Stesen Minyak Tutup Seluruh Negara?!

24 June 2008 (3.00petang) : Jalan Gaya, Kota Kinabalu

Tanpa sebarang breaking news dan amaran yang menyatakan minyak akan naik mahupun stesen-stesen minyak akan tutup, satu fenomena ‘stesen minyak tutup 3 hari’ melanda negeri Sabah.

Ada khabar mengatakan stesen-stesen minyak memboikot dengan memberhentikan bekalan selama 3 hari untuk demand kenaikan harga. Betul ke?

 

Jalan bertambah sesak apabila pemandu bot pelancong berpusu-pusu mengisi minyak ke dalam ‘gelen’ untuk bekalan selama 3 hari.

Pelanggan berpusu-pusu membayar di kaunter yang tidak menerima kad kredit. Wang tunai sahaja yang diterima.

19 Responses to Stesen Minyak Tutup Seluruh Negara?!

  1. Omsabah says:

    Beginilah nasib kita, dulu kenaikan harga minyak ramai yang kecewa kerana tidak sempat mengetahui awal,dan kini apabila khabar angin tentang minyak , semua panik.
    Sebaba “jara” sudah. Ini baru Negeri Sabah, Kalau satu Malaysia ?

  2. ladymariah says:

    ptg sikit tad ada sms dr kelantan tnya pasal hal ni sebab ada negeri d semenanjung yg kena juga tempias sikit2 bah. tp aku dah ckp kabar angin jak. ini btl2 menunjukkan org sabah suda aware pasal minyak ni. mesti td ada suda tu maki2 lagi… kesia tul…

  3. sumbiling says:

    harap2 urang2 sabah pun “tergesa-gesa ” macam tu bila mau tukar kerajaan nanti…

  4. ladymariah says:

    tapi tangan tu bah Ray… jangan tergesa-gesa… hahahhaa.

  5. sumbiling says:

    ya la bah… nanti kita pun ambil gambar macam tu la … kikikikiki

  6. Omsabah says:

    Dua Perkara :

    Pertama : Rakyat Sabah Cepat terpengaruh dengan Khabar Angin.

    Kedua : Rakyat Sabah Cepat menyebarkan maklumat.

    Mana satu pilihan ?

  7. Ustazsaid says:

    Ni la masalah org kita, org Sabah ni. Cepat btul percy sama KHABAR ANGIN. Bikin malu tul, satu dunia bah tahu kita panic buying kemarin…nasib aku inda ikut babaris, inda la juga aku malu.
    Moral: jgn la cepat percy sama khabar angin, s/ada mlalui sms @ email. Klu ada khabar angin tu, jgn la dkasi sebar, siasat dulu.

  8. ladymariah says:

    Ternyata orang Sabah ‘serik’ dengan kenaikan minyak yang melanda baru-baru ini. Maknanya mereka akan mengambil peluang yang ada untuk menikmati minyak yang lebih murah jika ada sebarang kenaika. Ada beberapa company sudah stock minyak sekitar 5 drum samalam. Dan berlainan pula cerita di parlimen di mana kerajaan bersetuju untuk naikkan lagi harga minyak. Adakah rakyat akan merasai kenaikan minyak dalam masa terdekat ini?

  9. Omsabah says:

    Ustazsaid, betul juga tu, tapi “pengalaman” mendewasakan dan men”jara”kan .
    Time si Dullah Upkan harga minyak , ramai yang tiwas, tak sempat beli, bila sebaran
    pantas ini berlaku, maka dengan ketabahan , kesabaran dan keyakinan , semua orang
    turun membeli minyak, ada yang datang dengan 4 , 5 biji Gelan.HUH!
    Cukup men”jem”kan perjalanan pulang aku kemarin.
    Mahu salahkan siapa hal ini ?

  10. emansipasi says:

    aku stuju dgan ko ladymariah. mungkin org sabah jerak sudah pasal minyak ni. di tawau smalam smua stesen minyak penuh. yang aku heran radio malaysia tawau suda bagi tau dalam radio, stesen minyak tutup slama 3 hari adalah kahabar angin. tapi dorang tetap jg bebaris isi minyak. itu yang aku ckp org di sabah ni jerak sudah pasal minyak. aku msk keja ari ni. aku dengar smua kwn aku merungut. macm aman ndak merungut klu blk keja pukul 5.30 tapi sampai rumah pukul 8.00 gara2 jem smalam. kesiannnn……….

  11. Ustazsaid says:

    Omsabah, jgn la kasi salah sapa2, org cakap apa boleh buat…nasib badan. Next time, bgtau kengkawan kita, jgn gaduh2, kalau pn tul stesen minyak mo tutup 3 hari, nda la kan kerajaan kita nda buat apa2…mesti durang buat apa2 bantu rakyat jelata…kannnnnn!!!!

  12. ladymariah says:

    hehehe. kerajaan tulung rakyat? hahahahhaa. muahahaha. wakakakaka. sikit lagi. wakakakaka. hahahahaa.

  13. bayumurni says:

    Bagus juga orang Sabah panik seketika, bermakna ada tanda bersatu hati secara tidak langsung untuk memulaukan petrol di sabah, Ini adalah tanda amaran keras dari pada rakyat sabah jika pemimpin tidak mengambil langkah berjaga-jaga, bermakna akan kecoh seluruh malaysia akan datang nanti,,,

  14. AnakMudaParlimenBatu says:

    Apa cerita ini, betul ker? tutup 3 hari? biar betul? macam mana agaknya yer, apa lagi naik basikal lah jawabnya.

    Ayuh rakan2 sertai perhimpunan 6 Julai ini di AMCORP MALL P.J untuk PROTES harga minyak kerana kita sudah GERAMM. Kita berjuang hingga ke titisan minyak yang terakhir. Silalah ke http://www.GERAMM.org untuk tandatangan tanda protes kenaikan harga minyak.

    Rakan2
    Jangan Lupa layari blog saya di http://khairilazuar.wordpress.com
    bagi komen setiap artikel yang saya tulis. …ada artikel baru

  15. Ustazsaid says:

    Salam ladymariah, apasal ko ktawa? Apa yg lucu…ialah mungkin bg ko kerajaan mana pernah tulung rakyat. Satu aku mo tanya ko: sudah ko pigi ambil subsidi RM625 d post office?

  16. ladymariah says:

    Uik, ko suda ambil ka pakcik? Teda sia ambil tu. Sia mau buat surat bah ni, mau bagi subsidi cash tu untuk mereka yang lebih perlu. Sabah ni banyak lagi yg belum lengkap. Sekolah pun ada yg nda cukup bangku. Tadika pun tiada d semua tempat. Erk, by the way… keta aku buli claim ka? tidak dapat worr… hahahaha.

  17. Ustazsaid says:

    x boleh claim…tentu keta ko besar ni…la kesiannnn la ko nda dapat subsidi. Iya la ba kan, knapa la kjaan bg subsidi bpilih2 ni… bg la bah utk smua rakyat Msia, kita kan bhak dapat!
    Sabah ni byk lagi yg belum lengkap…Itu la bah kjaan kita ni, knapa la Sabah ja yg belum lengkap sdgkn negeri lain mcm Kelantan, sudah lengkap semua. Apara…Tadika pun tiada d semua tempat…sana Johor semua tempat aku pigi merata bah ada Tadika…kita ja Sabah ndada…Aparaaaaaaaaaaaaaaaa!

  18. trulysabahan says:

    Ni la masyarakat kita yang dah biasa dengan KEZUTAN dari program AF…
    PM pun suka buat KEZUTAN
    rakyat lagi la MENGEZUT!!!!!
    Pa dah kd dengan MALAYSIA kita…

  19. bayumurni says:

    OK KALI INI AYUH RAKYAT SABAH KITA TUNTUT ROYLATI MINYAK KITA AGAR DI BAYAR 20% SEPENUH NYA,,,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: