Operasi ISA

Raja Petra Kamarudin

Raja Petra Kamarudin

 

1.10 petang, 12 September 2008: Blogger terkenal, Raja Petra Kamarudin ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Beliau ditahan di rumahnya di Bukit Rahman Putra, Sungai Buloh.

Tahanan ISA setakat ini...

Tahanan ISA setakat ini...

8.30 malam, 12 September 2008: Wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng ditahan di rumahnya di Bukit Mertajam, Pulau Pinang di bawah ISA. Beliau merupakan wartawan yang menulis berkenaan kenyataan perkauman Ahmad Ismail, bekas Ketua UMNO Bahagian Bukit Bendera.

Terkini (12/09/08 11:18mlm) : Ahli Parlimen Seputeh merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Bandar Kinrara, Teresa Kok ditahan di bawah ISA.

p/s: Tanda-tanda ada orang tak senang duduk. Harap-harap tiadalah terjadi kepada pelajar-pelajar Malaysia jurusan pertanian di Taiwan. Jangan sampai ada kejadian seperti ‘double 6’ pula.

24 Responses to Operasi ISA

  1. Nami says:

    harap2 selamat la dia..

  2. MD_Murni says:

    apa punya kerajaan UMNO_BN (Barisan Najis) cakap tidak serupa bikin sialan juga sudahpun keadaan ekonomi jatuh buat hal lagi demi kepentingan peribadi!!!

  3. pakatan BAJAU Kota Belud says:

    Hairan Bin Ajaib.. Double standard terus menerus menjadi AMALAN dalam pentadbiran kerajaan persekutuan… ISU Azan DI SELANGOR bukan saya ingin menyokong TERESA tapi Adun puchong sebelum ni pun pernah juga berbuat demikian…RTM napa tidak minta Ci Satim tu ulas benda ni….

    Tu Ketua UMNO bukit bendera yg mencetuskn ISU PERKAUMAN tidak pula DIKENAKN ISA ni…MungkiN ISA hanya utk pemimpin2 pembangkang dan penyokong2 yg ANTI KERAJAAN ja….sehingga hari ini CI Ahmad tu enggan meminta maaf sedangkn NAJIB dan Dolah badawi minta maaf da.. PATUT NYA BELIAU juga harus dikenakn ISA…BUKAN menyokong tapi lebih kepada KEADILAN dalam semua hal.. DEMOKRASI DI MALAYSIA MASIH SEGAR KATA2 NAJIB PAS PERMANTANG PAUH…PUI!

  4. ladymariah says:

    Tan Hoon Cheng telah dibebaskan hari ni…

  5. bayumurni says:

    Memang di kasi bebas,, sebab duta malaysia sudah kena warning oleh si CON RISE,,
    pasal penahanan ISA,, bagus juga la,, boleh memberi keburukan record kerajan BE END dan Ameno ni,,

    Tak boleh buat apa-apa lagi mereka,, dunia sudah nampak keburukan kerajaan BE END yang di lengkapi dengan slogan demokrasi kunun-kununya,,
    Apprak ! phuiii,,,

  6. hM says:

    sungguh tak molek kiranya pakcik sorg tu tak ditangkap under ISA… and i thought ISA doesn’t have any political barriers, rupanya bohong belaka…

  7. AnakMudaParlimenBatu says:

    Nampaknya mereka semakin terdesak dek kerana 16 September, apa sahaja isu dibangkitkan untuk mengagalkan 16 Sept, Ahmad Islam, dia orang nak letak dlm List ISA kot???

    Rakan2
    Jangan Lupa layari blog saya di http://khairilazuar.wordpress.com
    bagi komen setiap artikel yang saya tulis. …ada artikel baru

  8. dekerinchi says:

    16 september sudah tak relevan….sila rujuk kenyataan pemimpin PKR…
    sebelum itu PAS sudah umumkan…

    RPK dan Teressa memang patut di ISA..sebab mereka ini mengancam kestabilan keselamatan Negara… kan sudah dikata isu agama jangan dibawa main-main…

    Saya rasa terkilan sebab isu sensitif masih diadu domba…rasanya pedih 13 mei masih berbekas lagi usahlah diulang sejarah itu…. siapa yang pernah ada semasa peristiwa 13 mei pasti tidak akan melakukan kesilapan kembali….

    Kalau berpolitik…politiklah secara berhemah….jangan disentuh tentang perkara yang tercatat di dalam perlembagaan…

  9. ustazsaid says:

    aku sokong ko de kerinchi!!!! ni la masalah kita bila kaduk naik junjung!

  10. bayumurni says:

    Kalau kita mau usulkan sejarah 13mei dekerinchi,,
    siapakah yang memainkan api perkauman pada waktu itu, kalau bukan BE END dan UMNO yang sengaja memarak isu perkauman di malaysia pada waktu itu,,
    Oleh kerana pada waktu itu negara malaysia masih belum membangun dengan rangkaian sepertia sekarang ini,,

    sebab UMNO dan BE END pernah kalah sekali di waktu itu, tetapi tidak dapat menerima hakikat kekalah dengan DAP, maka BE END dan UMNO mula mencetuskan dengan taktik yang sangat kotor hingga mencetus kan isu perkauman dan sejarah pergaduhan berdarah pertama kali di malaysia,,,

    Apa kamu ingat rakyat malaysia tidak tahu sama sekali tentang sejarah ini yang di sembunyikan oleh BE END dan UMNO,,

    Saya sangat-sangat hairan kenapa baru sekarang BE END dan UMNO begitu mengambil berat tentang perkara ini,, walhal mereka lah paling raja di dunia ini yang mengunakan saluran media kerajaan dengan mencetuskan isu perkauman di negara ini,,
    sedang kan mereka lagi lupa BE END dan UMNO pernah menderhaka sultan dan rakyat jelata,,
    tetapi siapa yang akan bertindak terhadap mereka-mereka ini di atas perbuatan mereka ini,,

    Bukan kah isu Hindraf telah di cetuskan oleh perisik BE END dan UMNO,?

    Bagaimana pula sejarah cerita di mamali yang orang-orang Islam berketurunan melayu mati di bunuh tanpa bicara ?

    Saya juga sangat hairan isu perkauman di ketengakan oleh kerajaan BE END dan UMNO,,
    Tetapi di sebaliknya jikalau menteri-menteri yang menghina Islam yang di anuti mereka sendiri, tidak ada apa-apa tindakan dan perundangan yang di lakukan oleh kerajaan BE END dan UMNO itu sendiri,,

    Tapi apa boleh buat media-media rasmi yang ada di malaysia ini di bawah naungan kerajaan BE END dan UMNO,, dengan alasan kebebasan media yang lain di khuatiri mencetuskan isu perkauman di malaysia ini,,,

    Sayang seribu kali sayang kita laungkan hak demokrasi,, tetapi ada juga pemimpin malaysia yang ditaktor,,

  11. Bobby says:

    Senang je la………
    buat apa nk pikir x tentu hala….Bior le dulu..andartu tu kena tahan,kasi chance le kat polis siasat dulu bebb…..itu pun hangpa xleh pikiaq

  12. Bobby says:

    Cakap pasal 16 Sept,aku pun duk tunggu2 gak DSAI pun plan…..
    X kisah la…tukar ke x,yang pasti….maruah n matlabat agama n bangsa..terpelihara….
    Deyyyyy……kita nya pot yang last kat tanah malaya je tauuuu…

  13. dekerinchi says:

    bayumi, kalau anda tiada pada mas 13 mei jangan didengar berita dan khabar….

    orang yang merasa lebih tahu apa puncanya…

  14. Watan says:

    We have ample regulations to regulate unruly behaviour so why resort to ISA? Oops, becoz ISA is a fast track and short cut to victory! No need to waste ppl money just throw ’em away, lock ’em let them suffer coz they are ‘guilty’ already…

    Where’s the supremacy of law as enshrined in the Rukunegara?

  15. Tompinai says:

    c bayumurni mmg gtu..dgr ckp org saja…akaakkakkak

  16. kamu ah says:

    tapi c ahmad yg bagi kenyataan tu knpa tak kana tahan ISA…..HAIRAN BRO

  17. bayumurni says:

    Minta maaf saja lah Dekerinch dan Tompinai,,, mungkin kamu masih muda dan baru setahun jagung,, bukan saya tak biasa keluar negara,,
    Apa yg saya cakap kan di sini bukan cerita mengarut atau kedai kopi dan omong kosong sahaja,, tetapi kita melihat dari segi fakta dan kebenaranya,,

    ISA di bentuk pada zaman kominis,!! tangkap tanpa bicara itu boleh di laku pada zaman kominis,,
    Tapi sekarang ini adalah zaman demokrasi patut kah kerajaan masih mengunapakai,,?
    Akta yang sudah jauh ketinggalan kepada rakyat yang ingin bangkit bersuara menentang kezaliman kerajaan,,
    Woiii,, bangun lah dari mimpi,, kita ini sudah merdeka,,apa lah gunanya melaungkan kemerdekaan,,

    Ternyata kerjaan BN dan ahli penyokong kelab UMNO serba ketinggalan,,dari keadaan semasa,,
    ini bukan lagi istilah tak relevan,, tapi tak boleh gunapakai langsung,,

  18. Kuning Bin Merah says:

    Read here … on story about may 13th http://en.wikipedia.org/wiki/May_13_Incident

  19. pemudasabah says:

    Apa yg diperkatakan oleh Bayumurni itu betul.

    Sebenarnya belum terbukti Teresa Kok melarang “Azan” dilaungkan di kawasan beliau, yg kedengaran cuma suara2 bising dr BN saja. Hairan jg, kalaulah Teresa berbuat demikian……mesti kita yg beragama Islam akan berasa marah kan tapi apa bezanya dgn perlakuan YB BN baru2 ini ttg status orang cina Malaysia yg dipanggil sbg pendatang.

    Hairan jg sb Teresa kena ISA tapi YB BN (Datuk Ahmad Ismail) tersebut hanya digantung keahlian dlm UMNO walhal kalau terbukti, dua2 pun salah dan kesalahan yg diperhatikan pun sama beratnya kan, tak gitu?

    Weiii, Ladymariah…mana pergi http://ladymariah.org mu…sudah tutup kah?

  20. pakatan BAJAU Kota Belud says:

    Teresa tu bukannya menghalang azan…sebelum2 ni pun bantahan telah dibuat oleh c satim tu….C toyo jak yg beriya2 sangat memainkn isu ini…ISU C ahmad sampai sekarang tisdak plak dikenakan ISA….

    ISA utk komunis lah.. hahahaha….KUNUN mau mejaga negara guna ISA tapi ISA HANYA untuk menjaga golongan tertentu sebenarnya….Menteri JPM tu dah letak jawatan coz ISA…yg lain bila lagi agaknya…ON TRACK LAH DSAI….ISA ZALIM UNDANG2 RIMBA…Tangkap org tanpa dibicarakan….MACAM tiada mahkamah plak..

    KELUHURAN PERLEMBANGAAN KEDAULATAN UNDANG2 KUNUN…DEMOKRASI KUNUN….susah lah….MATAI RAKYAT….

  21. pm says:

    bagi sy ISA ni masi releven tapi perlu di perhalusi…..

  22. heheh says:

    na…ngam lah tu c raja petra tu kena masuk isa…hahahahahahah..baru dia tau…eheheheh…padan muka dia..kihkikih..sapa suruh hina nabi..eheheh.Nabi Muhammad is the most influenced person in history..padan muka raja petra..kalo nak tafsir al quran ke, hadis ke..masti mahir bahasa arab..eheheh..

  23. pakatan BAJAU Kota Belud says:

    BETUL TU…KLU BERSUMPAH menggunakn AL quran pun kena mahir dan mengamalkn semua ajaran yg terkandng dlmnya..nda tau lah cam na si SIFOOL tu.hahaahah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: