Sumpah Si Saiful Bukhari

Akupun tidak tahu kenapa sejak kebelakangan ni tiap kali aku buat posting mesti komen pasal sumpah budak sorang tu. Aku buat posting pasal Jihat si Sharizat, diorang melalut pasal sumpah. Aku buat posting pasal ketuanan Melayu di UiTM pun diorang buat komen pasal sumpah tu.

Nah! Ini posting khas untuk sumpah budak tu.

Oleh kerana terbukti Saiful langsung tidak dapat bezakan nama Tuhan dan Nabi, maka aku merasakan Saiful sangat TIDAK LAYAK untuk dipercayai sumpahnya. Sila rujuk blog member aku yang memang kenal dgn Saiful ni. Klik di sini.

Email di bawah ini dihantar pada keesokan tengah paginya selepas dia membuat laporan polis. Tidak tahu kenapa tetiba dia hantar email tetapi itulah yang berlaku. Nak tunjukkan dia ni berjuang demi Agama, Negara dan Bangsa la tu…

from    sai7ul@gmail.com
to    xxxxxx
date    Sun, Jun 29, 2008 at 1:52 AM

Salam,

Atas nama Allah s.a.w saya bersumpah bahawa saya telah diliwat oleh DS Anwar Ibrahim. Allah s.a.w telah memberi saya kekuatan untuk bangkit dari ketakutan bagi menentang orang Munafik ini.

Saya sanggup korbankan seluruh masa depan saya Demi Allah, Agama, Negara dan Bangsaku.

Sent via BlackBerry from Maxis

Sorry to say. Tapi kalau setahu aku, Kalau Allah sepatutnya Allah SWT dan Nabi SAW. Betulkan aku kalau tersilap… Tiada komen negatif lain yang aku terima selain daripada tuduhan ‘aku fanatik pada Anwar dan PKR’. Aku tegaskan di sini, aku tidak fanatik pada DS Anwar mahupun Parti PKR. Matlamat utama, singkirkan BN!

Berbalik kepada kes sumpah si Saiful, baca petikan ini:

KUALA LUMPUR 15 Ogos – Mohd. Saiful Bukhari Azlan hari ini mengotakan janjinya untuk bersumpah laknat (mubahalah) mengikut syariat Islam bagi membuktikan kebenaran dakwaan dirinya diliwat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Dalam upacara yang berlangsung di Dewan Solat Utama Masjid Wilayah Persekutuan, Jalan Duta di sini pada pukul 6.25 petang, Mohd. Saiful, 23, melafazkan sumpah itu disaksikan oleh bapanya, Azlan Mohd. Lazim dan salah seorang imam masjid itu, Ramlang Porigi.

Siapa Ramlang Porigi?

Memperkenalkan... Ramlan Porigi!

Memperkenalkan... Ramlan Porigi!

Penyelaras/penyelia Pembaca Al-Quran Di Masjid Wilayah Persekutuan:

Info 1 – Timbalan Penyelia : Us. Ramlang bin Porigi
H/P : 019-356 9680/012-5708143

Info 2 – Cawangan: Sumber Ilmu & Maklumat
Nama : Ramlang bin Porigi
Jawatan : Pembantu Hal Ehwal Islam
Telefon : 03 6201 8780 ext :158

Dari sumber diatas tak de satu pun yang mengesahkan bahawa individu bernama Ramlang bin Porigi ni memegang jawatan Imam Masjid Wilayah.cuma ada 3 nama yang memegang jawatan Imam Masjid Wilayah – 1 jawatan Imam besar & 2 Imam sahaja. Mereka-mereka yang memegang jawatan Imam ialah :-

Cawangan: Pejabat Imam Besar
Nama : Tn. Hj. Abdul Malek bin Salleh
Jawatan : Imam Besar
Talian Terus :03 6201 8780 ext :137 –

Cawangan: Sumber Ilmu & Maklumat
Nama : Moghni bin Israni
Jawatan : Imam
Talian Terus :03 6201 8780 ext :123

Cawangan: Sumber Ilmu & Maklumat
Nama : Mohd. Zulkhairi bin Zulkifli
Jawatan : Imam
Talian Terus :03 6201 8780 ext :142

Siapa yang kenal Ramlang Porigi? (Famous Imam ni tak lama lagi)

Ada sesiapa nak ulas kehadiran Saiful dalam majlis Umno yang turut dihadiri Najib Tun Razak semasa Bn Umum calon..? Ada sesiapa nak ulas mengenai maklumat sahih pertemuan Saiful dengan Rodhwan (pegawai polis yang mencuri contoh darah / DNA Anwar semasa kes Konspirasi 1 tahun 1998 untuk dicantumkan dengan fabrik tilam sebagai bukti palsu mahkamah yang kemudian ditolak mahkamah). Saiful dan Rodhwan telah bertemu secara sulit di Concorde Hotel, K.L sebelum Saiful membuat laporan polis.

Chegu Bard

23 Responses to Sumpah Si Saiful Bukhari

  1. bayumurni says:

    Kad Pengenalan : 790726-125443
    Nama : Ramlang bin Poringi
    Tarikh lahir : 26 Jul 1979
    Jantina : Lelaki
    Lokaliti : 044/12/06/005- Pondok Penanti MK 20
    Daerah Mengundi : 044/12/06- Penanti
    DUN : 044/12/ – Penanti
    Parlimen : 044 – Permatang Pauh
    Negeri : Pulau Pinang

    Jangan ko susah Mariah dia ini berasal dari sabah dan telah mendapat projek mykad dari barisan nasional atas kepentingan suaka dan puaka politik dari BE END dan UMNO,
    Memang BE END dan UMNO mencari jalan untuk menjatuhkan DSAI atas dasar menjadi PM malaysia akan datang ini,

    Oleh itu BE END dan UMNO khususnya sanggup melakukan apa saja cara untuk menjahanamkan DSAI, walaupun mereka ini dibayar rm 10 juta untuk bersumpah mengaku di liwat,
    Tidak ada bezanya seorang pembunuh upahan yang beragama Islam melakukan suatu pembunuhan yang kejam tetapi di bayar dengan nilai rm10 juta,

    Saya berharap BE END dan UMNO khususnya akan termakan sumpah mereka sendiri kalau tidak pun qisas mereka sepanjang hayat mereka nanti,,
    Kerana mereka berani bermain hal-hal agama maka tunggu lah akan BADI yang mereka terima hingga ke anakcucu mereka,,

  2. bayumurni says:

    Ramlang Poringi adalah salah satu yang berasal dari Sabah pengundi yang hantu yang di seludup BE END dan UMNO ke Permatang Pauh untuk di jadikan pengundi hantu di sana,,

    Ramlang Bin Poringi berasal dari indonesia, balikpapan dan telah mendapat projek MYKAD dari pada sokong politik BE END dan UMNO yang keparat ni dan pengkhianat bangsa melayu ni,, melalui ketua perwakilan UMNO dan memberi arahan dan surat sokong kepada JPN di sabah,,

    Apalagi yang tidak di politikan BE END dan anjing-anjing UMNO ni,,,??

  3. pakatan BAJAU Kota Belud says:

    SATU lagi PROJEK BARISAN Nasional KAPADA (Sebut cam DOLAH BADAWI K) RAKYAT AMNya dan PERMATANG PAUH KhususnYA…

    Bayumurni.. aku mau gak mengundi di PERMATANG PAUH tau.. cam na ah…ajarin aku k… heheheeh

    REFORMASI

  4. Watan says:

    Once again thank a zillion to the Internet without which I’ll never know who are behind “Sumpah Plastik” si Sumpah – sumpah SAYFOOOL …..Kalau pun benar Sumpahnya itu kenapa tidak dipanggil mereka yang alim dan bersahsiah tinggi dan tiada kontroversi? Susah sangatkah cari mereka mereka ini, sudah tiadakah para ulama yang benar – benar ulama? Kalau benar Sumpah itu kenapa perlu dikontroversikan dengan kewujudan individu – individu murahan…Hebat, memang hebat Sabah dalam kontroversi dari Ghani Patail, Bakri Zinin dan kini Ramlang Porigi (bukan perigi buta aa)

  5. AnakMudaParlimenBatu says:

    Malulah aku bagi pihak si saipool pada ko nie, itu pun boleh silap, silap besar pulak tue, takpe nanti akan ku suruh di belajar kembali ke sekolah agama rakyat.

    Imam tue mesti naik pangkat jadi Iman Besar…. aku dapat tau dia pun ahli UMNO cawangan kat bkt mertajam….

    Rakan2
    Jangan Lupa layari blog saya di http://khairilazuar.wordpress.com
    bagi komen setiap artikel yang saya tulis. …ada artikel baru

  6. ibnuadnan says:

    hentikanlah fitnah ni!

    utk pengetahuan korg..

    ustaz ramlang porigi mmg imam kt masjid wilayah..
    x caya? g sana sendiri, tgk ngn mata kpl, tnya org2 sana..
    pastu jumpa dia, jgn lupa minta maaf lol..

    ttg jwtn dia sbg pembantu hal ehwal islam, ye mmg btul itu jwtn dia. tp tugas dia sbg imam..
    tau kn apa beza jwtn dan tugas? klu xtau g skolah balik…

    knp dia mngundi kt pmatang pauh?
    ok..dia mmg pngundi bdaftar kt sana cos sblum jd imam masjid wilayah dia dok n bkerja kt sna..

    mmg dia org sabah, tp dia membesar kt penang..n dia adlh x-student pondok penanti

    mcamana akau tau kisah dia? aku classmate dia kt pondok penanti dulu!

    so jgnlah nak fitnah dia lg!!!

  7. ustazsaid says:

    Cik Ladymariah, ko cakap tiada kelayakan pasal agama untuk comment sumpah si Saiful…alih2 ko ulas juga, yang panjang bukan pada mauduknya, tapi orang bnama Ramlan Poringi. Orang ni nda penting pun, kalau dia ndada pun sumpah si Saiful tetap blaku. Yang orang btanya, knapa pmimpin ksayangan kita DSAI enggan bsumpah. Apa susah, cari satu masjid di Permatang Pauh, bsumpah mcm Saiful buat. kan selesai.

  8. ustazsaid says:

    last kan udah mlalut dangan kitani, mbuat fitnah pasal Ramlan Poringi ni, pengundi hantu la, dr balikpapan la…dr mana sumber @ kamurang memang suka buat fitnah? Sekali lagi, macam ayam jantan, kokok bderai2 ekor bgelumang tahi. Paku dulang paku serpih, menuduh org mbuat fitnah, la dia dia lagi hebat…hidup makan minum dgn fitnah. tk

  9. ustazsaid says:

    Sikit aku tlupa…dulu lps election bila kjaan PR memerintah ni, senang juga hati aku, dapat juga aku memengok kjaan BERSIH, ADIL & TANPA RASUAH. Sekali aku menengok di Perak, la rupanya ada pula exco kantoi…MAKAN RASUAH juga durang ? Ni la bah macam ceta KADUK NAIK JUNJUNG…cakap senang la, sekali ada pluang dia pun ngap juga…dunia,dunia.

  10. aloha2 says:

    jenis ustz umno mcm tuh la skrip dia…apa kata klau hang bagi no tel kita berdepan…dok guna nik ustaz tapi cakap akal mcm haiwan buat mende…hang pandai dari Datuk harunsani rupanya…bila dia kata sapa yang suruh Anwar sumpah pandainya terlebih…mgkin kamu ustaz ulamak muktabar….

    Bab ramlang…aku bukan peduli dia nak mengundi di mana pun…persoalan dia pasal dia tuh berada & di angkat kononnya jadi imam…kelmarin 18 ogos web jakim senaraikan dia sebagai pembantu takbir hal ehwal agama…imam ada tiga…bila kita pecah tembelang ramlang nih…hari nih web jakim senarai dia imam…siap ada 8 imam lain…ok la tuh…nk letak 50 ratus imam pun,aku bukan nk pertikai…
    tup2 mengundi di permatang pauh & ahli pemuda UMNO…awat tak tunjuk imam lain termasuk imam besar kalau betol dia nak sumpah?persoalan dia bermotif politik…nih ustaz said…klau hang betol mengaji agama la…aku nk hang sebut no tel…& aku nk hang bgtau depan aku yang anwar tuh kaki liwat…

    Awat hang nk cakap si sialfool tuh sumpah betol…dia tak permainkan sebab dia takut tuhan…..?woi ustaz org murtad pun berselerak…aku nak heran apa kalau dia nk main2 dalam sumpah dia…jenis tak reti hukum…dia kata kat tuhan aku…dia sebut nama tuhan aku…aku jijik orang mcm dia & hang dok permainkan isu nih…klau hang betoi mengaji agama…hang pi istiqfar byk2…

    tuh bab kes perak…geli hati aku nk dengar…lain kali nk tangkap…biar la tangkap exco yng boleh luluskan projek tuh…nih pi tangkap exco yg bukan budang dia kononnya nk lulus projek 180 juta…wei kayu…nk buat skrip pn lain kali bagi la real…jngn bangang sangat…kalau salah…hukum la…aku pedulu apa dia EXCO PKR ka PAS ka DAP ka…tapi klau EXCO BN & MENTERI BN…sapu bawah tikar…Raja sesumpah hampa report pasal rafidah berkajang…BPR ngan polis sikit tak sentuh…bingai punya lu…otak taruh lutut…ada akal…lu pikir la sendiri

  11. pakatan BAJAU Kota Belud says:

    Baru 2 ORG ustaz tu pun USTAZ…..laju jak si BPR ni menangkap dan diRIUHKAN dalm TV.hahahaha inda ada uda isu lain… RASUAH sebelum2 nie selama 50thn plak dia ja…NDA plak BPR tangkas cam ni.. TGK lah Dato Yong… Dlm BN ada kes diam2..(ingat ditutup tup2 pas Usul UNDI NDA percaya di SEBUT TERUS kes RASUahnya.)

    iSU di Terengganu pula.. PENYELENGgaraan V6 keta Negeri.. NDA ada PLAk DIsiasat X-eXCO SEBElum2 nie.. yg kena KEDAI SERVIS plak..ksian gulung tIKar.. Org BN selamat LAH RAKYAT yg Budu KANTOI..

    ustaz ni LUPA UDA DENGan BERSIH CEKAP DAN AMANAH LAH…berbilion NEGARA kita rugi….akibat RASUAH.heheheehhe…..

    Satu lagi…Td debat..C kOH TU pun mengaku RASUAH BERLELUASA SEBELUM2 beliau mentadbir LAGI.. napa tiada LAPORAN..tiba2 PR tadbir.. KSIAN c Lim..TERPAKSA meng CORRECT CORRECT kes2 yg tidak diLAPOR SEBELUM INI.. kantoi BN..Atas MEJA TIADA Fail.. ckp ada Dlm peti sulit.. Buka peti sulit lagi tiada.HABUK Ja.. HARAP2 Di pUTRAJAYA nanti nda berlaku cam nie.heheheheheha
    Tiada satu kerajaan NEGERI sebelum2 ini bebas daripd RASUAH.. kecuali Kerajaan Pimpinan Tuan Guru Nik ABD Aziz…Harap ustaz pun tau hal ini…

  12. ladymariah says:

    Nah. Nah. Nah. Manas sudah derang…

  13. bayumurni says:

    Hehehe,,, Ayuh PKR,,, kita ganyang BE END dan UMNO,,

    Hari ni DSAI menang Esok tukar kerajaan BE END,,,

    Mentega kacang pilihan no 1 BE END dan UMNO,,,
    Wakakakaa,,

  14. bayumurni says:

    Ramlang Porigi – Ahli Pemuda UMNO,
    No Keahlian Umno : 03405843,,

    Yang berasal dari sandakn sabah, setelah mendapat projek Mykad dan masuk dari Tawau sabah,,

    Anda boleh kunjungi laman Friendster dan bamyak lagi muka-muka yang jahanam dari anjing-anjing BE END dan UMNO ni, dan masih ramai lagi di luar sana yang sanggup bersumpah dan menjunjung al-quran demi duit dan saguhati yang di bayar ratusan jutaan ringgit yang penting boleh saja kaya-raya asal dapat membantu pada pihak kerajaan yang terang-terang zalim dan judas lagi dayyus,,

  15. bayumurni says:

    http://profiles.friendster.com/43341251

    Maka anda boleh lawati friendster dia ni,,

  16. ibnuadnan says:

    Ramlang Porigi pulak jadi popular. Padahal dia hanya sekadar saksi untuk sumpah Saiful Bukhari. Saksi bukan pengadil. Saksi juga bukan penghukum. Salah atau betul sumpah saiful bukhari, peduli apa bagi diri saksi seperti Ramlang.

    Kita juga saksi yang menyaksikan sumpahnya Saiful Bukhari. Bezanya, Ramlang menjadi saksi dengan mata kepalanya sendiri sumpah berkenaan. Sedangkan kita hanya menjadi saksi berdasarkan rakaman di TV.

    Orang kata, angkara politik manusia sanggup berbunuhan. Sanggup pulau memulau. Sanggup bercakaran sesama sendiri. Sanggup lakukan apa sahaja.

    Hakikatnya bukan politik saja, tapi sikap taksub dan melampau itulah puncanya. Dalam apa halpun, sikap melampau dan keterlaluan boleh membawa bala. Org cerdik boleh jadi dungu. Sikap tidak rasional akan menguasai diri.

    Ramlang, sebelum ini hanya dapat kita lihat wajahnya di kaca TV setiap sebelum khutbah Jumaat dibacakan. Dia duduk sebaris dengan imam-imam lain dan sidang jumaat yg hadir. Dia tidak buat apa-apa kecuali duduk diam. Kamera TV akan bergerak sepintas lalu dan wajahnya sepintas lalu juga akan muncul di TV. Ramai orang tidak perasan akan kewujudannya pun.

    Sekarang ini Ramlang sudah popular. Dipopularkan oleh sebahagian portal politik dan blog-blog politik. SMS tersebar di sana-sini menyebut2 namanya.

    Puncanya mudah.

    Kerana terlalu marahkan Saiful Bukhari, bukan setakat Saiful Bukhari yang dimarahinya, malah saksi yang menyaksikan sumpah mubahalahnya pun turut diseret sama. Habis latarbelakang Ramlang disiasat dan dilondehkan. Kemudian beliau dikait-kaitkan dengan pelbagai andaian. Ada yang mengaitkannya sebagai sebahagian dari konspirasi.

    Dikorek-korek oleh mereka, dia ini imamkah. Atau menyamar sebagai imamkah. Atau dan atau..

    Oleh kerana Ramlang berasal dari Sabah yang dan menjadi pengundi Permatang Pauh, maka dikaitkan bahawa beliau dihantar dari sana ke Permatang Pauh sebagai pengundi hantu atau sebagai agen untuk menjayakan konspirasi.

    Kebetulan Ramlang adalah ahli UMNO, maka macam-macam benda yang diandaikan.

    Saya fikir, sewaktu Saiful Bukhari bersumpah itu, kalau kebetulan mereka melihat ada seekor semut yang lalu di situ, maka sudah pasti semut itu juga akan dikatakan sebagai salah satu ‘barua’ yang sedang menjayakan konspirasi terhadap DS Anwar.

    Sudah tentu semut itu dituduh sebagai pengundi hantu atau dihantar khas dari hutan mana entah untuk menghapuskan DS Anwar.

    Juga mereka akan menyiasat siapakah semut itu? Mereka akan mempertikaikan tahap ke’semut’an semut itu. Semutkah semut itu. Atau semut-semut kah semut itu. Atau semut yang disemutkan sebagai semut kah? Atau yang disemut-semut-kan sebagai semut-semut kah?

    Saya Kenal Ramlang

    Dirinya, abangnya dan adik-adiknya cukup saya kenali. Isteri Ramlang juga saya kenal. Abang dan adik-adik isterinya juga saya cukup kenali.

    Saya yakin, tuduhan-tuduhan jahat ke atas beliau adalah tidak benar dan tidak berasas samasekali.

    Wahai kawan-kawan, bersederhanalah dalam segenap hal. Sikap melampau membawa padah!

    petikan dari http://al-ahkam.net/home/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=90120

  17. Watan says:

    Well, lets give ‘Imam’ Ramlang the benefit of the doubt lets assume that he is what and who he really is but why choose him out of thousands non partisan scholars out there or even the Head Imam himself? I am sure the Head Imam will be willing to participate if he is 100% sure of the authenticity of the allegation but in this case again give him the benefit of the doubts , he is unsure of the truth therefore it is wise and right of him not to participate in such ceremony.

    I am not saying that UMNO people are all corrupt but since the case involved them , it is wise if they avoid meddling in such and let other non partisan scholar handles the ceremony to avoid anu untoward situations.

  18. ladymariah says:

    Liwat adalah kes hudud yg tidak menerima sumpah. Jgn harapkan Anwar bersumpah demi untuk menyelamatkan karier politiknya. Tegakkan AGAMA dahulu barulah politik.

    Insan yang bernama ANwar Ibrahim amat istimewa orangnya. Dengan itu Tuhan tidak putus-putus memberikan ujian terhadapnya…

    Aku bukan memperjuangkan batang tubuh Anwar Ibrahim sebagai individu untuk berdiri sebagai Perdana Menteri. Perjuanganku adalah perjuangan untuk merealisasikan apa yang sepatutnya kita kecapi di Malaysia. Hak kesamarataan dan tiada sekatan yang memberikan kepentingan kepada pihak atasan sahaja.
    Mana mungkin ada negara yang sempurna sepenuhnya tetapi perjuangan untuk golongan kebanyakan itulah yang sepatutnya.

    REFORMASI! REFORMASI! REFORMASI!

  19. Lawan tetap Lawan says:

  20. Lawan tetap Lawan says:

  21. pakatan BAJAU Kota Belud says:

    Ibuadnan.. betul ckp ko.. semua org bertindak terburu2 berprasangka tidak baik pada RAMLANG nie… pa le wat.. Klu kita bergaul ngan pembuhung.. kita pun akan jadi buhung.. MAHATHIR KAN DAH CKP.. siap CAKAP PAK LAH PEMBUHUNG lagi.. nda pecaya p youtube…

  22. sabahan says:

    wui lady mariah…
    ko tau ka pasal sumpah dalam islam ni??
    jan cakap benda yang ko tak tau..kasi keluar hukum alquran dan hadis kalo tau bah..
    ehehe..

  23. ntahapepentah says:

    mcm ini la senang.. memandangkan susah sikit mau percaya email yg di hantar itu. apa kata kasi print screen saja itu email (bukannya copy paste, sebab ada kemungkinan kena edit).

    kita jangan sekali2 mempercayai bulat2 sesuatu perkara tanpa berfikir secara mendalam terlebih dahulu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: