UMS: Gedung ilmu atau PUAKA?

Gambar Mendiang

Gambar Mendiang

Sekali lagi kita dikejutkan dengan kematian seorang pelajar UMS yang berasal dari Tandek, Kota Marudu (according to Daily Express). She was murdered and its believed that she was raped. Dia dipercayai hilang untuk beberapa hari dan kehilangannya disedari setelah mayat mendiang dijumpai somewhere in Tuaran.

Sekali lagi hal ini berlaku setelah bulan April baru-baru ini terdapat 1 lagi kes culik dan rogol sehingga menyebabkan tekanan perasaan yang amat kritikal. Both UMS students!

Ada yang blame on internet and porno vcd sebab boleh mendatangkan ‘berahi’. WTF? Itu salahguna! Kenapa UMS tidak mempunyai kempen ataupun tindakan yang agresif setelah berlakunya hal ini? Bagaimana pelajar yang hilang beberapa hari tidak boleh dikenalpasti? Di mana tanggungjawab pihak pengajar dah pengurusan?

Kalau aku study dulu, 1 hari tak datang tanpa surat pun lecturer siap call. 2 hari tak datang tanpa notis ‘head’ akan call pulak. Masuk 3 hari tak datang mereka akan direct call parents. UMS perlu belajar dari IPT lain. Bukan asyik sibuk dengan TAMU GADANG dan hiburan-hiburan di kawasan universiti yang boleh mengundang bencana. Orang luar boleh masuk ke kawasan Uni sesuka hati!

The government has failed in ensuring security for Malaysians. Kalau pilihanraya di Permatang Pauh KERAjaan mampu round 1 Penang pakai helikopter. FRU dihantar dari serata negeri. Special Branch ada di merata pelusuk kempung dan bandar. Please… la! Polis (not all) kena jadi MANUSIA YANG BOLEH DIPERCAYAI UNTUK MENJAGA KEAMANAN. Bukan dicaci dan dimaki sebab leka dalam menjalankan tugas (menurut apa yang dilihat di depan mata).

Kata kawan aku, UMS patut kena saman for the very damn lack security. And responsibilities dari kakitangan yang tidak tahu akan kehilangan students diorang. UMS jadi puaka. Ibu bapa takut mau hantar anak belajar di sana. Punya cantik tu Uni tapi nda kasi urus butul-butul gia… Aku geram betul bah kalau dengar kes rogol dan bunuh begini. BINATANG punya PEMBUNUH!

88 Responses to UMS: Gedung ilmu atau PUAKA?

  1. Watan says:

    PKR x tolong ka? Memang wajar disaman dan tengok penyelesaian dan langkah langkah yang bakal diambil atau senyap jaa

  2. rungus pitas says:

    jangan letakkan 100% dgn penguatkuasa….

  3. sabahan says:

    Kenapa salahkan UMS pula? Kes bunuh berlaku di luar kampus dan mungkin telah terjadi dalam masa 24 jam sebelum ‘laporan’ kehilangan boleh diusul … kes begini boleh berlaku di mana2 and pada bila2 masa… Topik ni tak relevan langsung, tak ada kaitan with both cases …

  4. Apa yg kamu tahu????? says:

    Apa bah yang kamu cakap ni? mana-mana universiti pun ada kejadian begini cuma tidak dibesar-besarkan. budak yg mati tu perjalanan pulang dari kampungnya untuk balik UMS. di tengah2 jalan terjadi begini siapa juga yang tahu. tamu gadang tu sempena majlis konvokesyen bah. bukan semua orang terlibat. napa pula kamu marah ums tidak selamat? pelajar2lah yg kena jaga diri sendiri masa dalam kampus. begitu besar itu kampus siapa dpt jaga o. semua org ada telefon, bapa mama ini budak pun ada telefon, kenapa tidak call2 tu budak sudah sampai kampus kah belum. Budak2 U ini pun jgn ingat sudah masuk U badan pun jadi kebal bah. limpas jalan pun ndak tengok kereta. main limpas aja. ini salah ums jugakah? sudah jadi begini kamurang kasi salah pula UMS. sia pun bertahun2 juga di ums bah, tp tulah org bilang nasib. kamurang berdiri minta rogol tengah2 jalan pun tidak jg kena rogol kalau bukan takdir….org2 yg merogol ini yg patut disalahkan. nafsu terlampau kuat. mudah-mudahan semua anak perempuan 7 keturunan perogol ini semuanya jadi mangsa rogol baru padan muka.

  5. ums lecturer says:

    selaku counselor dan leturer di ums sendiri, sya merasakan kamu bercakap tanpa melihat kepada kebenaran. umpama bercakap tanpa menggunakan akal fikiran yang waras. mengapa saya mengatakan sedemikian? kerana saya merasakan kamu seorang yang kurang berpegetahuan dalam sesetengah bidang yang sememangnya tidak kamu ketahui langsung. saya ingin mengajukan soalan, sejauh mana kebenaran universiti KDU kamu tu akan menelefon pelajar yang tidak hadir even sehari? apatah lagi kalau 3 hari. benarkah KDU kamu akan menghubungi parents skiranya pelajar tu tidak hadir slama 3 hari bturut2? sungguh di luar kelogikan akal fikiran. kedua, sejauh mana kamu membuat research tentang UMS? bagaimana kamu tahu UMS tidak mengambil sebarang tindakan untuk mencegah daripada kejadian sebigini? adakah kamu pernah menghadiri sebarang seminar yang dianjurkan oleh UMS sendiri? saya selaku lecturer UMS turut serta dalam aktiviti UMS dan kami telah menjalankan banyak ceramah. saya sendiri membuat ceramah berkaitan etika, masalah sosial dan personaliti manusia. saya faham mungkin di KDU tidak punyai TAMU GADANG seperti di UMS, tapi itu bukan menjadi punca kepada permasalahan ini. apa yang sebenarnya berlaku adalah kejadian tersebut adalah di luar dugaan dan tidak seorang pun menjangkanya. oleh itu, TOLONG JANGAN MENUDING MANA – MANA PIHAK SEBELUM MENELITI SESUATU PERKARA ITU! akibatnya, ia hanya menonjolkan betapa ceteknya akal fikiran anda dan SEPERTI MELUDAH KE LANGIT DAN AKHIRNYA KENA KE MUKA SENDIRI!! tolong siasat secara efektif kerana kamu merupakan graduasi dan sebagai graduasi telah dididik untuk membuktikan hipotesis kamu benar atau salah! terima kasih!!

  6. rogon says:

    Ini dari cerita kawan yg tinggal dekat kampung si mangsa….
    * si mangsa ni ialah pelajar tahun 3 TESL, UMS
    * dia mimang jenis good looking (dari cerita)
    * dia dari Kg.Damai Kota Marudu,
    * lepas habis cuti UMS 1 minggu, si mangsa pun balik UMS
    * dia ambil taxi sapu (tiada lesen) di Kota Marudu
    * paling last dia dilihat hidup time ambik taxi ni
    * pada satu masa, tiba2 secara ganjil ni pemandu taxi telefon
    keluarga si mangsa untuk memberitahu yang dia akan hantar si mangsa
    tanpa lewat. (dengan slang yg bole dikenal)
    * selepas tu, nombor telefon yang digunakan tu kena tutup.
    * pemandu taxi ni masih belum ditemui.
    —————
    * entah berapa lama baru orang ramai (atau universiti),tahu mangsa ni hilang
    * selepas 4 hari dari hari kehilangan si mangsa, baru mayat
    si mangsa ditemui
    * mayat dalam keadaan telanjang dan tangan diikat, dan mayat tu suda
    dimakan biawak masa ditemui. Kalau tak silap di Jalan Seladang.

    (babarian punya perogol, mau sangat cari pelacur )
    =======================================

    Karang, masih ingat kes rogol di Jalan Gasing, Petaling Jaya.
    Lepas berlaku kes rogol tu, terus satu KL ubah sistem taxi.
    Dari hanya satu warna, merah, lepastu karang ada banyak
    warna suda untuk tujuan memudahkan mengenalpasti syarikat taxi mana
    pemandu yg buat hal tu datang.

    Tapi mcm mana pula mau kesan pemandu taxi yang mimang taxi sapu?.
    Persoalan lagi penting, macam mana taxi sapu bole bergiat bebas d Sabah?.

  7. pahanggirl says:

    ye lah, aku stju sngt spya phak pengrusan di ums ni ptut di rombak smula! xurus betul2, ada kes pljar ums di rgol glm kmpus,tp tutup kes, xnak hbohkan kt luar sbb tkut parents kt luar sane xnk antr anak2 bljr kt cni!! t’utama yg dr smnjung tu. Pihak pngrusan plak tau ttup mata jer, espcially kt klej kdiaman msing2, tau nk tngking, nk mrh students sesuka hti jer!!! b’lgak tpi krja just kerani biasa jer!!!

  8. rungus pitas says:

    o mcm tu pula cerita dia ni……kasian juga slam takziah kpd keluarga mangsa tu la….
    nak komen pasal issue ni sy rasa pihak polis and ums jangan di persalahkan la diorg tak terlibat pun….yang kita persalahkan LPPK (tak pasti yg ptg yg keluarkan lesen teksi) knpa tak pantau kereta sapu 2 (pairet kk-km)…
    pasal no phon tu, kan skrg setiap pembelian kad sim baru kita kana regester so dapat kesan juga siapa pemilik dia….
    so sy rasa kita tak pay la bagi kenyataan2 tentang hal ni bagi menghormati keluarga si mangsa and tugas polis…Perpaduan teras kejayaan

  9. ladymariah says:

    UMS Lecturer mcm mana jadi pensyarah kalau begini? Tidak faham ka apa sia tulis? What the…

  10. Ashven says:

    Hi Ladymaria we support you,Lebih baik Ums ditutup saja daripada banyak mangsa lagi yang akan ditelan hanyut oleh syaitan yang tak berhati perut langsung……..boleh kamu send us picture of the tragedi at tuaran e-mail me

  11. pakatan BAJAU Kota Belud says:

    UMS patut dipertahankan… UMS patut diangkat dan dinaikn martabatnya….UMS patut dibanggakan oleh orang2 SABAH….

    WAJIBNYA UMS patut memperkemaskn sistem pentadbiran dan pengurusanya.. tindakn drastik harus diambil untuk hala tuju UMS kelak….

  12. rogon says:

    Ini gambar si mangsa…

  13. ANUN says:

    Mau tutup UMS????? gilakah apa? Napa mau salahkan UMS? Cuba kamu guna akal kamu tu sikit.. Jan main cakap lepas jak….

    Mungkin mangsa kawan ataupun saudara korang (takziah) tapi apa pun kalau d fikir dengan secara logik.. kita sepatutnya tanya ngan pihak berkuasa Kota Marudu… Kenapa perkhidmatan Teksi Sapu ni masih berleluasa sampai sekarang?…… Think about that. If u go to Kota Marudu or ask ur friends memang banyak teksi sapu d Kota Marudu.

  14. rz says:

    bukan ‘gudang ilmu’ lah, ‘gedung ilmu’.

  15. ladymariah says:

    Thanks, rz. Sudah diperbaiki…

  16. kabus says:

    kasian kan… napa la perogol tu bodoh sangat. xensem ka perogol 2 sampai nak pikat pempuan cara betul? xda bini ka perogol 2 sampai nak lepas gian sebarang? xda duit ka perogol 2 samapi xdapat nak beli pelacur? bodoh punya manusia digelar perogol 2, ni 2 kali dah dengar sabah gempar dgn kejadian budak ums kena rogol. dui manusia2… kenapa la ada yg digelar perogol ni wujud didunia… PLZ LA POLIS… ambik serius kejadian ni… TOLONG TANGKAP PEROGOL NI… kalau boleh kasi belasah dia teruk2 dulu. baru antar dia pe court. kasi tayang muka dia satu sabah… kasi buka mata semua perogol di malaysia… MALAYSIA TIDAK PERLU PERKERJAAN PEROGOL! walaupaun aku ni budak kolej saja… bukan budak ums… tp aku sokong apa ums buat, ums universiti yang bagus..

  17. asamboy says:

    wah..gempar jg berita nie..emm tp sblum kt knal cra mgtasiny,perlulah sama2 kt tgk apa puncanya dulu..yalah PEROGOL tu org luar or warga ums jg?cuz mcm dia taw btul ttg ums nie..mungkinkah ada tali barut?siapakah?….so sbgai pemegang ngeri dbwah bayunie,mrilah sm2 kt bangun x kiralah pihak yg brtggjwb atau NGO sekalipun..slmtkan bgsa kita..betul kata kabus,jgn dibiarkan perogol ini!!!!

  18. SESAL says:

    buat apa nk ditutup UMS ni??
    kejadian 2 berlaku di luar kampus…bukan didalam kampus…
    lagipun, klau bnda nk jd bila-bila masa pun boleh jadi…kat mane-mane pn boleh jadi gak…benda yang jadi ni sume diluar jangkaan….
    TAKZIAH KEPADA SAUDARA-SAUDARA MANGSA DAN AHLI KELUARGA MANGSA…

  19. org sabah says:

    sabar…perogol n pembunuh itu akan dpt balasannya…kita x bole salahkan sesiapa…perkara ini sudah berlaku…

  20. bnez says:

    Hey sumandak, this case happened out campus, There is nothing to do with UMS. I totally agreed with all comments above. I know you are talking emotionally but please dont write something nonsense by saying bodoh there… bodoh here… pointing someone to blame. These things is accidentally and could happen to everyone of us. Of cause we’re sympathy for the victim’s family, but please write something by first leaving your emotional far behind.

  21. pakatan BAJAU Kota Belud says:

    Sekali lagi…UMS HARUS DIpertahankan, UMS PERlu DInaikkn martabatnya..
    SISTEM PENGURUSAN dan PENTADIRAN UMS harus diperkemaskn..DAN ditingkatkn.. INGAT ASET utama yg paling berharga patut diJAGA oleh Pihak UMS ialah PELAJAR2NYA..sebabnya mereka ialah Klien !

    UMS TIDAK ada cacat celahnya.. UMS SUDAH BERKHIDMAT lama..dan kejadian seumpama ini boleh berlaku dimana2

    APA2 pun JENAYAH berada diMANA2.. Laporkan JENAYAH DITEMpAT anda

  22. jazz says:

    kenapa ada org yg sanggup buat perkara terkutuk 2 pada zaman skrg…mungkin si pembunuh 2 dh hilang akal kewarasan manusia normal………jgn nk salahkan atau menunding jari pada sesiapa……yg penting kita harus bersama sama dgn pihak berkuasa membenteras tidak kira apa jenis jenayah sekalipun……walau apa2 pn ajal maut ditangan tuhan…kt hanya insan kerdil dimuka bumi ini…..

  23. Apple says:

    Eh gram btul sa ne tau….anjing..babai…binatang btul si perogol 2…klo sa polis ar…sa endak tangkap dia owh…sa p tbak sja dia 2 bia dia trus mampus…klo tangkap kaci siksa dia puas2…baru dia tau n rasa sakit mcm mna dia kci sakit anak org…binatang bagus lg dari dia owh…apa punya jenis manusia dia ne…susah2 sja beliau dia kaci besa dia..dah besa jd perogol plk…binatang/anjing kurap…apa2 pun takziah for family madiang n friends….

  24. HEART says:

    Saya rasa kesal dengan kejadian yang berulang tu. Tapi saya takkan salah mana-mana pihak cuma saya mencadangkan agar semua pihak UMS, warga pendidik drpd semua sekolah sama ada sek. rendah mahupun sek. men. akan lebih mengutamakan keselamatan pelajar. Perlu tahu keluar dan masuk pelajar itu drpd sekolah. Ibu bapa jg perlu tegas! Kesian anak-anak kita. Tak kiralah dia anak lelaki atau perempuan. Aduh! Sakit betul perasaan ni bila kedengaran berita mcm tu… Knplah dunia da jadi mcm ni! WHY?! WHY?!

  25. Ravern says:

    Felt sorry for the victim. lady mariah… could u send me any details regarding this SATANIC case?? i’m badly wanted 2 know more bout it. thanks

  26. ladymariah says:

    Salam Sayang untuk semua,

    Saya meminta maaf sekiranya ada staff ataupun kalangan pelajar UMS yang terasa dan sakit hati dengan posting kali ini.

    Kejadian pembunuhan kali ini berlaku di luar kampus tetapi kejadian malang seperti ini sudah kerap kali berlaku di kalangan pelajar UMS.

    Banyak cerita daripada orang bahawa keselamatan di UMS tidak terjamin kerana orang luar begitu senang untuk memasuki kawasan kampus dan tempat perkampungan mereka. Mestilah cerita seperti ini ‘off line’ kerana untuk menjaga nama baik UMS serta pelajarnya.

    Namun, oleh kerana keadaan seperti ini yang membolehkan orang luar senang-senang menyelinap masuk ke kawasan kampus maka ia adalah SALAH SATU penyebab kejadian seperti ini berulang.

  27. pakatan BAJAU Kota Belud says:

    Pentadbiran dan pengurusan UMS patut dikemaskini dan ditingkatkan….! Jangan sudah terhantuk baru lah tngada

  28. Salam sejahtera buat semua….

    Sesungguhnya kita sangat kesal dengan apa yg berlaku ke atas diri mangsa. Apa tak lagi saya yg tgl hanya bersebelahan dgn kg si mangsa. Sedih2nya kita,sedih lagi family si mangsa. Namun dlm ruang ini saya merasakan tajuk utama yg di paparkan adalah tidak begitu relaven. Saya juga bekas pelajar UMS 4 tahun lepas.Memang saya tidak nafikan pihak keselamatan d ums tidak begitu baik sewaktu saya berada d dlm kampus dulu.Namun jika kita lihat kepada kes ini,ia sesuatu yg berlaku di luar ums.Jadi bagaimana pula LadyMariah mengatakan ums adalah gedung puaka? Memang mangsa dlm perjalanan blk ke ums ketika itu,setelah bercuti seminggu. Jika di katakan ums yg salah dlm kes ini,saya sangat tidak bersetuju. Kes yg terdahulu pun pelajar dirogol juga berlaku di luar kwsn ums ketika pelajar tersebut pergi church. UMS tidak pernah melarang kita untuk pergi sembahyang mengikut kepercayaan masing2. Jika di semenanjung tidak terdapat teksi sapu seperti yg terdapat di sabah, namun kes rogol yg melibatkan teksi berpermit di sana adalah lebih tinggi dari di sini.Pendek kata jenayah boleh berlaku di mana2 shj. Jadi janganlah kita salahkan pihak ums. Ums ok….lecturer semua friendly…..

  29. umssejati says:

    ai lady maria…ibarat salahkan nyamuk abis satu kelambu dibkr..hal ni brlaku di luar Ums..ttg plajar kDU yg sgt di “tke cre” tu…sy rs peranan Universiti mendidik siswa lebih berdikari sbb siswa siswi la bkl teraju ms dpn..y mst di kawal setiap masa..ad otak untuk berfikir…dan dalam hal ni bkn pihak universiti y dislhkn..dn juga soal tmu gdg ..xrasional..ad ke x tmu gdg..kalau nk jd..jd gak…mngkin KDU bkal jd mgsa …siapa tau..jd ati2 la….y pntg jg diri hiasi peribadi..salam mahasiswi…peace…

  30. MD_Murni says:

    dengar kahbar perogol tu kaki syabu dan byk kali sdh buat kes mcm tu tapi tdk kena tangkap, 3 orang yang terlibat, 2 org adek beradek dan anak mantan YB di Tandek

  31. MD_Murni says:

    saya cadangkan agar YB Datuk Dr. Maximus J. Ongkili ambil perhatian kepada perkara ini, kerita sapu yang berleluasa di Kota Marudu harus dipantau setiap masa.

  32. pakatan BAJAU Kota Belud says:

    Belajar dari kesilapan dan memperbaiki segala bentuk aspek kelemahan lebih baik daripada berbicara siapa yg harus dipersalahkan…..PIHAK2 KERAJAAN dan PIHAK UMS harus mengambil ikhtibar… jangan KITA semua seperti lagu bangau oh bangau.. TUDUH MENUDUH!

  33. aiai2u says:

    Syabas Lady Mariah, blog anda sangat panas! Namun saya tidak memberi komen apa-apa tentang ni samada pada UMS atau sesiapa. Tapi mengambil kesempatan mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa dan apapun sabar dan menerima keadaan ini sebagai ujian Tuhan. Pada students samada UMS, UiTM atau kolej2 yang lain atau sesiapa saja diluar sana, sentiasalah berhati2 dan jangan terlalu berharap pada orang yang tidak kita kenali. Terima kasih.

  34. lord... says:

    mmm… sa rasa kan ko cakap ni x serupa bikin o… sori ar kalau sa macam menghina sikit tapi ko tulis di blog ko ni kan macam buli kena saman ni oleh UMS… tapi ni nasihat la… jangan memfitnah tanpa usul periksa… sa ni pelajar UMS… yg meninggal dunia tu KAWAN saya sendiri… jadi berhati-hati la ar dalam membuat penulisan sebegini…

    Sa sokong 100% sama tu lecture… buktikan lah kalau ko benar… macam tiada jawapan saja…. kan…

    satu lagi la… ada yang ckp pasal UMS… apahal mau TUTUP @ ROMBAK UMS… KO GILA KA??? KO SEMBARANG CAKAP KA NI? siou terkasar…. apa bah kaitan UMS sama pelajar yg kena bunuh? ko ingat tu NC, TNC, KESELAMATAN, HEP buli jaga ka satu-satu student yang mececah 14,000 orang dalam satu pengkuliahan… pikir sikit ma…

    kadang-kala kita merasa apa yang kita tulis itu benar… tapi selediki la dahulu kebenaran sebelum publish dalam wordpress… ok… itu saja dari saya… kalo terasa… minta maaf banyak-banyak… siou kio…

  35. kamu ah says:

    stop la ba cerita ni…HORMATI KELUARGA SI MANGSA

  36. lord... says:

    bah… KAMU… ko siapa oh… suka2 la mau cerita… ko PEMBUNUH mangkali kan…bah… tu la ko x mau km bincang ni topik…

  37. kamu ah says:

    lord…kita cerita benda ni pun sy rasa tak akan selesai juga ba masalah ni sy rasa rasa kan…(pendapat sy la)….
    tapi if keluarga si mangsa masuk wordpress ni n terbaca komen2 sy rasa dia sakit hati juga tu kali……

  38. kolamikan says:

    peristiwa malang macam ni boleh berlaku di mana2, pada siapa sahaja…
    dalam kes ini, kesalahan tidak boleh ditunding pada pihak UMS..kemalangan berlaku di luar kawasan…untuk mengetahui siapa yang betul dan salah..antara 2 saja…pembunuh dan mangsa…mungkin pembunuh tertarik kepada mangsa sehingga tidak ada kawalan diri..mungkin juga pembunuh memang suka melakukan jenayah….so, jadi teksi sapu untuk mencari mangsa…so kita…janganlah sesuka hati menaiki kereta sapu yang tidak mempunyai permit…sekurang2nya risiko boleh dikurangkan…menyalahkan pihak UMS sebegini, lagsung TIDAK BIJAK…kalau tidak puas hati pada UMS, tak salah kalau kita bagi cadangan pembaikan..Saya sangat berbangga pada UMS…kerana telah melahirkan ramai graduan yang mungkin tidak akan menjadi seperti pembunuh yang tidak berakal itu. UMS TETAP GEDUNG ILMU…Uni lain pun sangat banyak perkara sebegini berlaku…cuma kita tidak terlalu tahu atau hirau sebab bukan di tempat kita…Jadi berfikirlah sebelum berkata2.

  39. ladymariah says:

    Tajuk posting ini sudah menunjukkan ianya 1 persoalan. Jawapan anda terpulang pada diri sendiri.

    Posting ini juga bukannya untuk menghina keluarga mangsa.

    Sekian dan Terima Kasih.

  40. lord... says:

    bah… sa pun ada pendapat sendiri bah… macam kamu punya pendapat ja yg buli kena pakai… jadi pendapat sa SAMPAH?… pikir ma….

    “Tajuk posting ini sudah menunjukkan ianya 1 persoalan. Jawapan anda terpulang pada diri sendiri”

    itu bukan PERSOALAN tu… itu PENGHINAAN, PENCACIAN & semua yang buruk-buruk lah… susah hati o saya kalo ada 2 orang lagi macam ko di sini… siou kio…

  41. Wendy William says:

    Wa…mentang2 la pelajar ums yg terlibat, terus kmu condemn ums o kan. Siap bg gelaran gedung puaka lagi tu. Sebenarnya apa ba kaitan ums dgn kes ni? Apa ba yg patut ums buat spy pljar ni x diculik? Apa ba salah ums yg menybabkan student malang ni diculik & dibunuh? Sb ums buat tamu gadang ka? Pls la…can anybody tell me?????!!!
    Klu sy la kan, d 1st thing came up in my mind lepas dgr berita sedih ni bknlah blaming ums (lgsg x tpkir yg itu), tetapi taxi2 sapu di kota marudu tu. Bahaya ba tu. Sy pernah dgr sebelum ni yg taxi/unser driver di KM tu pandai call geng2 dia klu penumpang dia tnggal perempuan lg, apa lagi sorang2. Ini kan pula taxi sapu! Bkn Lady M dari area KM jg ka? Napa x complain benda yg dekat ja dgn kmu ni? Nti silap2 kmu yg jd mangsa, amcm? (sori palis…) Apa pula ko sibuk 2complain ums yg teda kaitan pn dgn kes ni?

    My deepest sympathy to the family of the poor girl. God knows ur sorrows & tears. sy percaya ada hikmah di sebalik kejadian ini. Just be patience & give thanks to God for everything.

  42. ladymariah says:

    Cuma lihat tarikh posting ini dibuat.
    Berita baru keluar dan belum ada sebarang maklumat dan juga cerita.

    Kalau anda semua baru menerima berita yang begini dan berkali-kali disebut ‘ lagi-lagi pelajar UMS’. Apakah yang muncul dalam minda kamu?

    Saya tidak cakap sebab Tamu Gadang maka mendiang dibunuh. Kenapalah kebanyakan yang baca posting ni tidak baca dengan pandangan positif?

    Cuba tanya ibu-bapa di luar sana kalau dengar orang bercerita ‘ada lagu budak UMS kena bunuh’. Adakah mereka akan terus cakap ‘pasti ada hikmah di sebaliknya’?

    Well, jangan tidakkan peranan UMS dalam hal ini. Sekali lagi, ucapan takziah kepada keluarga mangsa.

  43. rogon says:

    ladymariah,

    saya memang setuju cakap org ramai yg kau ada “buat kesilapan maklumat” (benda normal) kaitkan UMS sebagai pihak yang bersalah. Tapi kesilapan tu memang bole difaham sebab artikel ni lagi awal dari dari news2 lain tu (speed deliver biasanya low accurate,high accurate biasanya slow deliver).. Apa2 pun thanks sebab bangkitkan kes ni, majoriti Sabahan sendiri pun tidak tau pasal kes ni. Kita ada hak untuk tahu sejauh mana tahap keselamatan kita…

    cuba tengok senarai di bawah tu, siapa paling dulu dapat info..

    5 Sep 2008 at 12:17 am
    Blog ladymaria

    7 Sep 08 (akhbar Sabah)
    http://www.theborneopost.com/?p=41063

    7 Sep 08 (akhbar KL)
    http://www.dailyexpress.com.my/news.cfm?NewsID=59751
    http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/9/7/nation/20080907153917&sec=nation

    Sep 08, 2008 (Singapore)
    http://news.asiaone.com/News/AsiaOne%2BNews/Crime/Story/A1Story20080908-86396.html

    uppsss….

    31 Ogos 08, 4.30PM
    saya tau dari sms kawan

    Ok saya menang ni kali. Saya paling dulu tau..

    ==========
    Ini news terbaru pasal kes tu..
    http://www.dailyexpress.com.my/news.cfm?NewsID=59841

    wanted
    Hassian @ Haslan bin Bajil, 29
    Kg Tandek,Kota Marudu.

    call ni polis kalau tau mana ni suspect..
    SP Suhaimi Hj Wiro,
    088-791966 or 013-851 0065

    Investigating Officer ASP Mohd Taufik Maidin
    019-830 7272, or the nearest police station.

    ==========

    ini just joke ye…
    UMS = Universiti Mangsa Seksual
    UMS = Universiti Mati Selalu
    UMS = Universiti Manada Selamat
    ….

  44. ladymariah says:

    Thanks for sharing, rogon.

    Ini lebih penting kita focus skrg. Tlg polis. Maklumat ‘wanted’ ada di sini.

  45. pakatan BAJAU Kota Belud says:

    Lord and wendy ni masih muda dah berfikir dengan cara yg sedemikian rupa…USAH anda berbicara INGIN MEMPERTAHANKAN UMS….Blog ini pun bukannya menyalahkn UMS 100% dan harus BERFIKIRAN POSITIF dalam SESUATU HAL….( wendy ckp ada hikmah disebalik kejadian ini ) YES i sokong…hikmahnya.. supaya pengurusan dan pentadbiran UMS ditingkatkn…..aspek2 keselamatn HARUS ditingkatkn.. jangan biarkn kes ini pula akan berlaku di DALAM UMS SENDIRI…

    kepada semua yg MEMBERI KOMEN.. jangan lah berlandaskn EMOSI SEMATA2…fikir2n klu ada kekurangan buatlah penambahbaikn.. klu ada KELEBIHAN UMS teruskn…

    UMS bagi sya harus diangkat dinaikn martabatnya..DI JAGA…diharumkn nama2nya oleh pihak2 yg berkenaan.. PELAJAR2 UMS harus lah berfikir dengan lebih JAUH MATANG..standard dengan gelaran anda sebagai BUDAK U….Anda semua yg mampu mengubah semua ni…(Bukannya berfikiran seperti budak2 SMK yg kuat melatah tanpa berfikir dengan rasionl)

    ISU TEKSI SAPU… Biarlah pihak berkuasa dan KERAJAAN yg menangani nya…KLU tidak settle2 lgi…LAKUKAN REFORMASI DI SABAH…

  46. Aj says:

    alah mmg pun UMS lack security system.. remember when the ATM being rigged? one day, they’ll be a murder in the campus

  47. hM says:

    well, coba kamurg tgk location UMS tu, di keliling dia sepa yg tinggal? NOW, how can you dictate security if the area itself is infested with ‘unwanted’ beings… anyways, mmg btol la that kejadian happened outside of the campus, apa yang penting ialah penerapan common sense among undergrads; i bet our parents pernah ajar kita time kcik dulu, “don’t talk to strangers” kan…

    hopefully, this particular unfortunate event would be a GOOD lesson for everyone…

    cheers

  48. sumbiling says:

    pweeettttt……

  49. lord... says:

    pakatan BAJAU Kota Belud,

    apa… ingat BUDAK-BUDAK tidak buli bg pendapat sendiri ka???

    ORANG TUA macam TIADA AKAL!!! ko la tu kan… ahahaha… BERFIKIRAN POSITIF, positif la tu? ITU KURANG AKAL namanya!!!

    “PELAJAR2 UMS harus lah berfikir dengan lebih JAUH MATANG” – apa ni? apa yg matang? apa yang mau pikir… ko ni kan… bagai COCA COLA + PANADO = KHAYAL… ko tidak faham ni sama apa yg ko tulis dan ko buat ni… mau sa cakap ko ni BODOH ka… pakatan BAJAU Kota Belud YANG BODOH… ko guna nick name pun guna nama bangsa ko BIKIN MALU BAH…!!!! JANGAN GUNA… MALU SAYA WALAUPUN SAYA orang KADAZAN DUSUN yang BERMARUAH!!!!

  50. amin tandek. says:

    takziah buat keluarga mangsa..sama2 berdoa moga perogol itu akan mendapat balasan yg setimpal dgn apa yang diperlakukannya kepada mangsa..AYUH POLIS cari perogol dan pembunuh secepat yamg boleh..jadikan kejadian ini satu iktibar kepada semua ibubapa..kpd LPKP,JPJ dan POLIS jangan biarkan kereta sapu berleluasa di negeri ini..

  51. SESAL says:

    hi…hentikanlah bercakap pasal perkara ini…apa yang penting sekarang, pembunuh yang zalim lagi kejam dan x berperikemanusiaan tu perlu ditangkap…dihukum dengan seberat-berat hukuman…jangan bertelagah sesama sendiri…jangan menyalahkan diantara satu sama lain…yang sering menuding jari kepada pihak lain pula, anda boleh berfikir mana yang baik dan buruk…anda semua insan yang terpelajar…so, jangan hanya salahkan pihak UMS sahaja…kita sepatutnya mengambil iktibar diatas perkara yang berlaku…..so, sentiasa la berhati-hati walau dimana kita berada. bahaya tidak mengenali mangsanya…..

  52. rogon says:

    Ini cerita pasal mcm mana jauh jarak rumah PTI sama rumah student2 UMS?

    First open ni web
    http://wikimapia.org

    Lepastu kita cek.. location kediaman UMS sama kawasan PTI…

    Ini kawasan PTI
    Coordinates: 6°4’3″N 116°8’56″E

    Kolej Kediaman Indah Permai, UMS
    Coordinates: 6°3’47″N 116°9’3″E

    ini location UiTM
    Coordinates: 6°3’56″N 116°8’8″E

    ini location UiTM tunggu bas
    Coordinates: 6°3’41″N 116°8’55″E

    kesimpulan dia…
    kawasan perumahan PTI, dekat dengan perumahan UMS dan juga bus stop UitM.. Maksudnya, kalo ni PTI lepas hisap syabu… then dia jadi liar, maka pelajar UMS sama UiTM lah ada potensi jadi mangsa…

    heran juga kenapa majoriti Sabahan masi mengundi BN?… bodoh sangat mungkin…1+3 = 5

    ========

    pasal operasi BESAR halau PTI yang si Najip buat baru2 ni (untuk elak isu isteri dia dengan tuduhan membunuh menonjol), mahu tau berapa BESAR operasi tu?

    100 orang pegawai sahaja… (sumber info, pegawai terlibat sendiri)

    time pilihanraya Permatang Pauh… berapa RIBU polis kena pakai ye?…..
    5000++

  53. w_iedah says:

    hey all….kena pikir jugak…yg kereta sapu banyak di SABAH ni NDA DIHAPUSKAN LAGI KENAPA??? susah sangat ka mcm HAPUSKAN PATI?

    then yg pompuan jgn pakai sexy..dah tau sabah ni begini,pakai lagi mcm telanjang!! ingat POMPUAN D sana,jgn menuding jari jak dengan orglain

  54. rm_garabus says:

    em, how to say bout’ all these matter ah..
    i used to study there b4..
    we should blame
    a) UMS
    b) Police
    c) student sendiri
    d) PSV (Private Service Vehicle)
    x 1 org pun yg x salah
    sya pun kalau balik ruma sana tenghilan tepaksa naik private
    why? tempat kami x bus la. suma yg kereta sapu
    kalau x naik kereta sapu we cant move
    tiakan mo jalan kakikan..mo sebut psl takut, risau
    suma tu ada..but we can do mothing
    krajaan ada duit tp hntr peg. tinggi dia p melancong
    habiskan duit rakyat mo berjoli
    1 word la utk goverment
    “WORSE”

  55. rm_garabus says:

    em, bukanlah mo blame mana2 but getting worse la hidup skrg
    so, as a solution mana2 pihk pun patut co-operate
    but, after all these TOLONG la..
    UMS ka, GOV ka, POLICE ka..
    please TAKE NOTE la..
    jan duduk goyang kaki ja..
    student pun sama..jan x pandai pikir
    we r not children anymore
    boleh differentiate mana DANGER or not rite..
    so, beware…

  56. pakatan BAJAU Kota Belud says:

    LOrd marah tau… ckp bodoh! lagi..hahahaah beremosi betul…KAN BAIK KO MARAH NGAN PEMIMPIN BN NAPA DIORG LAYAN SABAH DENGAN SEDEMIKIAN RUPA..

    Pasal MY nickname ni… SORY lah.. bukannya RACIST sangat…

    and JAUH MATANG msksudnya berfikir dengan berpandangan jauh..yakni menjurus kepada PENYELESIAN dan LEBIH KEPADA KAJIAN TINDAKAN..bukannya BEFIKIRAN SEMPIT DAN menerima sebarang komen secara negatif……relaxlah….

    Nda ada juga aku tanya ko bangsa apa…hahahaha BERMARUAH2 lagi

  57. lord... says:

    ahaha… PAKATAN BAJAU KOTA BELUD… marah… ahahaha… macam ko yang marah kan… BAGUS NI KO AMBIL KAMUS BUAT RUJUKAN… BARU CAKAP… JANGAN CAKAP KOSONG… BODOH namanya… ahahaha…

  58. pakatan BAJAU Kota Belud says:

    Manalah aku marah.. ko yg marah lah.hehehehe.. BEREMOSI BETUL dlm komen ko diatas…Check balik lah k…
    “”.mau sa cakap ko ni BODOH ka… pakatan BAJAU Kota Belud YANG BODOH… ko guna nick name pun guna nama bangsa ko BIKIN MALU BAH…!!!! JANGAN GUNA… MALU SAYA WALAUPUN SAYA orang KADAZAN DUSUN yang BERMARUAH!!!!

  59. rogon says:

    @w_iedah

    “then yg pompuan jgn pakai sexy..dah tau sabah ni begini,pakai lagi mcm telanjang!! ingat POMPUAN D sana,jgn menuding jari jak dengan orglain”

    Si mangsa tu orang Adventist. Orang Adventist ni, dari cara makan, minum, pakai, hobi dan tonton apa semua terkawal.

  60. mikimo says:

    i agree wit wat rogon said. she is adventist. i know who’s her. she’s really kind person. but when someone blame about “PAKAI SEXY”..it’s not totally true..remember the case b4…coz ada juga perempuan muslim yg hampir tak nampak muka..dirogol..yg salah tu org yg mrogol n parents dia..yg myb tak tau kawal anak n tak ambil berat mrk buat apa atau manjakan n ambil ringan bla mrk tgok benda2 yg tak elok. ada juga kes cucu rogol nenek..nenek is still sexy?!…org yg rogol tu..sudah bukan manusia yang berguna…coz dia tak tau kawal nafsu…yg ada dlm fikiran dia cuma “SEX”…should we follow the arabic’s law?…mereka kedai emas tak ada org pun tak ada yg rompak coz y?..kalau kedapatan hukuman potong tangan akan diadakan didepan public…all peoples can see tat…smua hukuman diadakan di dpn public..then xda org yg berani ulang kesalahan yg sama….just imagine..kalau org yg rogol tu ditangkap n dikenakan hukuman yg setimpalnya depan public…org yg bniat mungkin turunkan peratus untuk buat benda spt tu pd masa akan datang…but myb ada jg yg akan kata kejam la apa la…tapi we cant do nothing…if there r peoples tat still not aware…so pls..control nafsu..kurangkan tengok benda yg tak bfaedah…ada byk benda yg lebih penting utk difikirkan….tgok negara jepun yg tak sebesar msia..org dia pun kbyakn rendah..tapi negara mrk standing dgn barat…ngra mrk prnh dibom n rakyat mrk mderita…tapi?! they used their mind…not “NAFSU” or they used their brain to think how to develop not “SEX SEX SEX”!…be aware…progol tu mbuatkan sa malu…kita tgh sibuk fikir pasal benda2 bkaitan mslh sosial….org2 yg maju tgh fikir mcm mana nak cipta 1 benda baru…mcm mana nak atasi mslh pcemaran…kita pula?! wat we hav done…?! kereta proton yg kta banggakan pun…enjin dr ngra jepun…how sad?! use our brain to think something more important not for “SEX SEX” o dont waste ur time to watch the porn…but use ur eyes to see this world….dunia ni sudah smakin tua…

  61. sabahlovesarawak says:

    hallo…bole linkskan…blog ko…sama sa ka…..
    http://borneompire.blogspot.com/,this is my blog…
    god bless u…

  62. Untuk keselamatan 24 jam.. bagi penduduk Rungus yang ada kemampuan Ilmu Kebal dan Ilmu Sindaat, Sindaat Saragunting kah atau Sindaat Kuruwala pakailah semua itu utk membunuh perogol dari jarak jauh. Saya pasti perogol tersebut akan muntah usus-ususnya..jangan bunuh dia..biarkan perogol itu menderita kerana perbuatannya.

    Ini bukan kesalahan kerajaan atau penguatkuasa sungguhpun memang pihak berkuasa tetap ada kelemahannya namun amalkan tradisi pertahanan Momogun purbakala.. gunakan seruan kuasa yang menentukan. Saya sangat bosan mendengar kes-kes rogol dan bunuh ini kerana dalam tradisi ini memang satu sikap jahat yang harus di bayar nyawa dengan menggunakan kuasa sihir.

    Polis tidak ada kuasa sindaat, doktor tak ada kuasa utk menjejak perogol tetapi kuasa-kuasa yang disebalik alam ini.. menyaksikan malah darah mangsa bercucuran di tanah ini maka hal-hal inilah yang akan berkuasa menjejak penjahat durjana tersebut. Ku sumpahi semua penjahat di negeri ini akan terjadi kutukan kepada sesiapa saja keturunan yang jahat di tanah sabah ini.. kusumpahi semua mereka yang bersekongkol dengan penjahat ini sehingga tanah ini akan menutup kehidupan buat orang2 jahat. \

    kepada anak-anak bangsa ku yang lemah..kutuklah kejahatan ini sehingga bumi negeri kita akan kembali mekar dalam keharmonian.

    Sumpahan ini adalah sumpahan Momogun_Headhunter. yg jahat akan tidak akan mati tetapi akan menderita.. yang baik akan mendapat hal-hal yang baik.. kuasa jahat sedang mencengkam masyarakat kita..kejahatan seperti ini membangunkan kembali semangat saya

    dari ku yang ingin membalas dendam

  63. J Yen says:

    lady maria…sia sokong apa yg ko ckap.as a ex student ums sa mengakui sistem keselamatan di ums memanglah CANGGIH DGN SEMUT-SEMUT MERAH yg segak bergaya dimana saja kawasan ums akan tetapi banyak hal pernah terjadi di ums samada yg didengari drp senior kami mahupun yg sia sndiri pnh lalui menunjukkan kelemahan pihak pngurusan ums sendiri. kolej kediaman indah permai umpamnya sgt berisiko tinggi untuk dicerobohi oleh PTI. SPJG 3THN berada di ums sia bnyk kali berhadapan dgn kes2 yg menakutkan kami sebagai pelajar sehinggakn terpaksa berjaga, tdk tidur lena kerana gangguan drpd pihak PTI yg begitu mudah masuk ke kwsn kediaman pelajar..pada thn 2005 shj rakan saya dr KB HAMPIR DIROGOL,DICEDERAKAN,DIROMPAK DI DALAM KOLEJ KEDIAMAN INDAH PERMAI semasa PROGRAM AKAINTSI ANJURAN HEP DAN JAKMAS IP..Sblm itupun sdh bnyk kali kes pelajar diserang oleh orang luar ttp tindakan pihak ums hanya…..masi juga meninggalkan ketakutan kepada kami sehingga terpaksa tidur dgn kayu pemukul utk tujuan keselamatan.sia sendiri terpaksa menutup jendela dgn tabir utk mengelakkan PTI ini mengganggu, individu ini sampai membaling batu kearah bilik saya sambil membuat gangguan seksual…so let think bout it. pengurusan ums,lectrer ums jangan cpt melatah teguran dari mata2 diluar inilah yg akan membantu kita mengenal kelemahan kita. penganugrahan ijazah kelas 1, pengajian free atau apa juga cara utk tutup kes dn jaga nama baik ums tidak akan dpat mengubati setiap KELUKAAN PELAJAR, IBUBAPA DN SEPA JUGA YG TERLIBAT. SALAM TAKZIAH UTK KELUARGA MANGSA, SAYA JUGA PERNAH BERDPN KES SEBEGINI APABILA ADIK SEPIUPU SENDIRI MENJADI MANGSA CULIK DAN ROGOL KMDN DIBUNUH…PERIT.SHALLOM

  64. SHALLOM..MOMOGUN CINA says:

    SORI KOMEN SBLM NI TTG PGLMN SIA DI UMS KHUSUSNYA SMS DI KOLEJ KEDIAMAN IP ADALAH DARIPADA SAYA BKN LADY MARIA…GBU ALL

  65. ckzy says:

    sapa yg buat blog ni…such a idiot shit pig….memalukan diri sendiri….ko mo popular dlm website tolong jangan guna cara ini….. ini adalah satu penghinaan pd keluarga si mangsa dan jg penghinaan pd UMS….. kita seharusnya tahu menjaga diri sendiri…kita X akan tahu pa yg akan terjadi pd diri kita so 1 the most important thing is ALWAYS BE CAREFULL… makanya LU FIKIR LA SENDIRI…bole sue org ni tau!………

  66. ladymariah says:

    SEKALI LAGI AKU TEGASKAN DI SINI BAHAWA AKU BUKAN MEMBUAT POSTING INI UNTUK MENGHINA MANGSA ATAUPUN UMS.

    SEKIAN DAN TERIMA KASIH.

    P/s: Kalau berselera sangat nak sue, DIPERSILAKAN… komen anda saya approved. Make sure u dapat the best lawyer.

  67. umskal says:

    kenapa dunia jadi mcm nie…dimana tempat yan selamat untuk didiami..sy kini peljar d umskal amat berasa ngeri mdengar kes ini…GOD PLEASE THIS WORLD…AMEN…

  68. POPOK GURL says:

    KENAPA 2 PEROGOL TIDAK DISEKSA DA DISIARKAN DI MUKA TV???BIAR SEMUA MSYKT TAU RUPA MEREKA?? 1 LAGI KASI IKUT SIAR JUGA KELUARGA KURANG AJAR BODOH PEROGOL TUE,,,

  69. POPOK GURL says:

    UIIIIIIIIII..LADY MARIA KO ADA HUBUNGA KA DENGAN SI MANGSA 2??? GOD BLESS..AMENN

  70. yoho says:

    sy mo tguk jak muka 2 dua org progol..adakah?
    lama sdh sy cri2 bh tp x jumpa2.sy mo tguk sbb kwn2 sy ckp
    one of the raper is my ex schoolmate di smk arshad dlu.

  71. rogon says:

    ada sikit info tambahan pasal ni kes lepas cerita2 dgn kawan2 Kota marudu..

    si perogol tu semua suda kana tangkap.. tapi masi ada 1 lagi yg belum d tangkap. Apa inda, ibu si perogol tu bantu anak dia melarikan diri. So ibu si perogol tu kena tangkap juga sebab membantu penyenayah terlepas. Dipercayai si perogol yg masih terlepas tu berada d daerah Pitas, tapi kita tengok saja lah sampai dia habis duit mcm mana dia teruskan hidup.

    Ini bukan kes pertama dia merogol, cuma kes2 yg lagi awal tu tidak dilaporkan. Kes rogol yang paling last tu tidak terjadi secara spontan, tapi memang dirancang (perempuan Kg.Damai terkenal dengan rupa paras yang cantik untuk kawasan Kota Marudu). Dirancang mean first degree criminal, or hukum mati.

    Dari cerita2 saya dengan org2 Kota Marudu mereka kurang percaya dengan polis (saya pun kurang percaya dengan polis daerah saya Kota Belud selepas kes melepaskan pembunuh atas alasan mabuk dulu). Disebabkan mereka kurang percaya dengan polis, ada kabar2 mereka mo kasi “settel sendiri” kes ni, faham2 lah apa maksud tu.

  72. Rinn says:

    sa rasa ladymaria ni betul2 tak guna akal dan tak tgk realiti, tak baca berita kot…pasal tu la tak tau apa2 ttg cerita ni…suka hati ckp….ladymaria ni mengaku educated tpi bgi pndpt spt ‘katak bawah tempurung’. saja ba tu nak cari glamor…..tgk muka ko pun dah tunjukkan tak ada akal langsung…..ko tau ka…mana2 tmp pun berlaku kes rogol, klu penjenayah hadir di situ…bca blik berita kes student uum dirogol olh pengawal uum sendiri,itu baru boleh kata dlm kampus …lecturer uitm dibunuh….dua2 kes pljr ums tu berlaku di luar ums..king fisher… kota marudu.. nak bezakan luar kampus dalam kampuspun ko tak reti ko….tak pernah bljr geografi langsung ke manusia ni???bodoh punya perempuan!!!!! klu ko jln dan andai kata menerima nasib yg sama…org blame family ko sb tak jaga keselamatan ko….cuba fikir apa dorg jwp…..ko fikir betul2 lah kes adik sharlene dan nurin jazmin….hanya keluar sekejap dari rumah……saya tanya ko..berapa jauh kota marudu ke ums….berapa jauh ko boleh npk sesorg utk kawal keselamatan dia……guna otaklah…yg salah tu penjenayah binatang tu lah….ko pula sibuk salahkan ums, sepatutnya ko kutuk binatang2 tu bkn cari glamor kutuk ums????? apa kaitan tamu gadang dgn kes ni….tak payah layan perempuan tak ada akal ni!!!!!!! dah tak jdi artis buat cara ‘TAK BERHOTAK NAK GLAMOR’….kakakakkaka…..teringat pula kwn kata dulu2…orang tak cantik mcm2 cara nak minta perhatian….akupun tak cantik juga 2×5 dgn bloger ni hehehhe…………..

  73. Rinn says:

    Siapa dia yg gelar diri dia ladymariah ni…………saya rasa perempuan ni ckp tak tau hujung pangkal….saya cadangkan u mariah sebelum buat kenyataan yg tak masuk akal…sila tanya keluarga, kwn2, dan lecturer mendiang terlebih dulu bagaimana sebenarnya rentetan peristiwa ini…saya rapat kepada salah sorg ahli family gadis malang ini…saya tau dari awal rentetan peristiwa itu. Penulis blogger ni buat statement berdasarkan kbr angin atau laporan akhbar yg d baca dan terus buat knytan yg melukakan hati warga UMS!! tanpa usul periksa.

    u mariah….baca betul2 peristiwa yg sebenar

    28 hb 8 2008 -(on thurs) – sekitar jam 1 pm – ibu dan adik lelaki hantar mendiang ke terminal bas kota marudu, sebaik mendiang naik kereta unser…ibu dan adik lelaki mendiang balik rumah. Mendiang blik awal sblum cuti hbis sb bnyk asigmnt…menurut family.

    pd hari yg sama sekitar jam 2 pm – kakak mendiang sms in english (nak tau mendiang dah sampai kolej kediaman ) sb mendiang ni tak pernah guna BM dlm sms…waktu tu mendiang masih mjwp sms….’on the way’..

    jam 5pm – sekali lagi kakak mendiang sms tanya dah sampai ka belum. Tak ada jwpn…kakak call hp tak diangkat. tiba2 dtg sms dr mendiang tapi dlm BM….kakak n family terus PELIK dan berasakan something yg tak baik….sb….why??? tiba2 sms tu dlm BM. Seperti yg saya katakan mendiang tak pernah tulis BM dlm sms.(sebenarnya yg mjwp sms dlm bm tu pembunuh tu, mendiang mungkin dah dibunuh pd jam itu)
    Mulai dr i jam itu family tlh mencari, trmasuk kwn2 mendiang…
    (Kisah sms ni pjng tpi tak dpt saya ceritakan satu persatu di sini)

    besok pagi friday,saturd n sunday masih cuti tak ada kuliah…..u mariah fikir sendiri….kalo u lecturer ums masa tu….mcm mana u check pljr2 hadir tak hadir.

    saya sambung………..
    family cari, kwn2, kolej kediaman cari, ums cari(semua org yg ada kaitan dgn mendiang cemas,(tiada yg goyang kaki)……..mereka lapor polis kota marudu….(dlm masa yg sama pembunuh masih sms menyamar sbg mendiang kononnya berada di keningau n family tak perlu risau, siap minta relod RM10. Tpi family n semua org dah suspect pun.

    Dlm masa yg sama kakak mendiang sebenarnya dlm persediaan perkahwinan…

    Hari Isnin…..kuliah bermula, exam sem dah mula next day….satu ums dah gempar. dlm mas yg sama laporan polis d kk sekali lgi dibuat….(so mcm mana u mariah kata lecturer tak check ketidak hadiran mendiang selama 3 hari)

    Pencarian olh semua pihak berterusan…………..sehinggalah mayat sorg gadis ditemui dlm keadaan menyayat hati olh sorg budak sekolah ketika hendak membuang kencing..10 meter dri laluan org

    Family dipanggil utk mengenalpasti………kesudahannya memang semua maklum…..mayat dikenalpasti……rasanya tak mampu saya teruskan di sini…….

    mendiang baru menyambut hari lahirnya pd 2hb Ogos…..mendiang balik selepas sibuk membantu ahli keluarganya membuat persediaan kahwin…membawa bekal makanan dan jagung ketika balik ke kolej Indah Permai (IP) ums…..berat mata memandang berat lagi bahu memikul….

    utk makluman u mariah……..exam yg sepatutunya dijalankan…..lecturer batalkan sb semua org tak tenteram mencari mendiang….SO U MARIAH MASIH CKP AND MENUDING JARI MENUDUH LECTURER AND UMS TAK SEDAR KEHILANGAN MENDIANG SELAMA 3 HARI?????………….

    u mariah perlu faham…hanya kebetulan kedua2 pljar malang itu belajar di ums….maka u mariah memburuk2kan ums, memfitnah lecturer…pihak pengurusan ums…..buat kenyataan tak berasas tanpa mengetahui cerita sebenar………kejadian serupa boleh saja berlaku di mana2….tanpa mengira tmpt……kalo penjenyah hadir dgn niat buat jenayah di tempat itu maka jenyah akan ttp berlaku….kalo U MARIAH nak jadi pembangkangpun jgn libatkan kes mcm ni dlm kancah politik tak berfaedah AWAK tu!!!!….apa nak kaitkan dgn pemantauan hely dr PKR…..ini bkn soal politik..pertarungan antara BN dan PKR…..u mariah terlalu mentah……tak guna akal langsung…..siap cakap ..’SILAKAN SIAPA NAK SUE, MAKE SURE U DAPATKAN BEST LAWYER….angkuhnya KAU MARIAH !!!!!buat kenyataan bodoh…SILA DATANG KE KOTA MARUDU DAN JUMPA KAMI FAMILY MENDIANG , KWN2 MENDIANG. bila dpt cerita sebenar baru buat kenyataan!!! atau u datang sendiri belajar kat UMS tu pun kalo awak layak , U cuma bekas pelajar kolej swasta kan…..???

    Family kedua2 pljar malang itu sendiri tak blame UMS……saya rasa seandainya mendiang hidup sekalipun tak setuju dgn kenyataan awak mariah!!!…..pelajar sarawak yg diculik April ttp meneruskan bljr dgn UMS wlupun ums bantu ke IPT lain. kini beliau bljr secara distance learning…..itu bermakna gadis itu totally trust ums….dia sendiri tak blame ums, tak salahkan ums…. u mariah perlu ingat….penjenayah ttp penjenyah….mereka ttp ada pelbagai cara menceroboh sistem kawalan keselamatan org lain…belajar dr kejadian2 jenayah yg berlaku setiap hari dlm dan luar negara…….but U MARIAH if u still blame ums….sila dtg jumpa pengurusan ums…bagi cadangan2 keselamatan kpd ums sprti yg AWAK maksudkan….ums takkan tolak if perkara tu baik….bcoz ums bkn tmpt berpolitik sprt U MARIAH!!!!…….paling mengejutkan AWAK MARIAH kata byk perkara seperti itu berlaku di UMS!!tpi ditutup utk jaga nama ums…PEMFITNAH!!!silakan dedahkan dgn buktinya sekali……!!!!!plz…..i cabar AWAK MARIAH!!!……ni bkn kempen pilihanraya PKR AWAK MARIAH!!!…..atau kempen BN. Guna Otak Kepala Awak Mariah………baik u tgk daerah Pitas….kejadian rogol sana pun baru2 ni masuk news…..so kenapa awak tak bagi cadangan kepada Pegawai daerah Pitas nak buat langkah2 keselamatan kalo awak tu bijak sangat…..baru2 ni budak berumur 13 thn di Piats dikejar dan dipukul samseng juga org Pitas….kenapa ini berlaku Mariah???? Awakkan org Pitas….sila syorkan keselamatan kpd Pihak berkuasa Pitas…yg asyik sibuk dgn PESTA PERAHU yg mengundang jenayah…..belajar dr kenyataan awak sendiri TAMU GADANG yg mengundang jenayah…….

  74. Rinn says:

    satu pembetulan pd tarikh….22hb Ogos(friday) bkn 28hb Ogos

  75. ladymariah says:

    Tetiba mengencang si Rinn nih.
    Well… baca betul2. Aku tiada menghina mendiang atau keluarganya.

    Pasal cerita UMS, sila rujuk tarikh dan masa posting ini dibuat. And read all the comments (dan semua komen bukan dari aku sendiri). PLEASE! Jgn mengencang nda tentu pasal.

    Pasal saman UMS, its written ”kata kawan aku”. Apa ni amoi? Datang bulan ka marah-marah?

    Oh ya, pasal u suruh datang UMS, my name is still ada sana. I can prove it. I tolak tawaran. Sekian dan terima kasih😉

    PEACE. Jangan mengencang bah amoi…

  76. eden says:

    perempuan marah2 ke kalau datang haid🙂 org yg dpt ipt snggup tolak tawaran ke semata2 nak masuk kolej ipta,logik ke or mengarut hehehe, kamu punya hal lah labu***** bangang pulak aku hehehe..uhuhuk…rasanya ums rajin ke nak simpan senarai nama org yg tak layak dan yg tolak tawaran sampai skrg…haya ni mcm tak leh jd bukti wooo amoi!🙂 sama ata lu tolak atau lu memang tatak dpt punya,lu punya hal looo. rasanya dia org simpan list student dorg aje lah kan wakakak….. :))

  77. ladymariah says:

    Apa salahnya tolak tawaran uni tempatan sebab nak ambil twinning program? Huhuhu.

  78. eden says:

    npk gayanya tinggl sayer je rajin msuk blog ko ni….mcm ni,
    dulu2 punyer ceta…time i aply msuk universitilah konon.

    bahagian UPU ni bagi peluang pljr pilih mana2 UNI mengikut minat pljar so pljr pilihlah UNI mengukut keutamaan pilihan mereka, setiap wakil BAHAGIAN PENGAMBILAN PELAJAR dari Uni akan dtng mesyuarat setrusnya memilih pljr. Biasanya dekan fakulti yg jg wakil. So Uni akan mengeluarkan surat tawaran kpd pljr di mana dia di terima. Uni yg memang tak di senaraikan olh pljr sebagai pilihan time aply memanglah tak keluarkan surat tawaran sesuka hatikan…hehehe…tpi yg peliknya kolej swasta ni suka hati aje bagi surat tawaran. mcm i dulu tiba2 dpt tawaran twining program satu kolej d Melaka dgn Australia pd hal i tak aply langsung. i aply IPTA melalui UPU je. dah lah tu bayaran berlipat ganda mahal lagi tu! i dah dpt IPTA siapa bodoh sgt nak g kolej swasta tu kan. i tak ingt nama kolej tu sb langsung tak bagi perhatianpun time tu, pakcik i kata kolej swasta tu kdg2 ambil nama dr pemohon2 UPU. kira main nasiblah, pljr yg tak ditawarkan mana2 IPTA mungkin terimalah tawaran IPTS ni. Pelik pula c cute ladymariah ni dah tau tak minat ums tapi kenapa aply wakakakakka…nak cover ke hahaha…..i yakin ums pun memang tak tawar. tak semudah itu i pecaya, i tak tau sgt pasal ums ni tpi adakalanya i tau juga pasal ums, sb i cari mkn kat ums🙂

    Manusia akan jadi mcm2 ada yg ingin menjadi bintang di langit******dan rela mengaku tau semua benda, baik dlm semua perkara, menganggap org lain buta dan tak melihat,kita perlu berhati2 sb adakalanya kecuaian kita menelanjangkan kita,dan org akan ketawa melihat kejahilan itu***** biarlah aku sekadar menjadi rumput tpi jgn aja jdi rumput sundal suka rosakkan kain hahaha..

    Hepy new year 2009 ladymariah….May the 2009 bring u & ur family peace, love, health and happines.Have a great prosperous 2009!

    bye…all the best

    warm,
    EDEN..

  79. ladymariah says:

    ouh, ok la eden. kalau u tak suka i, then its ur prob😉

    btw, thanks for d wish and jgn bimbang bukan u sorang jadi pengunjung blig ni sebab banyak sudah entri i selepas tajuk ni. thanks for visiting…

    God bless.

  80. exstudent says:

    KES ROGOL DAN BUNUH?..BUKAN SALAH UMS…BUKAN JUGA SALAH SI MENDIANG…TETAPI SALAHKAN SI PEROGOL..KOTA MARUDU MEMANG TIADA TEKSI TETAPI ADA HANYA KERETA SAPU..JADI..APA YANG PATUT SEKARANG INI ADALAH ANDA SEMUA PERLU MEMBERI INFO KEPADA PELAJAR-PELAJAR JANGAN SEKALI-KALI NAIK KERETA SAPU TERUTAMA YANG TIDAK DIKENALI…KES ROGOL BUKAN HANYA BERLAKU DI DALAM KERETA MALAHAN DI RUMAH SENDIRI PUN ADA….SEKIAN

  81. CoO says:

    Breaking News 5/3/09…Baru-baru ada pelajar cina dari SST jatuh ke dlm longkang di sebelah sekolah SKTM dan menyebabkn buah hati dicucuk oleh tulang rusuk. Kalau tidak silap adalah pelajar Kimia Industri …😦 … dia telah diisyrah mati di hospital pada 7/3/2009 petang 4:XX pm… hai…sedih sangat……………

  82. voll says:

    salam takziah buat keluarga mendiang…saya harap kalaulah da dapat budak perogol tu…yang gatal da tu….minta-minta lah alat sulitnya dipotong taupun dicincang…kalu org ramai npk d luar tangkap jaaa trus blsah kalau bolehhhh ok chau lu kalu sa npk memang hncur 2

  83. mata says:

    ajal maut telah ditetapkan..ada yg mati dibunuh..ada yg mati mengejut..skit jantung..dan sebagainya…lady…ada sesiapa boleh elak bagaimana dia nak mati setakat ini?…gadis sekarang berpakaian seksi..ada juga yang gatal…mcm mana berbilion ringgit dibelanjakan pn untuk keselamatan..kecuaian individu tak dapat dielakkan..hem…nak salahkan siapa lagi? peranan ibubapa…pihak gereja dalam mendidik cara berpakaian yg sopan juga harus ditingkatkan..pi gereja berpakaian seksi?tak naik ka barang lelaki tgok?fikir la..lagi satu..mati itu mmg dh takdir..cuma cara kematian amat berbeza…bg tiap individu..kena trima..nak elak pn tak da guna tetap jg mati..teda sa jumpa org yg hdup bribu thun smpai skrg pn…tetap suma akan mati..

  84. bdak uitm says:

    kekadang aku nampak bebudak ums ni lagi bodoh dr bdak uitm… lu pikir la sendiri…

  85. to Bdak uitm: apa kaitan dgn uitm?? org bckp psl kes rogol bknnya nak banding2kan kpintaran both uitm n ums student..so JAn masuk campur kalu x faham topic k..bikin malu student uITM jaaaa….;-)

  86. weljain says:

    moral daripada cerita ini ialah…….

  87. sy btl2 rsa kcwa ngan kjdian ne…
    mendiang ne adalah kwn rapt sy d sekolah rendah dulu dan jgk mrupakan kakak angkat sy…
    tkilan ngan kjdian mcm ne…

  88. ctsujuelf13 says:

    to budak uitm : ko ne entah apa2..tetiba jak ne bandingkan UMS dgn uitm..bikin mlu jak..nda da kena mgena dgn topik ne..budu oo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: