakyat dapat g skolah ape, masuk Universiti la. kalo anda semua mau success kene lah bertindak cara bijak. belajarlah dgn selangor, kelantan, sarawak atau sebagainya cara untuk success seperti mereka. harap penduduk je ramai tapi mentaliti tak maju mcm nak berjuang. ape yang dapat diperjuang dgn emosi tapi otak tak nak pakai.

 67. melayu says:

  melayu ko cakap pun tidak akan faham2. bukan angkuh tapi saya ada byk pengalaman juga bah.. klu ko ckp islam paling baik kenapa ada pelampau islam?ko ckp di eropah mencemuh agama islam tapi di malaysia,agama kristian kamu caci,cemuh perkataan ALLAh pun tidak boleh guna. saya pernah kerja catering dengan org yg dibuat dekat masjid, imam itu cakap kristian agama kafir..saya sakit hati OOOO…cuba kalau saya GUNA microphone cakap kuat2 agama islam kafir, ko marah ka tidak? jawap lah

  deanno gayo tulu

  1. Ko tau tak apa makna Allah?
  2. Ko tau tak apa makna kafir?
  3. Kalo ko cakap adanya pelampau Islam, maka pelampau Kristian juga wujud. Ko tau apa makna pelampau?

 68. ourvoice says:

  Something really need to be done to make the natives terutama yang berumur ni kena bagi kesedaran bahawa kalau diurang asyik dengar cakap saja hilanglah kita punya bangsa (murut/kadazan/dusun/kujou/sungai dan kaum native yang lain – kalau sebut semua tidak muat ni – sorry ya) dari muka sabah ni. Kita tidak boleh tunggu lagi sebab kalo kita tidak ubah haluan kita skarang lambat nanti tidak dapat sudah ubah nasib kita ni. Sedangkan telinga saya sendiri dengar perbualan 2 orang PATI hari itu, yang tua ni baru sampai dalam 1 bulan dia cakap tunggu NRIC dia keluar saja. Yang muda ni pun beriya-iya la mau dapat NRIC kan. Jenis diurang ni, kalo ada 100 ribu orang, time election sudah nanti paham-pahamlah. Ni salah 1 sebab kenapa itu orang atas skarang masih berdiri. Baru itu sistem ROTATION pun sudah kena mansuh. Macamlah tiada sudah orang native kita yang berkaliber mau jaga Sabah ni. Satu lagi hal, kamu tau kenapa banyak pembangunan? Supaya……ha! Cuba fikir sendiri kio…

 69. amy says:

  @Melayu -> bukan semua orang Islam menghormati orang lain. Islam di Malaysia dan Brunei amat berlainan dengan Islam dari Middle East di Australia. Hidup mereka lebih teruk daripada orang tak beragama. Minum arak, perempuan, zina, jenayah, malah boleh pula merogol seorang gadis berusia 13 tahun secara beramai-ramai (5 orang) apabila pergi ke mahkamah, alasan perbuatan mereka ialah budak itu dirogol kerana berpakaian seksi. Maaflah kalau saya menyinggung perasaan umat Islam yang lain, tapi jika melayu cakap selidik dulu semua agama…rasa-rasanya saya dah buat macam itu, jadi oleh sebab saya tahu banyak pasal agama Islam sampai Sejarah Islam saya pun dapat A masa STPM dan uni, maka saya berkeputusan untuk memilih agama saya sekarang. Melayu, adakah seorang anak luar nikah dibenarkan berkahwin dengan bapa kandungnya dalam Islam??

 70. ladymariah says:

  Cukuplah bertelagah pasal agama. Tuan rumah mohon hentikan. Terima Kasih.

  Surah Al-Kafiruun ayat 6:

  “Bagi kamu ugama kamu, dan bagiku ugamaku”.

 71. Minta tuan rumah jangan approvekan sebarang bentuk penulisan dan comment yang boleh menyinggung perasaan mana-mana pihak terutamanya dalam soal kebebasan beragama dipertikaikan. Sekian terima kasih.

 72. ocac says:

  Islam yang wujud dimalaysia bukanlah islam sebenar, tetapi lebih kepada “Melayuism”.Dimana ia dicemari oleh unsur-unsur politik,kaum,dan lain lain. contoh? lihat saja isu isu terbaru ini.

  “Did allah said, Only melayu/islam can use “allah” because of its majority/rules/kaum or so called article 11??, Allah is for all, Not even a king can copyrighted it”

  FACT :-

  1. Tidakkah sememangnya agama Islam mengajar bahawa Allah taala adalah tuhan bagi semua manusia i.e. Muslim, Kristian, Yahudi dll.

  2. nama Allah telah digunakan sebagai Tuhan yang maha agung oleh kaum jahiliyah sebelum perutusan nabi Muhammad s.a.w.

  3. Allah taala mengutus nabi Muhamad bukan untuk membuat “exclusive claim” bahawa Allah adalah Tuhan untuk umat Islam sahaja, tetapi untuk menegaskan bahawa Allah adalah Tuhan semua dan Islam adalah agama untuk semua. Nabi Muhammad s.a.w diutus hanya untuk memperbetulkan konsep ketuhanan Allah sebagaimana dalam surah Al-Ikhlas yang berbeza dari konsep ketuhananan Arab jahiliyah dan penganut Kristian.

  4. Isu penggunaan nama Allah yang berlaku di Malaysia, bukanlah sebenarnya isu keagamaan. Tetapi ia lebih bersifat budaya i.e. orang Melayu tidak biasa dan selesa untuk berkongsi penggunaan nama Allah taala dengan penganut agama lain sedangkan ia telah berlaku beratus-ratus tahun di kalangan orang Arab, tanpa banyak masalah.

  5. Menjaga akidah Islam anak Melayu ialah dengan ilmu yang ditanam melalui usaha dakwah yang bersungguh-sungguh dan berkesan, bukan melalui larangan-larangan yang tak boleh dipertahankan dari segi hujah ilmu dan realiti sosial.

  ( CREDIT : Dhani )

  kepada rakan-rakan islam, tolong jaga kesucian Islam, jangan mengotorkannya dengan mentaliti pemikiran anda yang songsang itu, kerana dikhuatiri akan lari daripada akidah atau menyekutui “ayah pin” dan juga “rasul melayu”. Tolong bebaskan Islam dari cengkaman umno/orang melayu yang radikal.

  “Jika Kita Serius Mencari Kebenaran,Tidak akan ada Pembohongan Yang Diperbolehkan.”

  Untuk pengetahuan rakan-rakan dari semenanjung,di BORNEO, kami( Islam & Christian & agama lain ) yang terdiri daripada pelbagai suku kaum telah lama hidup harmoni tanpa perlu bersengketa atau mempersoalkan sesuatu agama atau kaum,isu sebegini hanya terjadi di semenanjung malaysia. KEKALKAN ISU ITU DISANA, KAMI TIDAK PERLUKAN ISU ITU DISINI. tolong jangan mencemarkan kami dengan politik/ideologi songsang itu.

  Cukup cakap mengenai agama, sebagaimana melayu mempertahankan keras slogan mereka “Ketuanan Melayu”, Makanya sebegitu juga kami,apa perasaan saudara jika perlembagaan melayu dirogol oleh bangsa lain yang sememangnya secara terang terangan menindas pegangan anda. pasti marah kan, begitu juga kami, syarat kami sebelum menyertai Tanah melayu adalah berlandaskan 20-Point agreement adalah jelas. Ingin saya quote disini salah satu point tersebut.

  Point 5: Name of Federation
  “Malaysia” but not “Melayu Raya”

  wahai rakan2 semenanjung,silalah jangan membutakan mata,mempekakkan telinga. adakah anda pernah tinggal disabah? adakah anda cuma sekadar melawat disini?adakah anda cuma melihat sabah *yang diperlihatkan* oleh kaca tv anda? MARI. sediakan beg pakaian anda sekarang. tinggal disini. baru anda tahu penyeksaan kami bagaimana. jangan merumuskan kami berdasarkan fakta2 yang dengar atau baca. tetapi rasailah realiti kehidupan disini. Jika anda tidak mahu berbuat demikian , makanya anda tidak layak untuk membuat rumusan tentang kami yang kononnya turut mendapat so called *KEISTIMEWAAN*.

  Kepada rakan-rakan sabah,kita seharusnya lebih mencetus kepada sesuatu yang baru, seperti membuat pertubuhan yang halal,berani.

  Pada pendapat saya hari ini. amat sukar sekali untuk kita warga sabah untuk menyuarakan pendapat kerana ahli kerajaan sabah kita yang sekarang ini terlalu takut kepada Tanah melayu yang lupa kepada kita ini.Mereka seakan-akan sudah lupa siapakah yang membolehkan mereka terus kekal sebagai pemerintah negara.

  Saya ingin meminta maaf sekiranya saya menyinggung kalian,

  ~TOLONG BEBASKAN BORNEO DARIPADA SIFAT DISKRIMINASI ANDA YANG LICIK DAN HALUS ITU.~

  ( Borneo is definitely not a place for you to spread your imperialisme )

 73. sleppingchild says:

  perhatian…
  sabah dan swk x pernah terhegeh2 nak masuk masuk malaysia ok…..
  tanah melayu or malaya yg terhegeh2 nak bergabung….
  malah memujuk dan menubuhkan suruhanjaya reid utk memujuk dan meninjau…
  sabah swk setuju dgnh syarat melaya memenuhi 20 perkara…utk BERGABUNG dlm malaysia…dan membentuk MALAYSIA dan nama MaLAYSIA wujud selepas Borneo setuju bergabung dengan bersyarat…..bukan free2 nak serahkan tanah borneo dgn melaya Faham….
  ini khas utk org2 melaya yg tak paham2 bahasa…

  nak tuduh2 lg kmi yg terhegeh2,sepa x sedar diri skrg…adakah kami atau org2 melaya…disana..
  bila dah berkuasa lupa diri nak sapu habis hasil bumu sabah dan swk..dan ini hak kmi menunutut perkara 20…krn ini adalah syarat sblm kmi bersetuju msuk dlm malaysia…Faham.

  skrg semenanjung bergantung degn sbh dan swk utk mepertahankan kerajaan UMNO dan BN….
  siapa yg lupa diri…sbh dan swk tetap dgn BN…
  org2 semenanjung memang mudah lupa….

 74. sleppingchild2 says:

  perhatian…
  sabah dan swk x pernah terhegeh2 nak masuk masuk malaysia ok…..
  tanah melayu or malaya yg terhegeh2 nak bergabung….
  malah memujuk dan menubuhkan suruhanjaya reid utk memujuk dan meninjau…
  sabah swk setuju dgnh syarat melaya memenuhi 20 perkara…utk BERGABUNG dlm malaysia…dan membentuk MALAYSIA dan nama MaLAYSIA wujud selepas Borneo setuju bergabung dengan bersyarat…..bukan free2 nak serahkan tanah borneo dgn melaya Faham….
  ini khas utk org2 melaya yg tak paham2 bahasa…

  nak tuduh2 lg kmi yg terhegeh2,sepa x sedar diri skrg…adakah kami atau org2 melaya…disana..
  bila dah berkuasa lupa diri nak sapu habis hasil bumu sabah dan swk..dan ini hak kmi menunutut perkara 20…krn ini adalah syarat sblm kmi bersetuju msuk dlm malaysia…Faham.

  skrg semenanjung bergantung degn sbh dan swk utk mepertahankan kerajaan UMNO dan BN….
  siapa yg lupa diri…sbh dan swk tetap dgn BN…
  org2 semenanjung memang mudah lupa….

 75. sleppingchild2 says:

  http://dayakbaru.com/weblog08/2010/01/25/tanah-malayu-tipu-dan-hutang-borneo/

  Tanah Melayu tipu dan hutang Borneo

  Written by Haji Jualaihi Haji Suut

  Cerita kita hari ini:

  Malaya kantoi. Malaya tipu Borneo. Malaya putar-belit sejarah. Malaya berhutang dengan Borneo . Sasaran cerita ini: Orang Borneo mesti copy-paste dan emailkan kepada sekalian rakyat jelata Malaysia. Tujuan cerita ini: Pembetulan sejarah Malaysia

  Pakcik diberi keutamaan oleh The Four Horsemen dari kepulauan Borneo untuk membentangkan kertas kerja berkenaan penubuhan Malaysia tahun 1963 dan perkara-perkara bersabit 1963. Ulasan pakcik hari ini banyak berdasarkan fakta-fakta sejarah yang dipetik dari pelbagai sumber yang dipercayai, termasuk transkrip orang Inggeris di Parlimen British. The Four Horsemen menamakan kertas kerja hari ini ‘Aprilfool Malaya’.

  Projek APRILFOOL MALAYA (tugasan):

  1. The Debate On The Malaysia Bill In The British Parliament 19th July 1963 (Kajian Sarah J. Brooke)
  2. How Sarawak was conned into the Formation Of Malaysia: Dr Ooi Keat Gin (Kajian James anak Bond)
  3. Separate but equal by N Shashi Kala and Ooi Ying Nee; Things fall apart By Sim Kwang Yang (Kajian Devil’s Advocate)
  Tugasan-tugasan di atas diserahkan untuk tindakan lanjut pakcik, maksudnya penulisan dan pembentangan dalam bahasa ibunda.

  Sebut saja ’sejarah’, pasti ada orang naik bosan dah. Maklum saja lah manusia-manusia zaman plastik ni mahukan sesuatu ala tema Maggie Mee ‘cepat dimasak sedap dimakan’. Minta maaf, pembentangan kertas kerja hari ini tidak boleh dipercepatkan. Tetapi kita mungkin boleh buat ia sedap didengar.

  Lantaran itu pakcik diberi tanggungjawab untuk bercerita. Dua sebab. Pertama, Bahasa Malaysia senang difahami oleh setiap lapisan masyarakat, termasuk orang Penan. 100 peratus orang Malaysia boleh membaca BM, sedikit pengecualian diberi kepada orang Cina dan India. Rugi dia orang lah kalau tak tahu baca. Dah lebih 40 tahun duduk kat Malaysia masih tak faham-faham bahasa Malaysia. Betul ke diaorang ni orang Malaysia ?

  Sebab kedua, pakcik Julaihi pandai bercerita – demikian anggukkan datuk-nenek adik-kakak di rumah. Demi mengekalkan minat pembaca, cerita ini ada sedikit mabuk… dari segi pengolahan bahasa. Hentam sana hentam sini, hentam atas belakang. Kasi tangkap syok sikit topik yang boring. Part-part lain kita tak mabuk. Waras sewaras-warasnya. Silakan…

  Bahasa Malaysia

  Siapa bilang Gadis Melayu tidak menarik, tidak memikat hati? Demikian dendangan Mawi dan Jamal Abdillah. Gadis Melayu memang cun giler. Dia punya lenggok boleh memukau pak Arab. Tetapi Gadis Melayu tak secantik Gadis Malaya. Satu lagi gadis laaaagi cun dari Gadis Melayu dan Gadis Malaya. Kelahiran campuran Sabah-Sarawak, nama sang puteri ialah Gadis Malaysia

  Siapa bilang Bahasa Melayu tidak menarik, tidak memikat hati? Demikian pertanyaan Anwar Ibrahim dan Hishamuddin Hussein. Pakcik yang bilang! Pakcik kata Bahasa Melayu memang tak menarik langsung, tak ada kelas, tak sedap, tak ketat, tak nyaman. Ha, lagi engkau!

  Sekejap bahasa pengantaraan jadi Bahasa Baku, kejap jadi Bahasa Malaysia, kejap jadi Bahasa Melayu, kejap jadi Bahasa Malaya aper ntah. Lepas tu dia banyak versi. Ada bahasa Kolumpo, ada bahasa Putrajaya, ada bahasa filem cetak rompak. Ada pulak istilah-istilah bahasa Indonesia di-bilang-kan dan di-bisa-kan dalam bahasa Malaysia . Tapi pandai pulak diaorang reject ‘membutuhkan’.

  Tapi pakcik tak mahu lagi dah berjuang, berbilang, berbisa, atau berbutuh dalam belukar bahasa. Banyak kali dah pakcik tulis bab-bab ni. Pendirian Kementerian Pendidikan masih serupa orang mabuk, kejap ni kejap tu. Diaorang nak aper sebenarnya – bangsa ke bahasa? Kita orang Sabah dan Sarawak, penganut setia BM zaman-berzaman, jadi bengang bila bangsa Melayu sendiri buat murtad pada bahasa dia. Tau tak per.

  Kalau ikut-ikut lah kan , kalau digunapakai 20-Point Agreement (Sabah) dan 18-Point Agreement (Sarawak) semasa penubuhan Persekutuan Malaysia 16 September, 1963, bahasa resmi Sabah dan Sarawak ialah Bahasa Inggeris.

  POINT 2: “Malay should be the national language of the Federation. English should be an official language of North Borneo for all purposes, State or Federal, without limitation of time.”

  Habis tu siapa yang pandai-pandai gantikan English dengan BM di sekolah-sekolah kerajaan di Sabah dan Sarawak ? Malaya yang buat, bermula tahun 1979 kalau tak silap pakcik. Lepas tu bila Sabah dan Sarawak dengan sukarela menerima subjek BM dalam bilik darjah, bila ibubapa-ibubapa sanggup berbelanja untuk beli buku sekolah buat anak-anak, Malaya pulak buat macam-macam pada Bahasa Malaysia setiap kali tukar menteri pendidikan – 1983, 1987, 2006, kalau tak silap pakcik.

  POINT 15: “The existing educational system of North Borneo should be maintained and for this reason it should be under state control.”

  Orang Borneo masa tu semua pandai English. Ayahanda pakcik sempat buat Master lagi kat Eropah. Tapi Borneo baik hati pada Malaya . Borneo anggap BM sebagai satu cara Malaysia boleh buat satu identiti, dan Borneo pun melupakan identiti mereka demi identiti nasional. Demi Malaysia kita orang Borneo sanggup berkorban! Demi negara, ya Allah!

  Bila Borneo sudi menerima pendidikan Malaya, jangan lah pulak orang Malaya haru-birukan bahasa kita seMalaysia. Cukup lah tu. Sains dan Matematik bukan orang Melayu yang buat. Kalau molek matapelajaran sains dan matematik diajar dalam bahasa Inggeris, apa salah nyer? Isu-isu nasionalisma tu tak payah dimainkan. Inggeris ker, Arab ker, Cina ker… tak hilang Malaysia kita, tak rugi apa pun kita.

  Atau Melayu yang rugi? Begitu ye? Sound lah awal-awal. Cover line di sini ialah bahasa ialah demi bangsa dan bukan integrasi nasional, identiti negara. Begitu ye? BM kena diubahsuai supaya pelajar Malaya senang pandai, pelajar Borneo lambat nak pandai. Begitu ye? Kalau itu perjuangan Malaya, Borneo kena tarik diri.

  Untuk tidak terus pening kepala memikirkan isu BM ni dan tanpa perlu menunggu buku teks sekolah diubahsuai sekali lagi, pakcik dan angkatan The Four Horsemen, bermula dari hari ini, saat ini, mengiktiraf hanya satu jenis BM di Malaysia iaitu Bahasa Baku. Lain-lain BM selain dari Bahasa Baku adalah tidak sah, tidak berguna dan kurang-Malaysia lebih-Melayu. Lain-lain BM, seperti bahasa yang pakcik gunakan di sini dianggap bahasa mabuk atau bahasa bohsia atau bahasa blog. Itu pendirian kita.

  Agama Islam

  Sama kes dengan Bahasa Melayu, agama Islam bukan agama rasmi di kepulauan Borneo . Demikian peruntukan 20-Point Agreement (Sabah) dan 18-Point Agreement ( Sarawak ).

  POINT 1: “While there was no objection to Islam being the national religion of Malaysia there should be no State religion in North Borneo, and the provisions relating to Islam in the present Constitution of Malaya should not apply to North Borneo “

  Tak payah diulas dengan panjang lebar, nanti ada pihak yang terlebih akal. Hakikatnya ialah Islam atau Kristian atau Hindu atau Buddha, termasuk animisma, adalah OPTIONAL ITEM di Sabah dan Sarawak. Silakan memilih, tapi jangan dipaksa. Jangan gunakan peruntukan undang-undang Islam Malaya ke atas aspek keagamaan di Sabah dan Sarawak . Tunku Abdul Rahman saksi perjanjian kita.

  Borneo bela Malaya

  Ingat ini baik-baik. Ingat sampai ke anak-cucu. Tak kira apa kata orang Malaya, tak kira apa diaorang tulis dalam buku sejarah sekolah tadika, Malaysia ditubuhkan pada 16hb September, 1963. Satu dunia tahu. Komunis-komunis pun tahu.

  Ingat, nama MALAYSIA hanya bertapak dengan rasminya pada tahun 1963, bukan 1957 seperti yang digila-gilakan orang Malaya. Borneo hanya bersetuju untuk meraikan ulangtahun Kemerdekaan Malaysia pada 31 Ogos. Haribulan sahaja, bukan tahun. Seharusnya 31 Ogos, 1963. Tetapi disebabkan beberapa masalah semasa pembentukkan Malaysia ketika itu, tarikh itu dilanjutkan dan Malaysia akhirnya berjaya ditubuhkan pada 16 September, 1963.

  Welcoming in principles the formation of Malaysia

  Debate on The Malaysia Bill in The British Parliament 19th July 1963: “During September, 1962, the legislative assemblies of (Sabah) and Sarawak adopted resolutions unanimously welcoming in principle the decision to establish Malaysia by 31st August this year (1963).”

  Sabah dan Sarawak adalah dua bahagian daripada 4 bahagian, termasuk Malaya dan Singapura

  Ingat lagi satu perkara. Ingat sampai ke anak-cucu. Sabah dan Sarawak tidak MASUK Malaysia untuk menubuhkan Malaysia… Sabah dan Sarawak adalah dua bahagian daripada 4 bahagian, termasuk Malaya dan Singapura, yang membentukkan satu negara bernama Malaysia . Sebelum Malaysia , kerajaan-kerajaan Melayu sekitar Gunung Ledang dan Selat Tebrau dikenali sebagai Persekutuan Tanah Melayu atau Malaya sehingga 1963. Bukan Malaya yang buat Malaysia. Kerajaan British yang tentukan nasib jadi ke tak jadi Malaysia .

  Debate on The Malaysia Bill in The British Parliament 19th July 1963 (Mr. Sorensen): “I support the Bill because I believe that, on the whole, the majority of the people in the four territories of Singapore, Malaya, Sarawak and (Sabah) want Federation, if not with enthusiasm at least with what I may call prudent wisdom..”

  New country Malaysia

  Mr. A. G. Bottomley of Middlesbrough, East: “We are not only having an extension of Malaya . We are, in fact, creating a new (country Malaysia ) … the other Commonwealth Governments have been consulted and that they will cordially welcome the new (country Malaysia ) into the Commonwealth.”

  Ingat satu lagi perkara. Ingat sampai ke anak-cucu. Malaya yang sangat beriya-iya memujuk Sabah dan Sarawak untuk buat satu negara dengan Malaya dan Singapura. Borneo endah tak endah, mahu tak mahu, jadi tak jadi, selamba jer. Borneo masa tu ada pilihan. Sama macam Brunei ada pilihan. Dia nak ke tak nak buat negara dengan Malaya , tak boleh paksa.

  Borneo masih tak suka nama MELAYU RAYA… Borneo pilih MALAYSIA

  Malaya kowtim, bagi makan best-best, urut-urut, bawa round kampung wakil-wakil Borneo yang dijemput melawat Semenanjung Tanah Melayu sebelum 1963. Tapi Borneo masih tak suka nama MELAYU RAYA… Borneo pilih MALAYSIA . Ha! Dengar tu. Sabah dan Sarawak yang pilih nama Malaysia . Itu pasal nama Malaysia ada hingga ke hari ini.

  POINT 5: ” Malaysia ” but not “Melayu Raya”

  Ingat satu lagi perkara.. Perkara paling penting. Ingat sampai ke anak-cucu. Sabah dan Sarawak menyelamatkan Melayu di Malaya, sehingga hari ini Melayu boleh membesar sebagai UMNO. Sebelum ada Malaysia , Singapura dah dua kali cadangkan Malaya dan Singapura bergabung buat satu negara – pertengahan 50an dan 1959. Tapi Melayu di Malaya takut. Melayu takut! Sebut sekali lagi, Melayu takut! Takut bukan apa. Cina Singapura campur Cina Malaya, tenggelam Melayu.

  Malaya hanya berani buat negara dengan Singapura kalau Borneo juga masuk sama. Dengan adanya Melayu-Muslim dan masyarakat pribumi yang ramai di Sabah dan Sarawak, pecahan penduduk Cina dan bukan-Cina di Malaysia jadi seimbang. Bila tahu Cina tak boleh dah pegang Malaya, Singapura keluar Malaysia tahun 1965. Sekaligus Melayu jadi majoriti di Malaysia . Tetapi peranan Borneo dalam politik Malaysia kekal. Kalau bukan kerana Sabah dan Sarawak, orang Cina sudah jadi Perdana Menteri Malaysia pada tahun 1969. Sila rujuk peristiwa berdarah 13 May.

  Ha! Lagi Melayu nak sombong kat orang Borneo ?

  Ha! Cetakkan cerita ini dan baling kat muka diaorang. Bagi UMNO baca puas-puas. Sedar diri tu sikit. Cakap kat dia, diaorang tu sebenarnya penakut. Sebut banyak kali – penakut, penakut, penakut. Dia jadi berani hanya bila Sabah dan Sarawak jadi geng dia. Kalau bukan kerana Sabah dan Sarawak , entah apa jadi dengan nasib Melayu.

  Malaya tipu Borneo

  Tetapi apa yang Borneo dapat berkat penat-lelah, berani-mati, semangat setiakawan yang kita berikan dengan penuh komitmen dan dedikasi kepada Kerajaan Malaya? Borneo dulu ada pilihan selain dari Malaysia . Borneo pilih Malaysia . Borneo pilih untuk berkongsi minyak, kekayaan hasil semulajadi, aspirasi politik dengan Malaya . Borneo pilih untuk berkongsi nasib, duduk sama rendah berdiri sama tinggi, apa nak jadi jadilah, dengan Malaya .

  Andaikata Cina-Cina Singapura melanda Malaya masa itu, pakcik pasti angkatan pemburu kepala dari Kepulauan Borneo akan bangkit membantu Malaya . Borneo pilih Malaya sebagai saudara. Saudara sehidup semati.

  Tetapi apa yang saudara kita di Malaya buat pada Borneo ?

  Lihat lah wahai insan-insan di dunia apa balasan kita menyuap nasi, menyarung baju perisai, memberi keris kepada Malaya . Dia masih tak berani berlawan dengan Singapura hingga ke hari ini. Tetapi dia berani menikam Borneo dari belakang. Saudara kita sendiri mencederakan kita. Saudara kita.

 76. eby says:

  SEKARANG NI BILA KITA MAW BUAT SESUATU MESTI DENGAN FAKTA. JADI UDA TERBUKTI PUN KITA PUNYA 20 PERKARA SUDAH DARI DULU LAGI CUMA TIDAK DI METERAI PERJANJIAN TUH..

  YANG SYA LAGI X PUAS HATI NI MENGENAI PENJAWAT AWAM KAKITANGAN KHAS UNTUK NEGERI KITA… SEPATUTNYA KITA BERHAK MENDAPAT PEKERJAAN DI NEGERI SENDIRI. TAPI LIHAT LA, SKG NI PUN KITA MENGGANGUR DI NEGERI SENDIRI, BELIA SABAH BANYAK PULA KARAJA D KL(KEHEL)..

  ” Pengambilan perkhidmatan Awam oleh rakyat Borneo hendaklah dilaksanakan dengan secepat mungkin”(hlm 41)

  tuntutan 20 perkara menekankan supaya pengambilan pegawai-pegawai baru di Borneo Utara hendaklah diberi keutamaan kepada penduduk di wilayah itu. Ini adalah bertujuan membuka peluiang kepada Bumiputera dan mengelakkan bukan Bumipiutera terutama kaum Cina daripada menguasai perkhidmatan ini kerana kaum ini lebih maju dalam pemdidikan berbanding penduduk tempatan .

  SYA MASIH JUGA TIDAK BERPUAS HATI DENGAN TUNTUTAN ROYALTI MINYAK KITA. MENGAPA CUMA 5PERATUS????????????

  DI MANA PEGI ITU 95 PERATUS OWH??????

  APA YANG KITA DAPAT DENGAN WANG IHSAN??

  DENGAN SUMBER ITU KITA BOLEH MENIKMATI SUMBER NEGERI KITA SENDIRI .. SEKARANG NAK UP GAJI MESTI IKUT DARI NEGERI PERSEKUTUAN, MENGAPA BUKAN KERAJAAN SENDIRI???

  LEBIH BAIK KITA BUAT PARTY SENDIRI TAK PERLU PAKATAN RAKYAT….. TAK PERLU ITU PARTY PKR DAN LAIN…

  KITA BUAT SEKALI PARTY UNTUK KEBEBASAN HAK BUMIPUTERA SABAH…….

 77. Bersihkah PR? says:

  so rigth now ape choice yg sabahan ada?? PRU 13 nnti nak pangkah PR??? negeri2 yg diperintah PR skrng ni pon makin kucar kacir…ni ade hati nk suruh PR tawan sabah lak??
  adoiii….kesian..

  sedar la wahai sabahan, tanya diri sndiri….bersyukur @ tidak dgn apa yg korang perolehi dr dulu sampai skrng..

  sedar @ tidak, ade beberapa agenda pembangunan mampan utk sabah yg dicadangkn oleh krjaan persekutuan… tp ape jadi??
  KORANG SMUA TOLAK…ade je yg tak kene kn?? itu salah, ini salah…so ape yg btul??

  case study – cadangan pembinaan stesen janakuasa electrik arang batu…

  korang smua bukan main sibuk bising, logi tu tak slamat la, tak baguz la… n so on..

  korang kene sedar, Malaysia ade kekangan kewangan dan bajet yg ade ini, kiter harus bagi sama rata utk smua negeri di malaysia… so JGN SELFISH…

  korang duk sibuk mintak itu, mintak ini…ape jadi pada kelantan?? ape jadi pada terengganu?? ape jadi pade negeri2 lain??

  moral – so, berhujah la dgn rasional… mmg betul wujud persefahamn 20 itu…mmg btul wujub permasalah pembahagian kemakmuran malaysia antara negeri2… tp kiter bleh settle kn smua ni ngan semangat nasionalisme yg ada.. bukan dgn emosi yg membabi buta…

 78. cast says:

  pilihan nya ialah berani utk berubah, hanya kerana disuapkan oleh pembangunan yg menguntungkan sesetengah pihak hak rakyat sabah diabaikan. kalau pemerintah sekarang berjaya membangunkan sabah tapi hak kita tergadai apa gunanya.(fikir-fikirlah)

  jgn persoalkan apa yg terjadi di negeri-negeri lain tapi persoalkan lah apa yang telah terjadi di negeri sendiri (Sabah)sebab itu hak kita

  mari lah kita bersama-sama mendapatkan hak rakyat sabah utk generasi kita dan generasi masa depan, biarpun rintangan pasti ada tapi mesti ada permulaan nya yang menuju ke arah itu.

 79. sleepingchild2 says:

  Bersihkah PR? Says:
  April 7, 2010 at 5:00 am

  SeLLfish ko..la,hak kmi la kan…perkara 20 ini hak pribumi sabah…,kita masuk malaysia bersyarat ko tau..ka mksud bersyarat….,sbb sabah bukan masuk free2…dlm malaysia…,nama pun malaysia yg berasal dr melaya…,TUN nak masuk kan sabah dn swk dlm malaysia krna untuk menyeimbangkan kedudukan melayu byg tergugat dgn jumlah india dan cina…,kmi masuk dengan bersyarat…sbb itu lah kmi minta apa kmi mahu…,ko masuk tandas bayar 20sen bro…bukan free2…itu nama nya syarat sblm masuk tandas,kena bayar dulu..tak nak bayar ikut syarat ko kencing tepi jalan….la kan…
  its simple….ini soal hak pribumi sabah…

 80. gallos says:

  Adoi..atukoi…Buduh Betul..yg masi membela kerajaan Malaysia yg terang2 kasi buduh org sabah…pernah dingar Sabah mo kaluar dari Malaysia ka?..Pernah dingar Askar Australia di tengah utan Sabah stanby beperang untuk kasi keluar Sabah (Dato Jeffry yg atur ni dulu tp kedapatan)dari Malaysia,,sdh terlambat geng..perkara 20.. tiada guna sdh mo di bicara..selagi umno beakar umbi..slagi tu la KDM n lain peribumi, mulai jadi orng melayu sdh..yg kasian peribumi sabah yg majority agama kristian pelan2 umno mo kasi kita jadi islam (1) yg (2) kena kasi biar itu pendatang masuk sabah terutama pelarian/rakyat indo n pilipin yg islam (mo kasi ramai2)..simple la sa mo cakap sini..Pemimpin islam kerajaan malaysia sdh kaji ni sabah dari zaman Pemerintahan Berjaya lg geng..kalau ikut betul bnyk saya ble stori siap dengan bukti..Polotic Umno pandai wayang depan masyarakat terutama rakyat Sabah ini,,Fuh.. bikin sial ja kalu becakap pasal politic hantu kerajaan Malaysia..Suatu hari nnt ada balasan org2 yg cuba menghancurkan sabah..

 81. darkthrone says:

  Lupakan lah pasal PERKARA 20

  GALLOS – apa maksud ko “kasi budu org2 sabah?” siapa yang ko maksudkn org sabah di sini?

  apa sudah di buat semasa SABAH di Bwh Berjaya-PBS-USNO?

  apa peluang pekerjaan yang disediakan oleh kerajaan tempatan sabah sebelum ini?

  berapa ramai org sabah kerja di smnjung?
  dalam kerajaan persekutuan? selain kita tgk state punya staff org SABAH sendiri kan..

  di mana peruntukan yang diagihkan kepada sabah?
  apa peranan wakil2 rakyat sabah ?
  kenapa tidak di tarik pelabur asing..
  bila peluang pekerjaan ada.. jgn pulak di bagi dgn org2 Tagalog/Visaya/Flores..itu sepatutnya yang patut difikir..

  pendapat aku..
  kalau Sabah tidak bersekutu dalam Persekutuan Malaya yang membentuk MALAYSIA dan tanpa org Asing yang masuk mengacau SABAH, tentunya Sabah nie ada 2 pilihan.
  bersama-sama KESULTANAN BRUNEI dan KESULTANAN SULU..
  tapi masa tu kesultanan sulu sudah diganyang oleh Sepanyol dan Amerika terus hilang identiti dorg..

  jadi pilihan tunggal kita adalah Brunei..

  so what? boleh blah dgn Perkara 20 tu kan..

  Perkara 20 ada agenda yang tersembunyi.. jadi lupakan lah Perkara 20 tu..

 82. Exora says:

  Kesilapan para pemimpin sabahan sendiri.

  Bagi saya , semua yg terjadi sekarang adalah kerana kecuaian para pemimpin sabah terdahulu. Diorang tau ada 20 PERKARA, kenapa diorang tidak pertahankan ketika diorang memerintah sabah sendiri!!! Tidak dinafikan , sabah sekarang pun sudah maju bah, tapi ada beberapa perkara yang mungkin kita terlepas pandang, apabila orang2 malaya/semenanjung bebas mencari rezeki di sabah. Sehinggakan tanah pun diorang boleh beli disini. Kemajuan yg kita nampak hanya terdapat di bandar tau!!! Cuba kita pegi ke kampung2, banyak lagi rakyat kita yg masih jauh ketinggalan. Paling menakutkan nopo nga, kemasukan org polipin dan Indon ni, yg senang2 saja dapat IC. Saya tau, ini mesti ada dalang dia. Point utama yg kita terlepas ialah, org2 “baru” inilah yang banyak menyumbang kepada undi UMNO. So, inda hairan org2 “baru”ini sanagta dijaga, sampai teda siasatan bagaiman diorang dapat IC dgn senang.
  Akhir kata, kalo mau tuntut balik hak sabahan, kena berasas dari pemimpin kita boi.. apa yg paling penting ialah, kalo mau maju… kena berani buat perubahan..mesti kena belajar utk “BERUBAH”. Jangan asyik salahkan org saja. Sebenarnya semua itu bergantung kepada diri sendiri bogi kan…
  Ba iri noh pomusarahan ku doho. Bye..

 83. nesIncinlyWes says:

  Hi,

  i’m new here, and just want to say hello!

  _____________________________________
  WP video blog

 84. Mr.Unknown says:

  Long live Ladymariah…..the 1st point in 20 point says that “While there was no objection to Islam being the national religion of Malaysia there should be no State religion in North Borneo, and the provisions relating to Islam in the present Constitution of Malaya should not apply to North Borneo” we should fight back about this…. i will be ur greatest supporter mariah…i strike till the end…

 85. alison says:

  Great page! Thanks!

 86. Golf Clubs says:

  I wanted to tell you thanks for this great read!! I added to my bookmarks, thanks a ton

 87. blood jeselton says:

  janganlah kamu gaduh pasal agama,tengok apa ornag luar cakap sal sabahan,aduiiiiiii cmana kita mau bersatu baru ja di blog udah gaduh sal agama apalagi kalau di meja persidangan…apa pun agama kamu yang paling penting hormat agama lain,tentang pelampau islam,kamu tau kah pendeitaan dorang,cuba kalau keluarga kamu dibunuh apa kamu rasa,benda pertama yang kamu fikir mesti balas dendam kan..igt lah wahai org islam,wahai sahabatku kita di ajar utk menghormati agama org lain kan,sabar ja bha,jgan la kau ckap byk,tiada guna jua tu,paling penting skrang kita ndak sudahkan seteruk dulu,ada baiknya kita tuntut perkara 20 tu,saya sokong 100% kalau sampai keluar dari malaysia tu saya kurang setuju la,jgan marah yang lain sebab bagi saya fikirkan berapa byk kluarga kita yg sudah berkhwin dgn org sana kan,kalau keluar apa la crita,timbul lagi isu anti itu ini,kalau di fikir betul2 skrg senang utk cari rezeki di sini berbanding negara jiran,dulu saya org miskin,tapi bila saya ikut saluran yg betul,alhdllah skrg ok sudah,,usaha tu yang penting,skrg ni kita kena kuat usaha ja supaya kita boleh buktikan org sabah mampu berdiri walaupun harta kita habis kena sapu oleh penghuni neraka…tidak tau dorang bikin apa tu duit banyak2,mungkin dorang igt ada shoping kmpleks kali dlm kubur tu,giuk byk lah,wahai org2 sabah tiada guna kita hanya tau berckap,ayuh kita majukan diri kita masing2,jgn harap org luar,smua tu bikin sial ja tu,tau tgl ja di sabah pastu tambirang mcm negeri bapa dorang ja,lady mariah tolong tegur smua pengunjung blog kau jgn lg timbulkan isu agama tu,ndak kira la apa agama,buat pengunjung blog ni jangan la timbulkan isu sensitif ni k,be profesional,dan buat org bukan sabah jgn la menyibuk,apa yg kamu tau….penderitaan org sabah selama ni.ko tau ka byk org kehilangan mata pencarian selepas smua org sabah di sabotaj dulu,rmai saudara saya yg menjadi mangsa,kesian tau…kamu bukan tau,kami yang merasa…saya ingt lagi dulu gaji kami rm300 ja time 90an ada yg rm250 ja…;mcmana org sabah ndak puas ati smpai skrg….lady mariah jgn tkut,,,kami di sini sntiasa support kau..

 88. DLegendaryRungus says:

  SABAH TANAH AIRKU
  NEGERI (ACTUALLY NEGARA)KITA YANG TERCINTA
  PEMUDA PEMUDI SEMUA MARILH
  BANGUNLAH BERSATU SEMUA

  MARILAH BERSAMA SERTA MAJU JAYA
  MERDEKA SEPANJANG MASA
  BERSATU SEGALA BANGSA SENTOSA
  SABAH (……) MERDEKA.

  Pada zamah dulu2, nenek moyang kita adalah Headhunter (Warrior), Gagah berani, berjuang tanpa gentar, sangup mati untuk maruah diri, keluarga dan puak… sehingga sekarang, saki baki kepala yang ditebas/dipenggal masih tersimpan d beberapa tempat terpilih di SABAH… Mari memperingati nenek moyang kita… mari berjuang demi bangsa kita di SABAH. bukan dengan mata pedang bermata dua, bukan dengan senapang berberel dua, bukan dengan bom atom, bukan dengan serangan berani mati dan bukan juga dengan “berjihad”…. mari berjuang dengan ilmu di dada kita… mari menggempur mereka dengan pengetahuan kita. yang masih belajar, teruskan belajar sehingga tepu ilmu di otak.. 10 tahun dari sekarang kita akan mencapai 70peratus komposisi dari orang lama. masa tu kita boleh melancarkan reformasi.

 89. aqilah says:

  saya sokong tentang 20 perkara tu dikembalikan kepada rakyat sabah khususnya penduduk pribumi sabah.kerana saya sendiri anak pribumi sabah,umur sudah 43 tahun tetapi geran tanah rancangan bagi kg.kuala merotai masih belum dapat sehingga kini.dimanakah pemimpin yang sebenarnya berjiwa rakyat diundi oleh penduduk sabah sendiri dilantik sebagai pemimpin untuk memperjuangkan hak-hak orang tempatan.mereka hanya tahu mementingkan diri sendiri sahaja.hamya ambil kedudukan dalam jawatan tersebut tetapi tanggungjawab terhadap rakyat tidak diambil tindakan.sedangkan tanpa rakyat pemimpin tidak akan berdiri dan duduk ditempatnya sekarang.banyak kali sudah saya uruskan mengenai pengeluarkan tanah rancangan tersebut sehinggakan suratpun saya saya kirim kepada mantan perdana menteri yang ke 4 tetapi sehingga sekarang masih belum mendapat apa-apa geran tanah rancangan tersebut.lebih baik sabah berdiri sendiri dan tahu tanggungjawabnya daripada mengundi pemimpin yang tidak tahu tanggungjawab yang dibrkan kepada mereka.samapai bila kami duduk dinegeri sendiri tanpa memegang apa-apa dokumen yang menyokong tanah tersebut adalah milik kami sebagai anak peneroka?

 90. aqilah says:

  pada tahun 1980 an amanah saham sabah memberi dividen kepada rakyat sabah tetapi kenapa sehingga kini perkara tersebut lenyap begitu saja?tanpa memaklumkan kepada ahli-ahlinya!…………..

 91. Rod Chaleun says:

  I’d be inclined to concede with you on this. Which is not something I usually do! I love reading a post that will make people think. Also, thanks for allowing me to comment!

 92. KARAGAS says:

  apapn yang baik kita fikirkan tentang negeri kita… ianya tidak akan terlaksana sekiranya tiada kesatuan orang didalam negeri sabah.. semua mau jadi pemimpin.percayalah anak-anak kita tidak ada peluang pekerjaan dalam badan kerajaan sekiranya keselahan pemimpin terdahulu dan sekarang tidak dibetulkan..ada bais dalam pengambilan pekerja…

 93. Zalis @ Zulian bin Maznee says:

  Amanah Saham Sabah,satu topik yang menarik.Mungkin juga kalau mahu tahu lebih lanjut,tanya CM kita.Biarlah Kertas Putih dapat mendedahkan kemana dan apa jadi dengan ASS?

  Rakyat Malaysia agak terpinggir kerana Wakil wakil Rakyat kita diParlimen (dalam kerajaan) terlalu menjaga hati BOSS,takut kalau bising cukuplah untuk satu penggal sahaja ataupun sudah ditimpah “kepala agong”.

  Kalau dulu Tun Mustapha ada menjangkakan “kita akan tarang tarang kena buyuk” memang ada kebenarannya.Lihatlah apa yang berlaku sekarang.

  Bila dekat PRU/PRK – pengumuman peruntukan akan mencecah 10 digit (billion) tapi hasilnya mana? Ini janji terang bulan untuk “pansing”.

  Perkara 20 memang ada dan wujud,Tarikh Kemerdekaan Malaysia ada 16 Sept 1963 bukan 31 Ogos 1957.Sampai bila lagi kamu mahu menipu sejarah? Ingatlah,bila sudah ada Malaikat Pencatat Dosa dan Pahala bertanya,” Apa yang telah kamu lakukan kepada Sabah dan Sarawak? Jawablah nanti cukup cukup….

  Yang masih hidup,janganlah terus menipu untuk menang.Diakhirat nanti tiadalah parti politik,yang ada cuma Neraka dan Surga.Pandai pandailah pilih.

  Sipintar,jika menipu sibodoh – tidak akan menjadinya lebih pintar.

  Katak Hijau (1983 – 2006)

 94. suara rakyat says:

  klu xda sbah n sarawak kuala lumpur xkn cntik mcm skarg… klu d ikut kn sabah nsawarak bleh wt negara sndri dgn hasil n pendaptan sabah n sarawak ada…
  tgk jak la singapore n brunei… mrk bleh kaya…

  • herway says:

   tulah betul tu,,kalau singapore dan brunei yg kecil tun pun boleh berjaya,,,sabah sarawak lagi hebat berjaya sebab lebih besar………….

 95. Malaya yg jemput sabah dan sarawak menyertai persekutuan utk menyimbangkan komposisi kaum di Malaysia. Pd tahun 1960, jumlah kaum cina di malaya dan singapore melebihi kaum melayu di malaya ketika itu, itu sebab singapore disingkirkan dari federal, malaya takut dgn singapore. Kalau bukan Sabah dan Sarawak, org Cina akan jadi perdana Menteri pada tahun 1969..malaya trlalu trhutang budi dgn sabah dan sarawak..itupun masih tdk kenang budi, malah merampas, merampok dan mencuri hasil mahsul sabah sarawak.

 96. klu tdk sabah dan sarawak, tanah melayu sudah ditawan singapore..skrg malaya banyak songeh pulak.

 97. Tyrell Groth says:

  Hey do you a twitter account? I’d love to follow you there because twitter is my favorite social site. If you aren’t there already you might consider it because that’d help you connect with your regular readers in a better way.

 98. Lo_Phunk says:

  kamurang gaduh2 ini punya pasal pun inda da guna…kita ada hak masing2…so gunakan hak tersebut dalam PRU 13…siapa setuju kerajaan sekarang..so undi BN..siapa inda setuju kerajaan sekarang..undi pembangkang…yang penting ms lady mariah sudah bagi info pada kita yang terkial2 mencari 20 perkara ini….so itu sudah cukup bagi kita…inda perlu la kutuk sini kutuk sana…satu sen pun inda dapat…

 99. Astalavista@yahoo.co.id says:

  My Words I Have nothing to Say about Perkara 20 But.. Saya Lebih suka kalau Negara Baru tu Kecil saja tapi kaya Orang pun sikit contoh nya macam QATAR yg dapat calon utk anjurkan WORLD CUP 2022 kaya minyak banyak, rakyat sikit saja, kalau di Sabah ni tinguk lah sesama sendiri pun gaduh senang-senang lah orang luar TAKE OVER pasal kita gaduh sesama sendiri, Saya di Labuan had no complaint tentang keluar dari Malaysia tapi Kalau Labuan yg kecil ni Jadi Sebuah REPUBLIK of Labuan kan best kecil, orang sikit tapi minyak dari pelantar pulau MENGALUM 70%-80% dari jumlah Pendapatan Minyak Sabah, inda banyak orang mau di kasi makan. Macam Singapore Kecil juga tapi tiada Minyak boleh juga jadi ECONOMIC TIGER OF SOUTH EAST ASIA kalah Malaysia, so fikirlah..

  • ne says:

   “Macam Singapore Kecil juga tapi tiada Minyak boleh juga jadi ECONOMIC TIGER OF SOUTH EAST ASIA”

   Do you have the intelectaul ppl?

 100. jacks says:

  sememang kita mahu hak kita.mana boleh ni macam.jangan ambil hak orang lain.nanti DIA marah. fikir lah

 101. Just wanted wish you and your readers a very happy new year!

 102. tanakwagu sabah says:

  baaaaaaaaaa………..kita sdh tau kan mcmana keadaan pntdbiran ngri kta skg ne..skiranya pkra sprti ini btrusan..matila kita geng..apa kita mau mkan nti,mcmana dgn ank cucu kita n gnarasi y akn dtg…fkir2 kan lah…cukuplah klemahan(ckp org biar lembut y pntg tajam baa) pmimpin kita y sudah shingga kita kehilangan hak kita(pulau labuan,royalti minyak 20% kpd 5% kuasa utk mtdbir ngri y kini di letakan kpd kabinet)…pru y akan dtg ne undila pmpin y btul2 mpjuangkan hak kita sbgi sbahan….kita contoi org mlyu y berani menantg n bt demo scra aman…utk pgtahuan…rusuhan y ptma di sbah adala pd thn 1985..pnyokong umno-bn tda puas ati ats kmngn pbs…fkirkan2…m

 103. Hm, I’m just happy with this but nonetheless not absolutely confident, therefore i am about to research a little more.

 104. tanakwagu sabah says:

  hiii…skg ne mcm2 ada…apa y kita nak tahu ianya tletak di hjg jari anda…(oleh itu jgn lupa mgundi peserta pilihan anda kerana sbentar lagi undian akan di tutup)….haahah iklan sikit,ok berbalik kpd isu perjuangkan 20 perkara sabah….mkin ramai anak muda di luar sana tidak tahu apa itu 20 pkara sabah,kerana 20 point ini bukanya di hebokan o krajan pusat,tgok dlm teks sejarah..adakah perkara 20 sabah ini dmasukan dlm pmbelajaran??..iya tpi hnya pkara 1 2 3 4 5 sahaja,pkara y menerangkan tentang autonomi sabah tidak di masukan,lagi mgcewakan apb ketua menteri sabah sndiri mgatakan bahawa 20pkara iti tidak lagi relevan sewaktu kempen prk batu sapi..(ktika ini memang lah di katakan bgitu cozs dia masih km sabah…lepas tda jwatan dlm ngri baru tkial2 mpjuangkan 20 pkara sabah)..singat sya dia ne tid blajar sejarah kali…belajar kira duit saja ba…pentingnya anak muda sabah pd masa kini mgtahui perkar 20 sabah ini utk menuntut hak rakyat sanah seperti y tkandung dlm perjanjian msia 1963…so perjuangkanlah utk masa depan anak cucu kita n rakyat sabah…i love sabahan….

 105. tanakwagu sabah says:

  knapa suma anak muda sabah ni senyap sjaaa…halooo mri kita truskan perjuangan dalam blog ni,jgn separuh jalan saja bahh….ayooo,nak dekat2 pilihan raya ni kita berabis lah sedarkan rakyat sabah y blum tahu apa tu perkara 20 ba kwn,jan kisah ckp dri smanjung 2 drg tda apa,drg bleh hdp senang sdh krna hasil dri sabah..apa y kita msti bt skg ni ialah saling menyedarkan antara 1 dgn y lain..sehingga rakyat sabah pupus..slagi tanak sabah mc hidup..perjuangan utk perkara 20 ini akan berterusan…..mari kita bonngkarkan apa y dsmbunyikan o krajan psktuan…perkara 20,..slamat berjuang..

 106. 123doremiapanakjadi@gmail.com says:

  Anak Muda Sabah sibuk cari makan indaa pandai sukup-sukup. lagi pun Kami menunggu Pemimpin THE ONE yg tiada Bias kepada Kaum tertentu atau Agama Tertentu atau yg PRO KL golongan ini kami tolak KAMI MAU REVOLUSI macam MESIR.TUNISIA.BAHRIN.LIBYA.YAMAN DAN BERJAYA MERDEKA MACAM TIMOR LESTE Kalau ada Pemimpin Hebat yg dapat Bawa keluar Kami dari Mulut Harimau Lapar dari ketuanan Malaya kami sanggup ikut berjuang bersama dia apa saja walau nyawa kami korbankan tapi anak cucu kami senang berpanjangan. itu janji kami kepada orang tua HIPOKRIT PERKAUMAN get LOST kamu tinggu la Kami MENGAMUK.

 107. tanakwagu sabah says:

  haaa…org ni la y sya mau cari,tpi susah kwn pmimpin mlyu dgn sngnya akn gunakan isa dgn alasan…anak2 perubahan sabah mguggat kslamatan ngara,klw ada org bkata sdmikian..kita akan jwb,pernahkah ktuanan mlyu ni tnya org sabah apa y kita mahukan???..adakah rkyat sabah ni akan merusuh n mgugat kstabilan ngara???…alangkah bgusnya klw ada platform anak2 muda sabah ini utk bkumpul berbincang…ktua mentri sabah skg ini perlu di gulingkan…slama beliau memerintah sabah..keadaan sabah hanya indah khabar dri rupa sahaja..namun di sebalik itu,timbul kesusahan y di alami o rakyat sabah…semua harta milik yayasan sabah telah pun bertukar milik kpd individu..anak2 buah ketua menteri kini…beliau bgtu sibuk utk mgumpul kakayaan,tanah2 rkyat sabah habis dijual kpd syarikat dri luar sabah n musa aman y mdpt hasilll bumi sabah…mcmana sabah nak mbntu rkyat klw sumber yayasan sabah pun di kebas,…anak2 muda jgn jadi bodoh tidak berubah n tertipu dgn lakonan pmimpin sabah kini…

 108. 123doremiapanakjadi says:

  Saya Sudah telampau Bosan. SUSAH. TERTINDAS. DI ANAK TIRIKAN. DI DISKRIMINASI. DI TIPU. Di PER GUNAKAN OLEH MALAYAN SEMENANJUNG. SAYA Mau Bebas (YA TUHAN BEBAS KAN LAH KAMI DARI CENGKAMAN INI. YA TUHAN TUNAI KAN LAH PERMINTAAN KAMI UNTUK MERDEKA. YA TUHAN TUNJUKAN LAH KAMI JALAN UNTUK MERDEKA.)Mungkin Akhirnya Tuhan akan Kabulkan DOA Permintaan Saya dan Seluruh RAKYAT Sabah. yang ONE DAY WE WILL BE FREE (MERDEKA SEPANJANG MASA)

 109. tanakwagu sabah says:

  yaaaaaaaaaaaa………mkin 1 ari nanti kita pasti akan merdeka e2 pn bila sumber bumi sabah sperti minyak,gas,balak n suma hasil sabah pupus…shingga tida benda lgi y ble di majukan…kerajaan pskutuan dgn snangnya mlepaskan sabah,dri situlah smua rkyat sabah akan mbuka mata,pmimpin2 akan mula lantang utk bsuara,tpi mkin msa tu ia dah terlambat…mkin bt masa ni org2 kit tidak akan mnikmati saat etu kerana kekeyaan sabah masih mampu memikat hati kerajaan pskutuan..tpi fikirkan bgaimana keadaan n hidup anak cucu kita nanti,anak sabah sndiri akan merempat di tanah sndiri..so rakyat sabah ksedaran pd masa kini amat pnting bkn hny utk kita tpi kpd anak2 cucu kita nanti…so sy mahu semua rakyat sabah bersatu utuk menolak calon n kepimpinan barisan nasional,umno…dgn perubahan ini kita akan mampu mnikmati pmrintahan sndri n hasil bumi kita sndri,mkin tak lah 100% tpi 50% tu ada mkin akan mmudahkan hidup kita rakyt sabah…utuk pilihan raya ke-13 ini…mrilah kita sma2 mgubah landskap pntdbiran ngri sabah…biarlah pntdbiran ngri ini sperti y di tetapkan dlm perkara 20 sabah…musa aman sbgai ktua mntri sabah sudah x releven…suma rkyat sabah menolak beliau…namun parti komponen sperti pbs,pbrs,upko,ldp mgangkat beliau sbgi ktu mntri…ia mrupakan tindakan y kurang bijak di ambil oleh parti2 tsbut…mnyebabkan parti komponen ini mkhianati rkyat n ngri sabah sndiri…marilah kita sma2 berubah dri skrang saudara,kpa 123doremiapanakjdi…jgnlah berputus asa utuk mnruskan hdup di bwh pmrintahan y tidak adil ini,,kerna tuhan sndiri akan tunjukan kita jln keluarnya….teruskan berdoa saudara2ku….

 110. raiyu says:

  bumiputra sabah dgn sarawak lagi beruntung dari kami org asli semenanjung. dapat juga kamu pengiktirafan sbg bumiputra. tp kami org asli semanjung lgsg x diiktiraf kerajaan sbg bumiputra. lagi sedih, baru2 ni dlm blog bekas perdana menteri kita yg dh puas memerintah malaysia berpuluh tahun dlu buat kenyataan yg org asli x ada hak di malaysia. walaupun mmg kami org asal tp kerajaan britih hanya iktiraf malaysia ni sbg tanah org melayu. akta hak org asli juga kerajaan pinda tanpa pengetahuan org asli sdri.
  aq rasa kalau nenek moyang kita dlu tau yg hari ni kita akan kena tindas dgn org melayu,dh lama nenek moyang kita sumpit bg mati sj si parameswara dlu

 111. tanakwagu sabah says:

  o yeke,u org asli ngri mana?…dalam undang ia memang termaktub bumuputera sabah,sarawak,tetapi ada tapi jg ni,heheheh,,,pelaksanaan undang2 tu tidaklah seperti y termaktub dalam undang2…perkara 20 sabah y merupakan intipati perjanjian malaysia jg tidak di ambil peduli oleh kerajaan persekutuan,dinafikan oleh kerajaan persekutuan pimpinan umno/bn….semua jabatan2 di sabah di ketuai oleh org semanjung y tidak tahu langsung kemahuan rakyat sabh,dalam perjanjian malaysia,sabah mestilah di tadbir ileh org sabah,namun skg ia berlainan,dahulunya negeri sabah ini dikenali sebagai negara sabah,namun tanpa persetujuan pemimpin sabah sarawak tun m telah menurunkanya sebagai status kpd negeri…lebih banyak lagi diskriminasi,masalah y ditanggung o rakyat sabah…kita sama2 berada dalam keadaan y sama saudara..

 112. GSM_ MERDEKA says:

  semanjak sabah menyertai malaysia pada 1963 dan sehinga sekarang kemajuan serta pembagunan ditahap yang kurang memuaskan.beri perhatian yang sewajarnya untuk rakyat dan negeri sabah.

 113. Hello semua,

  Menurut Poin 1 Perkara 20 Sabah, sementara tiada halangan sebagai Islam menjadi agama rasmi Malaysia ia seharusnya tiada agama rasmi di North Borneo, dan
  peruntukan berkenaan Islam dalam Perlembagaan kini seharusnya tidak digunapakai kepada North Borneo.

  Akan tetapi baru baru ini, mengapa Perlembagaan Sabah ada pindaan. Pindaan itu boleh dilihat di Artikel 5A yang mengatakan bahawa “Islam ialah agama rasmi negeri Sabah.”

  Bagi saya, dengan pemindaan ini akan menyebabkan rakyat Sabah berpecah belah & akan mengakibatkan hatred. Dan saya rasa tindakan untuk menghasilkan hatred ada disengajakan, sebab dengan rakyat berpecah belah, maka sangatlah senang kerajaan yang corrupt untuk stay in power sampai bila bila.

  Sepatutnya pemindaan itu harus diberitahi kepada rakyat bah, harus ada dialog etc. Tapi?

  Jadi apa pandangan kamu?

  • tanakwagu sabah says:

   kita sudah pun melihat dgn mata,akal dan fikiran kita bagaimana satu persatu daripada hak kita semakin terhakis dan hilang macam tu sahaja,dan pemimpin kita hanya membisau seribu satu masalah….dan hanya tahu angguk kepala sahaja sahaja,yesss bosss!!!…jadi untuk apa lagi kita memberi undi kita kepada pemimpin sabah kita kini jikamereka tidak mampu pun menjaga hak2 sabah sendiri,mereka hanya tahu menjaga periuk nasi mereka…sebelum keadaan menjadi parah lagi marilah kita bergerak dari sekarang untuk menyedarkan rakyat sabah serta menegur pemimpin kita pada masa ini,…..yang begitu corrup dan sanggup menipu rakyat sendiri untuk kepentingan peribadi….marilah kita bergerak bersama dengan united borneo front untuk membela nasib rakyat kita……dan lebih bertindak tegas dalam hal berkaitan dengan hak keistimewaan kita…bertindaklah sebelum terlambat!!!!

  • herway says:

   Perkara 1: AGAMA

   “WALAUPUN TIADA BANTAHAN TERHADAP ISLAM MENJADI AGAMA RASMI MALAYSIA, AGAMA RASMI TIDAK ADA DI BORNEO UTARA DAN PERUNTUKAN BERHUBUNG DENGAN ISLAM MENGIKUT PELEMBANGAAN MALAYA HENDAKLAH TIDAK MERANGKUMI BORNEO UTARA.”

   maksudnya tidak ada agama rasmi di sabah sarawak….orang yang mengatakan bahawa “Islam ialah agama rasmi negeri Sabah.”,, akan dibuang negeri pedulilah dia adalah ketua menteri sabah….akan dibuang negeri jugak kalau tidak pun dihukum gantung hahahahaaaa………….

 114. anak jati marudu says:

  kedudukan rakyat sabah sarawak di malaysia sepaeri kelas-kelas yang ada di india,dimana bumiputer melayu berada di kelas tertinggi,manakalah sabah dan sarawak di kelas 2 dan 3,namun rakyat sabah dan sarawak tidak memikirkan kedudukan mereka sekarang kerana tidak begitu celupar dan tahan lasak……JIKA KERAJAAN PERSEKUTUAN SANGGUP MENGATAKAN BAHAWA PERKARA 20 SUDAH LAPUK,BAGAIMANA PULA DENGAN PERJANJIAN MALAYSIA 1963?????….IA JUGA SUDAH LAPUK??BUKAN KAG BEGITU??..DAN SABAH BOLEH SAHAJA KELUAR DARI MALAYSIA KERANA PERJANJIAN TERSEBUT SUDAH LAPUK!!!!….DAN TIDAK BOLEH DIGUNA PAKAI!!!…kerajaan persekutuan memang tidak mengenang budi!!!!..satu malaysia konon!!!…umno/bn janji umno kotakan konon!!!…perkara 20 pun belum di kotakan,mahu janji gula2 lain pula!!!!

 115. anak jati marudu says:

  Brief timeline of related events (1962)
  21 March: At a meeting of the Greater Malaysia Committee there was agreement that it would be preferable to wait for the Cobbold Commission, which had been tasked with assessment of support for the proposal in North Borneo and Sarawak, to complete its report, in order to consider its findings before a decision was made on the federation of Malaysia.
  21 June: The Cobbold Report was completed and submitted to the prime ministers of Britain and Malaya (confidentially). The report concluded that one third fully supported the idea, one third were in favour provided that safeguards were included, and the remaining one third were divided between those who would prefer North Borneo and Sarawak to gain independence prior to the merger and those who rejected the merger outright. The Commission’s view was – firm support for a federated Malaysia (with transfer of sovereignty within twelve months), incorporating a transitional arrangement in which the British would remain for the first few years.
  31 July: The British and Malayan governments decided in principle that the proposed Federation of Malaysia should be brought into being by 31 August 1963. An Inter-Governmental Committee (IGC) was to be formed to work on future constitutional arrangements.
  August: The Report was published to all parties. Reportedly, this came as a surprise to North Borneo.
  13 – 14 August: Donald Stephens convened a meeting of political leaders who drew up a 14 point (later 20 point) memorandum of minimum demands. This gained support from Sarawak.
  12 & 26 September (respectively): North Borneo and Sarawak legislative council agreed to the formation of Malaysia on condition that state rights were safeguarded
  The 20 points

  Point 1: Religion

  While there was no objection to Islam being the national religion of Malaysia there should be no State religion in North Borneo, and the provisions relating to Islam in the present Constitution of Malaya should not apply to North Borneo

  Point 2: Language

  a. Malay should be the national language of the Federation
  b. English should continue to be used for a period of 10 years after Malaysia Day
  c. English should be an official language of North Borneo for all purposes, State or Federal, without limitation of time.
  Point 3: Constitution

  Whilst accepting that the present Constitution of the Federation of Malaya should form the basis of the Constitution of Malaysia, the Constitution of Malaysia should be a completely new document drafted and agreed in the light of a free association of states and should not be a series of amendments to a Constitution drafted and agreed by different states in totally different circumstances. A new Constitution for North Borneo (Sabah) was of course essential.

  Point 4: Head of Federation

  The Head of State in North Borneo should not be eligible for election as Head of the Federation

  point 5:Malaysia” but not “Melayu Raya”

  Point 6: Immigration

  Control over immigration into any part of Malaysia from outside should rest with the Central Government but entry into North Borneo should also require the approval of the State Government. The Federal Government should not be able to veto the entry of persons into North Borneo for State Government purposes except on strictly security grounds. North Borneo should have unfettered control over the movements of persons other than those in Federal Government employ from other parts of Malaysia into North Borneo.

  Point 7: Right of Secession

  There should be no right to secede from the Federation

  Point 8: Borneanisation

  Borneanisation of the public service should proceed as quickly as possible.

  Point 9: British Officers

  Every effort should be made to encourage British Officers to remain in the public service until their places can be taken by suitably qualified people from North Borneo

  Point 10: Citizenship

  The recommendation in paragraph 148(k) of the Report of the Cobbold Commission should govern the citizenship rights in the Federation of North Borneo subject to the following amendments:

  a) sub-paragraph (i) should not contain the proviso as to five years residence
  b) in order to tie up with our law, sub-paragraph (ii)(a) should read “7 out of 10 years” instead of “8 out of 10 years”
  c) sub-paragraph (iii) should not contain any restriction tied to the citizenship of parents – a person born in North Borneo after Malaysia must be federal citizen
  Point 11: Tariffs and Finance

  North Borneo should retain control of its own finance, development and tariff, and should have the right to work up its own taxation and to raise loans on its own credit.

  Point 12: Special position of indigenous races

  In principle the indigenous races of North Borneo should enjoy special rights analogous to those enjoyed by Malays in Malaya, but the present Malaya formula in this regard is not necessarily applicable in North Borneo

  Point 13: State Government

  a) the Chief Minister should be elected by unofficial members of Legislative Council
  b) There should be a proper Ministerial system in North Borneo.
  Point 14: Transitional period

  This should be seven years and during such period legislative power must be left with the State of North Borneo by the Constitution and not be merely delegated to the State Government by the Federal Government

  Point 15: Education

  The existing educational system of North Borneo should be maintained and for this reason it should be under state control.

  ] Point 16: Constitutional safeguards

  No amendment modification or withdrawal of any special safeguard granted to North Borneo should be made by the Central Government without the positive concurrence of the Government of the State of North Borneo

  The power of amending the Constitution of the State of North Borneo should belong exclusively to the people in the state, (Note: The United Party, The Democratic Party and the Pasok Momogun Party considered that a three-fourth majority would be required in order to effect any amendment to the Federal and State Constitutions whereas the UNKO and USNO considered a two-thirds majority would be sufficient.)

  Point 17: Representation in Federal Parliament

  This should take account not only of the population of North Borneo but also of its size and potentialities and in any case should not be less than that of Singapore

  Point 18: Name of Head of State

  Yang di-Pertua Negara

  Point 19: Name of State

  Sabah

  Point 20: Land, Forests, Local Government, etc.

  The provisions in the Constitution of the Federation in respect of the powers of the National Land Council should not apply in North Borneo. Likewise, the National Council for Local Government should not apply in North Borneo

  jadi,tida salah jika kita perjuangkan perkara 20 ini yang belum di tunaikan oleh kerajaan persekutuan sehingga kini.untuk melindungi hak2 kita yang semakin terhakis…….

 116. GSM_ MERDEKA says:

  semanjak sabah dan sarawak merdeka bersama malaysia, dan terlapas dari penjejahan british bermulalah erah pemerintahan malaysia pada tahun 1963.kita lihat pada hari ini terutama negeri sabah yang telah dikuasai oleh umno BN.apabilah mereka megambil ahli kuasa tepuk pemerintahan daripada parti pembankang yang diterejui PBS, umno BN berjanji akan memajukan negeri sabah seperti disemenanjung dalam masa 100 hari.tapi apakah ada kemajuan atau pembagunana yang kita lihat pada hari ini.ada juga yang mereka majukan, tapi kemajuan dan pembagunan mereka bagi hanyalah pembegunan yang lapuk tahun 70-han dari semananjung diberi kepada negeri sabah. inikan kemajuan yang mereka banggakan kepada rakyat dan negeri sabah.segala hasil-hasil bumi seperti menyak,gas asli, kayu balak,mereka ronpak dan di hantar ke kerajaan pusat. inikah layanan mereka kepada rakyat dan negeri sabah. sudah pun mereka mengaut keuntugan atau merompak hasilnya dan di istihar pula negeri sabah sebagai sebuah negeri termiskin di malaysia. kita fikilkan bagaimana negeri sabah satu keteka dahulu negeri yang terkaya sumber aslinya tapi menjadi negeri yang meskin.wahai rakyat sabah kenapa kamu berdiam diri kenapa kamu tak bersuarah.kamu lihat orang-orang seperti pembesar-pembesar dari negeri seberang datang disini merampas hak-hak rakyat seperti tanah dan sebagainya. kenapa kita membiarkan begitu sahaja hak-hak kita diambil dan kenapa kamu masi memberi sukugan kepada kerajaan negeri yang dikuasai oleh umno BN.mentri-mentri sabah yang ada sakarang, seperti kerbau yang di ikat hidungnya. kemana sahaja kerajaan pusat menarik hidung mereka, disitulah mereka mengikutinya.itukah mentri kita sekarang yang dikuasai oleh umno-BN.ketua mentri yang ada sekarang bukan mempertahankan hak rakyat tapi dia juga megambil kesempatan untuk megambil hak rakyat dan negeri sabah untuk kepentigan keluarga dan kerabat-kerabatnya.siapa yang tak kenal musa aman.lihat sahaja rambut muka dan miksainya mirip seperti bakas priseden pakistan parbos musaraf.bukankah kita tak tahu asal-usulnya siapakah dia.dia berdarah apa? dan dimanakan asal usul kerabatnya? kenapa kita suka dipimpin oleh orang seperti ini.bukankah 20 tahun yang lalu kita perna dipimpin bakas ketua mentri yang berdarah pakistan datuk haris salleh dan kita meninkilkan dia dari berkuasa.tapi sekarang kenapa kita masi suka dipimpin orang yang berdara asing.wahai rakyat sabah marilah kita berpegang kepada perjanjian 20 perkara dan carilah pemimpin yang betul-betul memperjuangkan dan mempertahankan hak rakyat dan negeri sabah.sekiranya kita tidak mempertahankan hak kita dan negeri sabah, mahu ke dilain hari cucu cicit kita, jenerasi akan datang menjadi pelarian di negeri sendiri.dan marilah kita menuntut perjanjian perkara 20 sabah menyertai malaysia 1963 demi keadilan hak rakyat dan negeri sabah.

 117. tanakwagu sabah says:

  saya dah pun menulis berbagai2 bung tulisan untuk menyedarkan semua rakyat sabah namun mereka tidak tahu kemana halah tuju mereka sendiri,apa yang penting sekarang ini,kita berikan kesedaran kepada keum muda pula,sebeb kaum tua dah memeng tidak boleh di ubah da coz mereka dah memeng terikat dengan cara pemikiran mereka tambahanpula mereka ini tidk mempunyai pendidikan,dan mereka tidak mampu berfikir dengan baik…ok pada masa ini dr jeffrey begitu giet untuk perjuangkan perkara 20 dengan sebuah pertubuhan iatu united borneo front(ubf)…promosi sedang giat dilakukan untuk sedarkan orang2 kampung kita,jika dilihat kepada perjuangan beliau,tiada satu orang pun yang berani bersuara menegur kuala lumpur selain dr jeffrey,tidak pernah lagi kedengeran suara pemimpin dari sabah yang mahu perjuangkn hak2 abah lebih2 lagi perkara 20,musa aman pernah berkata perkara 20 sudah lapuk dn tidak logik lagi….oleh itu pada pilihan raya ke-13 ini kita bersamam-sama akan tolak beliau dan kita pulangkan umno ke semananjung semula……orang2 kita menyokong umno/bn kerana mereka tidak mempunyai pengetahuan asas dan apa itu perkara 20 pun mereka tidak tahu kerana kerajaan persekutuan selma ini pun telah menipu kita,kuasa kdm semakin temgellam disebabkan oleh pemimpin2 yang mengikut cakap musa aman dan umno….untuk kepentingan dan kelangsungan generasi kdm akan datang marilah kita bersama2 berjuang dengan dr jeffrey untuk perkara 20 ini…dan masa depan anak cucu kita,ini email saya reidsz_87@yahoo.com..lau ada apa2 yang nak di kongsikan emailkan sahaja

 118. Komander Ribut says:

  Ingalah Wahai Rakyat Sabah, ”Sekali Merdeka , merdeka selamanya”..

  • 123doremiapanakjadi says:

   Betul tu Komander saya salute kau..
   sekali kita merdeka
   There’s No Turning Back..
   FREE FOREVER.

 119. eric says:

  Untuk pengetahuan Semua, Orang Melayu di Semenanjung Sekarang ni semakin lemah berpecah,kita pula masih lagi dengan cerita lama 20 Point.Rakyat Sabah patut fikir apa yang patut dibuat untuk memperkuatkan Sabahan Race and Idea, cerita 20 Points paling tidak Agama saja lah point yg mahu sangat di ubah, Kenapa tidak Buat satu Referendum mengkaji kedudukan Sabah dalam Malaysia Selama Lebih separuh Abad dalam Malaysia apa yg telah di buat untuk memajukan Rakyat dan Negeri Sabah keseluruhanya, bukan cerita Hal Point 1 Agama, atau lain-lain Point yang kurang memberi faedah keseluruhan kepada Rakyat Sabah, atau perjuangkan Hak Royalti Minyak Sabah dinaikan kepada 25 Peratus contohnya kan lebih menguntungkan semua Rakyat Sabah tanpa mengira Kaum,Agama dan fahaman Politik.Kalau setakat Berberapa Point saja yang mahu di ubah untuk kepentingan segelintir puak yang ber Agenda sendiri saya rasa sampai bila pun orang Sabah secara Majoriti tidak akan menyokong hasrat UBF. sekian.

 120. tanakwagu sabah says:

  siapa yang akan membuat reperendum tu????…ha,point 1 yang di ubah ka,di ubah mcmana tu??..di ubah supaya agama rasmi di sabah agama islam ka?..semua point dlm perjanjian malaysia amat penting….semua yang saudara eric cdgkan tu telah pun termasuk dalam perkara 20…hal mengkaji kedudukan sabah telah pun termasuk dalam point 7,berikutan episod singapura menarik diri dri malaysia,perjanjian ini telah terbatal scara automatiknya kerana singapura keluar dripada malaysia,namun apa yang berlaku berikutan episode singapura itu,kerajaan malaysia tanpa persetujuan antara sabah,sarawak telah menutup ruang sabah,sarawak untuk menarik diri dengan membuat beberapa perlembagaan tnpa penyertaan sabah sarawak..klu kita tak cakap pasal perkara 20 ni nanti hilang la pulaa…tkut anak2 kita sndiri pun tidak tahu apa sejarah negeri sendiri…orang kita pun apa kurangnya saudara….pemimpin kita u berpecahhh…rakyat mana mau bersatu kalau tiada leader yang betul2 komited untuk membela nasib sabah dan rakyat…pasal ubf tu kita mempunyai pandangan masing2…so biarlah rakyat kita yang tentukan samada mereka terima ubf atau tidak…

 121. Perkara 20 « Kopivosian……

  […]Mengapa ditegur orang berlari sedang kita cuma mampu untuk merangkak.[…]…

  • 123doremiapanakjadi says:

   Seorang Bayi sebelum pandai Berjalan..
   ..ianya mesti belajar merangkak..
   ..selepas ia pandai marangkak.. Bayi itu belajar berjalan..
   ..dan bila ia pandai berjalan.. ia akan terus berlari..
   ..berlari, berlari.. dan berlari semahunya..
   sehingga di satu masa ia tida mampu berlari kerana ..
   kepenatan..
   .. maka ia pun berjalan.. meneruskan destinasi..
   tanpa disedari bahawa dunia ini sebenarnya sudah tua..
   dan dunia ini sebenarnya terlalu kecil..
   ..lalu apabila ia tiba di satu destinasi..
   ..ia terlihat cermin..
   ..lalu ia pun melihat kedalam cermin itu..
   ..maka ia tersedar bahawa dirinya sendiri pun sudah tua..
   ..tidak mampu lagi untuk berlari..
   ..malah berjalan pun perlahan..
   ..lalu..
   ..ia rebah dan merangkak..
   .untuk mencapai hasratnya..
   ..iaitu..
   ..melepas kan burung merpati yang terkurung dalam sangkar..
   ..sangkar besi..
   ..tapi tangan nya hanya dapat mengapai pintu sangkar..
   .. yang dikunci dengan duri beracun..
   ..ia menerobos juga pintu sangkar itu..
   ..tapi sayangnya bayi itu sudah tiada di dunia..
   KERANA IA MATI BUKAN KERANA TERKENA DURI BERACUN
   ATAUPUN KEPENATAN BERLARI..
   ..TAPI..
   IA MATI KERANA TIDAK PUNYA BANYAK MASA..
   UNTUK MENCOBA MEMBUKA PINTU SANGKAR BESI..
   IA MATI, KERANA SELAMA INI IA TAKUT UNTUK
   MERDEKA.

 122. Yogurt !! says:

  Pgy la usul kn kt 0rg atsan..We must be pr0fesi0nal !!!!! 0rg atsn y jln kn..

 123. young generation says:

  kenapa teda pemimpim sabah yg berani utarakan tuntutan 20 ini. sekiranya datuk musa aman ckap tuntutan ini sd lapuk, mna buktinya. sedangkan ramai rakyat sabah yg masi mengharapkan tuntutan tersebut dilaksanakan. sepatutnya sabah dan sarawak diberi kelebihan berbanding negeri2 lain. pada mulanya, saya pun menyokong bn disebabkan oleh pengaruh ibubapa. tapi semakin lma semakin saya knal apa erti pilihan raya yg sebenar diikuti pla dengan pelaksanaan pentadbiran negara yg semakin lma pemimpin2 mula menunjukkan belang mereka. saya rasa kita sebagai rakyat yg ingin menuntut keadilan harus mencari jalan untuk mula mendapatkan sokongan daripada rakyat sabah. sekiranya kita semua bersatu, tidak ada yg mustahil.

 124. freedom says:

  hi lady..fighting! fighting! sy ingat tiada sudah orang2 yg melindungi hak KITA rakyat sabah rupanya ada juga..teruskan usaha.

 125. Tavan says:

  Hi…:)
  Congrates to Lady Mariah…for creating blog such this..kalau la suma org sabah pkai internet dan baca apa yg dtulis cni. Baru la tahu bgmna BN/UMNO yg slalu dsokong2 tu tikam kta org Sabah dari belakang… npak sj d depan tu baik, janji ni, janji tu. tapi…kna buyuk ba kat hbis2an.kan. Mula2…tragedi Double Six…yg full off Konspirasi…btul2 x puas ati ow dgn dorang ni. Dr Jeffrey Kitingan mmg btul…sy pn heran knp org mcm dia…yg boleh hdup sng, mwah,tenang dan gmbira tp mc mahu bjuang tuk Sabah…no matter dia kna ISA. Kagum owh sma dia ni. JUSTICE FOR SABAH adlh ptut dsokong oleh kta…org2 Sabah… Menangkan pjuangan pmimpin tmpatan…kan? hehe…juz a freshie bah ni sy, tp sy nak kaji da ni kjhtan2 dan ketdakadilan yg dlakukan thdp sabah… Bkin Sakit ati btul. Cuba kalau dia yg kena buat bgtu kan

 126. orang sabah asli says:

  kita sokong la ba parti yang asli dari sabah..walaupun bn..janji jangan parti umno..parti orang semananjung yang mc anjing 2..

 127. Yatie Ariyana says:

  perkara 20 x menjanjikan apa2k tuk rakyat sabah menipu sak bnyak

 128. tausug bin pharrangs says:

  senang saja bah itu kalau pasal agama ni..tidak payah mahu bertengkar atau bersoal jawab panjang..kita ikut saja macam cara haji muda di lahad datu yang kena cabar oleh paderi kristian tahun 70 an dulu..paderi tu bawa dia berdebat tentang agama..tapi penyelesaiannya mudah saja..untuk mengetahui agama siapa yang betul,dia ajak tu paderi buat satu pondok kecil,kemudian mereka dua orang masuk dalam pondok tu,kemudian pondok itu di bakar,siapa yang tidak terbakar maka agamanyalah yang benar :),kan senang cara ni..tapi malangnya itu paderi tidak berani menyahut cabaran haji muda tu..sebab dia nampak sendiri haji muda tu masuk dalam api tidak terbakar hangus :)senang saja itu,jangan gaduh gaduh dan bertengkar,buat eksperimen sikit,barulah ble tahu siapa yang benar..kalau main cakap-cakap sja,semua orang pun boleh cakap bah 🙂

 129. TV Selangor says:

  Good, Perkara 20 Kopivosian….

 130. sangat tv says:

  Perkara 20 Kopivosian…, Perkara 20 Kopivosian… .

 131. Nah, ini yang saya cari. Makasih.

 132. jefree says:

  kenapa rakyat yang bertikam lidah sedangkan pemimpin berdiam saja.semua persoalan ada pada mereka, dilaksanakan atau tidak mereka lah yang menentukan.
  tanggungjawab kita, terletak pada kita apabila tiba masanya PRU yang mungkin akan di adakan selepas CNY.
  Tolak kepimpinan pemimpin yang tidak …….,

 133. DUSUNTOMODQLU says:

  PERKARA 20 YANG DIPAPARKAN OLEH LADYMARIA INI TELAH MEMBUKA MATA KEPADA PEMBACA MUDA YANG SUKA MENGUTARAKAN PENDAPAT KHUSUSNYA YANG BERKAITAN DENGAN SEJARAH MALAYSIA. SAYA TERPANGGIL UNTUK MEMBERI PENDAPAT TENTANG PEMBENTUKAN MALAYSIA DI MANA MALAYSIA TERBENTUK APABILA SABAH,SARAWAK DAN SINGAPORA MASUK SETELAH DIDESAK OLEH TUNKU ABDUL RAHMAN,KEMASUKAN INI TELAH DIBUAT PADA 16 SEPTEMBER 1963,TETAPI SINGAPORA TIDAK KEKAL DALAM MALAYSIA KERANA LEE KUAN LIEW LEBIH AWAL TERHIDU MASALAH KALAI KEKAL DALAM MALAYSIA MAKA IA KELUAR, TINGGAL LAH SABAH DAN SARAWAK YANG KEKAL DALAM MALAYSIA SAMPAILAH HARI INI. KALAU KITA LIHAT SECARA DEKAT AKAN KEMASUKAN SABAH SARAWAK KE PERSEKUTUAN TANAH MELAYU BUKANLAH BERSTATUS NEGERI TETAPI SAMA TARAF DENGAN SEMANANJUNG TANAH MELAYU TETAPI PERKARA INI DI ABAIKAN OLEH PEMIMPIN PUSAT YANG MENTADBIR MALAYSIA DENGAN SECARA SENYAP MENGHAPUSKAN HAK RAKYAT SABAH SARAWAK TERUTAMA PERKARA 20 YANG TELAH DIMASUKAN DALAM TONG SAMPAH OLEH PEMIMPIN PUSAT. KEMEWAHAN DAN KEKAYAAN HASIL BUMI SABAH SARAWAK TELAH DIRAKUS OLEH KERAJAAN PUSAT BAGI MEMBANGUNKAN SELURUH SEMANANJUG SEDANGKAN SABAH SARAWAK TERABAI HINGGA HARI INI. HARAPAN SAYA AGAR ADA RAMAI ORANG SABAH DAN SARAWAK YANG BERPANDANGAN JAUH DAN BERJUANG UNTUK HAK SABAH SARAWAK SEPERTI DATUK DR JEFFREY KITINGAN. GUNAKAN HAK KITA UNTUK PENENTU MASA DEPAN ANAK BANGSA SABAH SARAWAK MELALUI UNDI PADA PRU13 NANTI.

 134. MazDyan says:

  Thanks atas post ni. Memang saya sokong sebab tengoklah Sabah ni apa yang ada? Pembangunan bukan seberapa jika dibandingkan dengan Semenanjung. Harta hasil bumi Sabah ni dah kena pakai untuk pembangunan di Semenanjung tu. Cubalah bayangkan di Sabah ni macam-macam ada, pelancongan, pembalakan, sbgnya. Mana sudah hasil-hasil semua tu? Tahu kah kenapa Singapura keluar dari Malaysia dulu? Sebab diorang cakap Malaysia ni tamak! Tengoklah singapura tu sekarang berkembang maju sudah sebab berdiri atas pembangunan sendiri walaupun ia hanyalah sebuah negara atas pulau. Entah palah nasib Sabah ni. Kalau membuat penetangan pun kena cakap mengkhianat pula..haha! bukannya mengkhianat tapi menyuarakan pendapat atau ketidakpuasan hati. ok. Kalau keadilan diberi kepada rakyat di Sabah ni mustahil pula perkara seperti menyuarakan pendapat seperti blog ni berlaku.

 135. MazDyan says:

  Thanks atas post ni. Memang saya sokong sebab tengoklah Sabah ni apa yang ada? Pembangunan bukan seberapa jika dibandingkan dengan Semenanjung. Harta hasil bumi Sabah ni dah kena pakai untuk pembangunan di Semenanjung tu. Cubalah bayangkan di Sabah ni macam-macam ada, pelancongan, pembalakan, sbgnya. Mana sudah hasil-hasil semua tu? Tahu kah kenapa Singapura keluar dari Malaysia dulu? Sebab diorang cakap Malaysia ni tamak! Tengoklah singapura tu sekarang berkembang maju sudah sebab berdiri atas pembangunan sendiri walaupun ia hanyalah sebuah negara atas pulau. Entah palah nasib Sabah ni. Kalau membuat penentangan pun kena cakap mengkhianat pula..haha! bukannya mengkhianat tapi menyuarakan pendapat atau ketidakpuasan hati. ok. Kalau keadilan diberi kepada rakyat di Sabah ni mustahil pula perkara seperti menyuarakan pendapat seperti blog ni berlaku.

 136. sabahan says:

  sokong 100% tuntutan 20 perkara ini….sudah tiba masanya kita generasi baru menyedarkan keluarga kita betapanya teruknya kita dibawah pemerintahan kerajaan pusat(umno/bn).kita sepatutnya dapat hak yang patut kita dapat selama ini tetapi dengan kelemahan sebilangan besar pemimpin sebelum (juga masa skrg)ini kita menyebabkan terima gelaran negeri termiskin di malaysia.sedih dan malu bila orang lain gelarkan negeri kita termiskin.saya kerja semenanjung dan tahu berapa besarnya jurang perbezaan pembangunan yang ada di sabah.samapai bila kita mengharap perubahan yang dijanjikan oleh bn/umno,bila pilihan raya janji itu ini tapi semua bohong,kita jenerasi baru cuba ubah pemahaman generesi lama(org lama/ketua tuaan) yang sudah sebati dan serasi dengan bn dengan cuma dapat habuan kecil-kecilan(pelik-dapat rm30,5 kilo beras,2 plastik minyak masak,sardin beberapa tin sudah und bn/umno)jom sedarkan golongan yang mudah cair ni…..dorg bagi 1 sen,ambil ribu-ribu tempat kita tu,barang-barang yang diberi sepuluh hari sebelum pilihan raya seperti yang saya nyatakan diatas boleh habis dalam berapa hari sahaja tapi kalau dia menang dapat berjuta- juta dalam masa 5 tahun memerintah.jadi kita fikir-fikirkan la…..pemimpin yang ada sekarang ini tidak boleh pakai langsung,kita harap-harap mewakili suara rakyat apatalagi yang sudah duduk di parlemen namun tiada apa-apa yang boleh dibangakan oleh rakyat sabah.mari semua fikirkan undi mana pru 13 nanti(dijangka awal tahun 2012).kalo boleh tutup mata la kalo bn/umno…cari lain yang mungkin bole mewakili nasib kita

 137. ragang says:

  saya betul2 lah sedih tengok belia-belia sabah belajar tinggi2…tp last2 kerja yg sepatutnya orang sabah yang dapat di ambil org luar pula…ok jugalah klu time belajar semua free, tp ni meminjam…macamna mau bayar klu kerja pun tidak menentu…apa semua ni? mana sudah hak-hak rakyat sabah yang sepatutnya kami dapat tu….klu kerajaan tolong bayar semua pinjaman tu oklah..ni bagi peluang kerja orang sabah sama orang semenanjung…sorylah ah…tp saya rasa orang2 sabah biar pun macam ni jak… tp klu tengok IQ bukan calang2 juga ni…tp ni la sayang betul IQ yang bagus2 ni x pula digunapakai…last2 lari p singapore utk cari rezeki……bagi pemimpin2 di luar sana, ni luahan perasaan kami semua…kamu x rasa,..kami yang merasa…PTPTN kejar dah ni…tp mau bayar guna apa? kerja pun lugai2………..satu lagi yang saya terkilan….banyak jawatan kosong di sabah ni iklan mesti terbuka kepada warganegara Malaysia….tp yang negeri2 semenanjung iklan berbunyi ” untuk anak jati negeri%*%$”…napa mcm tu?…………..skrg ni mau dekat udah pilihan raya…..kuasa ada di tangan kami bagi menentukan siapa yang berhak memerintah negeri sabah nanti…….seperti hak kami sekarang yang tidak di pedulikan………..

 138. SI TONDIG says:

  malas sia bah………komen sia kena delete mangkali ni,,,,,,apa la!!!

 139. pok says:

  sabah patut ikut macam Sarawak, Sarawak Menolak anasir semenanjung di tanah Sarawak. sebagaimana tanah sarawak untuk org sarawak, tanah Sabah hanya untuk org Sabah.

 140. bantayan says:

  tu la org sabah hari2 moginum,mana tau apa tu politik..yg penting aramai tiiieee.

 141. bantayan says:

  sya ad candangan untk kerajaan bagaimana untuk menarik perhatian masyarakat di malaysia untuk memberi sokongan kpada BN untuk pru 13 ni…walaupun berjuta-juta kerajaan mengeluarkan duit untuk rakyat seperti brim, sara, krim, subsidi dan sebagainya..tetapi untuk jangaka masa pendek ini kerajaan yg pertama ialah menyuruh AP dan ADUN turun padang melawat kawasan masing2..x semestinya time dekat pilihan raya sahaja br dorang mo turun ketara la..mcm ibarat esok mo exam hari bru mo study kucar kacir la…nasihat kepada AP dan ADUN yg selesa kerana menang majoriti pru lepas jgan la terlalu sombong sehingga lupa org yg telah memilih mereka..cuba la sekali skala datang ke majlis perkahwinan or event2 yg di anjurkan oleh belia2 sambil2 bertemuramah dengan penduduk kampung,bgitu jga kaw luar bandar…candagan saya yg kedua ialah kerajaan kalau boleh beri kemudahan seperti setiap rumah ada 1 astro free, basic channel la klu nak tambah byar sendiri la..melalui bantuan ini banyak faedah yg boleh di perolehi oleh masyarakat di masa akan datang berbanding pemberian duit satu hari ja dah habis..faedah2 yg boleh di perolehi ialah
  1)masyarakat kurang kemampuan x akan tercicir dari perhubungan media massa
  2) pemikiran masyarakat secara langsung meningkat
  3)visi malaysia menjadi negara maju 2020 akan tercapai

 142. True sabahan people says:

  wahai org2 sabah (tidak termasuk pilak,konon mau claim sabah diorg punya,pigi mati lah pelipin sial,kenapa x claim brunei kalu betul adik beradik dengan sultan brunai,pigi la kamu mati anjing punya pelipin,…perangai pelipin especially suluk ni sama dengan iblis laknatullah dan syaitan nirajim,iblis dan syaitan angkuh,bongkak etc..)

  tidak lama lagi kertas perjanjian yang original akan di sebarkan ke seluruh pelosok negeri sabah….satu fenomena yang luar biasa akan terjadi….

  kepada warga pelipin bangsa tausug p mati la bagus….kamu tu da la datang sabah cari rezeki…ada hati pula mau amik alih sabah…

  kepada “sultan” kononnya tu…ko la punca bawa sial.!!! di sabah ni…ko juga la yang buat ” IC PALSU” di sabah ni beberapa tahun lalu komplot dengan seorang yang begelar “TUN” sekarang……anjing ko..!!!
  ko tunggu RCI di laksana kan…(memang ada bukti sahih kerajaan tengah pantau sekarang.

  ko bawa keluar la “persatuan” ko tue……this is sabah,bukan semenanjung,”persatuan” tu untuk melayu,bukan untuk org pelipin macam ko sial..!!!!!! org pelipin manada melayu…..BODOH..!!! jangan bertopeng kan agama la k… di sabah takkan bergaduh pasal agama la.. di semenanjung ja bergaduh pasal agama….

  harap-harap pekara 21 akan di wujudkan…..

  A)penghantaran semula orang-orang filipina….

  B) tapis sebaik mungkin latar belakang kelahiran baru,kalau ibubapa tiada ic suruh bawa anak baru lahir balik pelipin,jangan kasi kotor sabah,macam di negara kamu di pelipin PENGOTOR gila…
  berkeliaran macam anjing ja di bandar kota kinabalu…

  c) org kerajaan mesti la di kalangan bangsa brunai,kadazan/dusun,dan bajau

  BANGKIT LA WAHAI ANAK JATI SABAH….!!!!!!!!!!!!

 143. True sabahan people says:

  rakyat sabah patut undi pembangkang,singkirkan BN,JANGAN UNDI UMNO,KITA HALAU UMNO YANG TAK GUNA….MACAM DI SARAWAK….UMNO LANGSUNG TAK DI TERIMA….NAMA JA PARTI ISLAM…..TAPI MACAM ANJING…..SAMA JUGA MACAM PELIPIN…SIAL MACAM CELAKA…!!!!

  U-UNTUK
  M-MEREKA
  N-NDA ADA
  O-OTAK

  CONTOHI LAH MACAM NEGERI KELANTAN,PEMIMPIN BUKAN KAYA RAYA TAPI RAKYAT DIA CUKUP KAYA RAYA DARI NEGERI YANG ADA DI MALAYSIA NI….

  SAYA ANAK JATI SABAH DA LAMA DUDUK KL PUAS MERANTAU TENGOK NEGERI ORANG….

 144. GSM_MERDEKA says:

  rakyat sabah kamu tahu makna umno-bn itu apa.

  u-untuk
  m-menjaja
  n-negeri
  o-orang

  B-buaya
  N-negara

  dan kamu fikil-fikil lah macam mana keduduk kita ini sekarang.dan parti mana yang berkuasa?dan menteri-menteri sabah semua sudah di cucuk hidung seperti kerbau.awas rakyat sabah.. kerajaan umno-bn sudah pun menggunakan politik wang untuk memancing undi. kerajaan umno bn telah memberi bantuan rakyat 1malaysia kepada rakyat yang berpandapatan kurang dari RM 3,000 kebawa dan tiap-tiap rakyat, telah di bagi RM 500 yang kurang berkemampuan. tetapi fikil-fikillah undi itu janganlah dibagi kepada umno bn.mengikut pepata duit dalam pokit undi dalam tangan?kalau umno bn itu menang,5 tahun mereka berkasa dan masa itulah mereka mengaut balik ke untugan dari hak rakyak dan negeri sabah.

 145. Ranau mari says:

  Kalau ada Parti yg betul2 dari SABAH. tidak ada kaitan dengan parti2 lain sebagai contok PKR dsb. Kenapa tidak kita sokong, 100% sokongan utk parti ini dari saya. Tapi kalau ada kaitan dengan mana2 parti lain yg bukan SABAHAN .. Kirim salam sajalah.. Saya lebih rela undi BN, biarlah tidak adil, … daripada Undi Parti yg ada kaitan dengan ANUAR.. IBRAHIMM…

 146. GSM_MARDIKA says:

  org seperrti engkau lah yg boleh di tarik hidungnya oleh kerajaan umno.dan kau relah nak gadaikan tanah ini ke pada penjajahan umno. dan umno itu adalah parti malayu dari semenanjung yg datang sini merampas dan menjaja hak rakyat sabah.mungkin kau ini keceukan malayu dari negeri seberang.balik lah engkau kesana jgn tgr sini pghianat.

 147. PANGAIT's says:

  jutaan tahniah buat LADYMARIAH.. teruskan usaha..

  setelah sy meneliti dan mmbuat penilaian dgn apa yg kita alami khususny d negri kita ni nmpkny byk kekalutan, penipuan, konspirasi, wayang dan semualh.. tp sy tdk mnyalahkn pmimpin dari tanah semenanjung SAHAJA.. pemimpin dari negri kita p mn suara mereka ni.. ada kdengaran jg mmbangkang tp tak lama lain pla jadiny.. WAYANG..
  knapa ramai org ckp SABAH&SARAWAK JOIN MALAYSIA.. maksudny ni kita yg mgejar utk mgelak pjajahan brlaku lg walhal hakikatny MALAYA INVITE SABAH&SARAWAK TO JOIN MALAYSIA.. knapa smua ni d slh tafsirkn? INGAT yg bkuasa adalah persekutuan.. dgn kuasa itu media dan yg sama waktu dgnny tmasuk pendidikan telah memendekan ayat tersebut sekaligus mngubah maksud AYAT tersebut.. maka pemahaman org kian lama brubah.. PENIPUAN..
  jika kita fikir betul2kn knapa ya masa pemimpin dari sukukaum kadazandusun, cina, bumiputra islam jadi KETUA MENTERI hanya DUA PENGGAL sahaja? alasan utk mngelak berlakuny salah guna kuasa.. tiba2 UMNO pnya pemimpin jadi KM trus pla slama2ny.. apa sudah jadi? PINDAAN trhadap akta tanah d sabah di gubal yg siok urg sana lh.. alasan projek kerajaan persekutuan utk pembangunan rakyat sekaligus meningkatkan ekonomi rakyat sabah.. tp hakikatny rakyat sabah langsung tdk mndapat faedah.. IOI, FELDA, etc.. d mana dudukny kedudukan rakyat sabah? KONSPIRASI
  yang paling menjijikan lg RAKYAT SABAH DISAMARATAKAN dgn warga asing.. maksud sy disini warga asing memiliki KPT yg sama dgn org sabah.. walhal baru kmarin masuk sabah.. lpas 2 PTI e2 p tanah semenanjung.. buat kes sana.. nah kamu faham2 lh apa dorg ckp.. ” ini yg tak elok ni.. dah lh msuk tmpt org buat kes la pla, nape tak buat kat negri korg”.. yg hina bkn PTI tp rakyat sabah.. bgitu jg isu GADIS SABAH MELACUR DI IBUKOTA.. yg buat warga asing.. yg AIB gadis2 dari sabah..
  mari sama2 kita renungkan..

 148. mari kita sama2 renungkan,,,
  apa yang akan jadi masa akan datang,,,,
  buka mata,,,pasang telinga,,
  jadi apa yang anda lakukan,,,
  (sabah??????????)

 149. GSM_MERDEKA says:

  sya nak bertanya adakah ahli kumpulan sskm sabah sarawak berada diluar negara? yang memperjuang sabah sarawak keluar dari malaysia.kalau betul lah ini kupulan sskm memperjuangkan sabah sarawak keluar malaysia sya sukung 100%.teruskan berjuang ahli kumpulan sskm semoga berjaya.sya juga menyuru semua rakyak sabah sarawak jangan undi BN.

 150. rungus@momogun_kudat says:

  well done ladymariah for you excellent information….sabah keluar dari Malaysia adalah tindakan yg sangat betul…kita mempunyai “hak mutlak” utk bumi sabah spt yg terkandung dlm perkara 20 itu.Sy org Rungus berasal dr utara sabah(kudat) dan menyeru kepada rakyat “ORIGINAL SABAHAN PEOPLE” utk PRU-13 yg akan dtg ini marilah kita buat keputusan atas masa depan tanah sabah dan utk generasi kita yg seterusnya supaya mengundi kepada parti yg memperjuangkan “HAK SABAH” supaya keistemewaan yg sepatutnya kita nikmati tidak lagi di cabul oleh mereka2 yg merampas keistemewaan itu.Sampai bila hak kita ditindas???..masa inilah kita harus bertindak..betul kata bro” saya sabahan juga”..kita mesti buat kerja..jgn hanya cakap2 saja. Dr Jeffery sudah perjuangkan dulu dan beliau kecundang..dan masa ini utk kita bangkit dan meneruskan perjuangan beliau…mari kita semua anak jati sabah menuntut perkara 20 dan seterusnya keluar dr msia..kita boleh bina negara kita sendiri dan kita sangat mampu dgn kekayaan hasil bumi sabah yg tidak ternilai sblm habis di ganyang oleh mereka2 yg rakus dgn $$$$ + kuasa!!!!!!….HIDUP BANGSA BUMIPUTERA SABAH!!!!!…..(dulu bangsa kita terkenal dgn gelaran “headhunter” dan masa skrg dah berubah..kita kena jadi “mindhunter”..for JUSTICE!!!!!!

 151. Keni Fz says:

  kitaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sokonggggggggggggggggggggggg parti STARRRR.. sokongg DTO DR JEFRY KITINGAN… Kita tuntut hakk kitaa.. kita minta balik 20 perkaraa kita… Tpi c najibbb mana mau dgr tu keluhan sabah,, dia buat tida tau saja tu,, itu lah pemimpinnnn yang tida kisahh keluhan org sabahh.. sabap mauu hasilll sabahhh sja.. sottttttt!!!!!!!!!!! betulll…

 152. Wen says:

  Sy rasa banyak orang kita yg belum tahu pasal ini 20 perkara bagi Sabah (North Borneo) dan Sarawak 18 perkara.harus di sebar luas.. Memorandum 20/18 telah di masukkan ke perjanjian PERLEMBAGAAN MALAYSIA 1963 (Yang Asal)..semasa Sabah,Sarawak,Singapore dan Persekutuan Tanah Malaya..harus di ingat Memorandum adalah.. permintaan Kerajaan Negara Sabah dan Sarawak..sebelum MEMBENTUK MALAYSIA..Harus di ingat memorandum tidak boleh di UBAH..tetapi Perlembagaan Malaysia boleh di UBAH..dan sekiranya ada perubahan atau ada pihak yang hendak mengubal undang-undang..Memorandum 20/18..harus lah di rujuk dan selarasnya. Di sebabkan Singapore telah keluar.dengan tanpa merujuk Sabah dan Sarawak.Maka Pembentukan MALAYSIA telah..BATAL..dan secara teknikal MALAYSIA adalah MALAYA RAYA..di mana Sabah dan Sarawak telah pun menjadi negeri ke -13 dan ke -14..secara tidak langsung ..Sabah dan Sarawak di jajah oleh orang Malaya….secara kesimpulan MALAYA telah pun mengeluarkan Sabah dan Sarawak.dengan tidak mematuhi.perjanjian Malaysia 1963. Sabah Sarawak telah pun terkeluar dan di jajah..oleh kerana tindakan Malaya..dan di..paksa..mengikut..Perlembagaan Malaya Raya 1957..maka Sabah Sarawak harus keluar..dari Malaysia (Yang Terbatal)..dan harus keluar dari PENJAJAHAN MALAYA..SABAH SARAWAK KELUAR MALAYSIA..HARUS!!!!!!! maka kawan-kawan semau yg berada di North Borneo dan Sarawak..sila beri sokongan group ini..https://www.facebook.com/groups/betterState/ dengan menandatangani petition di bawah….http://www.gopetition.com/petitions/sabah-sarawak-rights.html

 153. ambik mu semua manusia says:

  SEMUANYA DI SEBABKAN OLEH KESILAPAN PEMIMPIN2 SABAH YANG LALU INGAT DENGAN PERKARA 20 HEBAT SUDAHLAH 1000 KAU BAGI PUN PTUII LAH kebanyakkanya PEMIMPINYA TAHU KASIH GEMUK PERUT SAJA KENA BODOH DENGAN PEMIMPIN SEMENANJUNG TERUS KALAH PILIHANRAYA sendiri mau faham macamana sampai sekarang party tu masi BERTAHAN SEKARANG MAJORITI SABAH DALAM KERUSI PUN MASIH PAK TURUT MAKAN TAIK ORG SANA SAJA LAUT SAJA BAH PEMISAH SABAH dgn dia orang TAPI APA TAIK PUN TIADA BUAT TAU CAKAP SAJA TAKUT PERUT JADI KURUS.sebabnya sudah terlewat mereka sudah diresapi dengan pendatang yang ingin mengambil kesempatan dengan menghalalkan mereka bagi meraih undi try2lah google oyeah tips percuma helikopter nuri menghambur duit dari atas padang bagi meraih undi rasa2nya di mana tu ahh:) time baru party dari semenanjung tu mahu menawan sabah.klu time tu ada komera handset mampus kau PM Malaysia time tu.tapi aku nie hiporkit sudah gemuk perut takut pulak mahu jadi kurus balik jadi hantam sini sajalah wahahahahahaahaha……

 154. GSM_MERDEKA says:

  hahaha.. yer benar betul kata anda.. x lama lagi kerabat anda jadi pelarian di negeri sendiri. anda lihat lah pelarian pelipin dan indon jadi warga negara. oleh kerana kedatagan umno di sabah. umno lah yang menjadi dalang semua ini. di satu ketika dahulu sabah tidak ada malayu. tapi macam mana pula titiba ada malayu amat menghairan kan? tapi yang mengharan kan lagi macam mana cina india, bilah masuk islam boleh jadi malayu? dan pakistan, pelipin pun bilah jadi warga negara, jadi malayu. inilah angkara umno bila sudah berkuasa di sabah. jahanam punya umno dasar parti penjaja!!!

 155. anuar says:

  Sampai sekarang kerajaan Malaysia masih membayar sejumlah wang kepada waris Kesultanan Sulu setiap tahun. Maksudnya, Sabah tu Kesultanan Sulu yang punya. Kesultanan Sulu tu adalah kerajaan Melayu. Jadi, yg dikatakan pendatang pelipin tu tak boleh dianggap pendatang asing. Mereka adalah peribumi Sabah yg tiada dokumen saja.

 156. Ghost_Artist says:

  Complain memang senang, cakap kita ditindas memang senang juga. But look around you, tengok la kalau native Sabahans yang ada layak untuk govern Sabah. Kita tengok sekarang anak2 muda semua cepat terpengaruh. Sebagai contoh anak2 muda di kampung saya-they all thought keluar dari Sabah lepas tu p Semenanjung dan Singapore dapat cari kerja bagus sedangkan kerja kilang2,restoran dan jadi kuli2 saja. Bukan mau cakap la tapi orang2 kita sendiri yang mau kena jadi kuli. Sebab tu la orang luar senang2 datang and jajah Sabah, bukan saja dorang kuasai tanah Sabah tapi juga mentaliti kita. Kalau mau perubahan kita sendiri kena berubah dulu. Make the change yourself and walk your talk. Ilmu tu penting. Setakat ingin memberi pandangan. Sekian

 157. GSM_MERDEKA says:

  apa buktinya kerjaan malaysia masi membayar sejumlah wang kepada kesultanan sulu? setahu saya, sultan sulu menyarahkan sabah ini kepada penjajahan British. apabilah perang dunia ke 2, sabah ini ditawan oleh penjaja jepun.namun demikian, sabah ini ditawan balik oleh penjaja British. pada 16 sep 1963 sabah telah pun mementuk malaysia dengan 4 buah negara, iaitu sabah,sarawak,singgapore, dan persekutuan malaya.dan apa lagi kamu nak tuntut sabah dgn kesultanan sulu sebab siapa suruh sultan kamu juarkan sabah ini dgn penjaja british itulah bodoh kamu punya sultan nak juar sabah ini dgn penjajahan british.dan sekarang pulak nak tuntut pulak kunon. kamu tahu ke, tiada hak lagi sultan sulu nak tuntut sabah ini sebab sultan sulu tak tahu nak mentabbilnya dan juar sabah dengan penjaja. saya nak beritahu kamu pelipin suluk… kamu balik lah ke mindanau tu dan tabbillah kamu punya negara dari kekuasaan manila….!dan jangan kamu pergi sini nak mengaku orang sabah kunon dan bodik dengan kerajaan Umno-Bn nak mintak warga negara. sial punya pelipin pengutur dan megaku pulak orang sabah tiada dekumin bodoh punya pelarian penjanaya!

 158. gerila sabah87 says:

  harap sabah jd sebuah negara..pasti maju dr malaysia ne huhuhuh amin………..

 159. Wonderful information and I personally loved looking at
  this. The other remarks are unique.

 160. RAY says:

  JIKA ANDA MENELITI SEJARAH……ANDA AKAN TAHU BAHAWA PENGGABUNGAN MALAYA SABAH DENGA SARAWAK SEBENARNYA TELAH DIRANGKA SEJAK AWAL LAGI OLEH PENJAJAH BRITISH…UNTUK MEMUDAHKAN MEREKA MENGAWAL TANAH2 JAJAHANNYA…SELEPAS PERANG DUNIA KE 2, KERAJAAN BRITISH DI BRITAIN, MENGGESA SEMUA SYARIKAT2 EROPAH DI SETIAP TANAH JAJAHAN SUPAYA MEMBERIKAN KEMERDEKAAN SECEPAT YANG MUNGKIN KEPADA TANAH2 JAJAHAN KHUSUSNYA DI ASIA TENGGARA…PADA KETIKA ITU, PENJAJAH BRITISH, TERUS MENGAMBIL KEPUTUSAN UNTUK MENGGABUNGKAN MALAYA SINGAPURA BRUNEI SABAH N SARAWAK MENJADI SATU NEGARA YANG DIPANGGIL MALAYSIA, (BRUNEI N SINGAPURA KELUAR), KESIMPULANNYA, BUKAN PEMIMPIN MALAYA YANG PUNYA IDEA UNTUK MENGGABUNGKAN MALAYA, SABAH DAN SARAWAK DALAM PERSEKUTUAN, DALANGNYA ADALAH PENJAJAH BRITISH….INI ADALAH FAKTA SEJARAH…DAN ANDA HARUS MEMAHAMI SEDALAM2NYA SEJARAH.BUKAN BERCAKAP MENGIKUT PENGETAHUAN UMUM SAHAJA….

 161. GSM_MERDEKA says:

  Bagi pegetahuan saudara… saya bertanya siapakah perdana menteri malaya menjemput pemimpin sabah sarawak menubuhkan Gegasan malaysia pada waktu itu?saudara ini orang sabah ke, atau orang malaya?kalau saudara orang sabahan bererti, saudara ini buta sejarah dan menghianati tanah air sabah sendiri. kalau saudara ini orang dari tanah malaya, bererti saudara jangan memisongkan pemikiran rakyat sabah. bukankah allahyarham tunku abdul Raman Putera Alhadz menjemput pemimpin sabah sarawak menubuhkan Gegasan Malaysia? mungkin saudara ini tidak tahu siapakah menjemput sabah sarawak menubuhkan sebuah Gegasan yang dinamakan malaysia. saudara tahu, kemedekaan malaya pada 31 Ogos 1957,singapure 03 Jun 1959, sarawak 22 July 1963, sabah 31Ogos 1963. dan penubuhan Gegasan malaysia pada 16 Sep 1963. tetapi singapure telah pun dikeluarkan dari malaysia oleh tunku Abdul Raman 07 Ogos 1965 tanpa persetujuan pemimpin sabah dan sarawak. mungkin saudara yang tidak tahu.

 162. Jams says:

  Ini adalah Versi Ringkasan.. sebenarnya jika anda membaca versi ORIGINAL anda akan lebih memahainya.. sila baca versi original di sini: http://rungusonline.com/Agreement%2020%20Perkara.html atau download Versi tersebut di sini: http://www.rungusonline.com/modules/TDMDownloads/singlefile.php?cid=4&lid=7

 163. r.ali says:

  sabah sebenarnya di ibaratkan sebagai se ekor kerbau,coba tengok kerbau,kalau di tarik talinya di ikut sja.

 164. Abdul Wahab Padusa says:

  Kita mesui tahu

 165. eson tanak sabah says:

  tdak lama algi kita akan buat kerajaan sendiri 😀

  INI KALI LAR !

 166. Eli says:

  20 PERKARA ini mngkin ramai generasi muda sabahan yg sda lupa atu tidak kisah langsung. ada jga politician sabah yg snggp cakap ia sda tdak sah! Ia seakn-akn dilenyapkan dri sejarah Sabah. menuntut hak kita mllui blog2 dan laman sosial mmg x berhasil sbb kita2 sja yg ada! to remind people of diz 20 PERKARA, adla lebih baik klu bina itu tugu peringatan 20 PERKARA bsar2! biar org sabah tau.. orang malaya yg pi sabah pun tau!

  sya ada bca buku si PANDIKAR AMIN “20 Perkara: Dakwaan Penyelewengan dan Ulasan” 1992. Dia cakap dlm sstem persekutuan, tda di dunia ini wujud “negara dalam negara” (ulasan ttg PERKARA 18). jadi Sabah pun otomatik dilucut jadi negeri, dan Yang DiPertua Negara jadi “Yang Di Pertua Negeri”. bgaimna pula dgan Britain? didlm ada England, Scotland dan Wales selaku equal partners.

 167. GSM_MERDEKA says:

  MERDEKA..! MERDEKA..! MERDEKA..! MERDEKA..!

  SUARA SABAH SUARA SABAH
  BERGEMURU RAKYAT BERSATU
  SUARA SEKATA.BERJUANG
  UNTUK MERDEKA.

  TANGGAR 31 BULAN LAPAN 63
  NEGARAKU TANAH AIR KU..
  MERDEKA MERDEKA MERDEKA.

  MARI RAKYAT MARI SEMUA..
  HIDUP GEMILANG BANGSA TERBILANG.
  MARI RAKYAT MARI SEMUA
  HIDUP CEMERLANG NEGARA MAJU.

  NEGARA SABAH TANAH AIR KU..
  MERDEKA MERDEKA SABAH MERDEKA
  MERDEKA SEPANJANG MASA

  MERDEKA..! MERDEKA..! MERDEKA..! MERDEKA..!

 168. anak bajau says:

  aq ank asli sabah kturunan bajau pun x berpuas ati… knapa hasil bumi d sabah d monopoli olh mlysia? klu kta tgk skarang ngri2 yg ada d tnh smnnjung mlysia bukan alang2 mju dgn psatnya… tpi SABAH!!! pa yg tggl tuk sabah?? jgn crita tntg pmbngunan la kta bandingkan jak jln raya yg ada d sabah n smnnjung mlysia… aq amat kcewa dgn tndakan krajaan pusat….

  • tubir says:

   adakah anak bajau terlibat dengan penceroboh suluk …..jangan membakar diri dengan fakta yang diputarbelitkan ..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: