Serangan di Hotel Marriott Islamabad, Pakistan.

Pejuang ‘berani mati’ telah menyebabkan kematian 60 orang dan yang lainya seramai kira-kira 200 orang cedera parah di Pakistan.

Lokasi serangan adalah sebuah hotel elit yang menjadi tempat bersemayam golongan kaya-raya serta politikus yang punya wang banyak (ataupun yang boleh claim duit hotel dari pejabat).

Belum ada pihak yang mengesahkan siapa harus bertanggung jawab atas pengeboman itu, namun penyelidik di Islamabad mengatakan bahwa serangan tersebut mungkin dilakukan oleh kelompok gerila Al-Qaeda. Penyebab? Kerana pemimpin bersetongkol dengan US? Itu adalah maklumat dari perisikan.

Takziah kepada keluarga mangsa yang kehilangan orang-orang tersayang kerana serangan ini. Kejadian ini menginsafkan aku seketika. Orang tak bersalah menjadi mangsa keganasan gara-gara perebutan kuasa sesama manusia…

Janganlah Malaysia jadi demikian. Cukuplah perhimpunan aman yang kita lakukan di jalanraya. Aku bangga dengan apa yang kita telah lakukan. Nobody die! Makanya, pemimpin kena dengar kata-kata rakyat. Tanah ini milik bersama😉

7 Responses to Serangan di Hotel Marriott Islamabad, Pakistan.

  1. AnakMudaParlimenBatu says:

    Mengapa orang tidak berdosa terkena juga dek kerana dendam yang kesumat, xpaham ler …

    Rakan2
    Jangan Lupa layari blog saya di http://khairilazuar.wordpress.com
    bagi komen setiap artikel yang saya tulis. …ada artikel baru

  2. bayumurni says:

    sikit hari kat malaysia akan jalan kan gerakan ini,,hehehe
    awasi lah revolusi ini,,

    Too fast too young, too live too die.

  3. Affuan says:

    nobody die but ada yang berdarah sebab kena pukul ngan polis gila dan penjilat jubur pemimpin bn. huhu.

    *aku celupar skit ari ni. hehe.

  4. tambunan says:

    tau pun takut mati….malaysia akan jadi macam ni if cita2 anuar berjaya….
    coz ada yang sokong pemimpin sekarang and ada yang sokong anuar…jadi la mcm di thai

  5. ladymariah says:

    Jadi, kalau pendapat tambunan, adakah salah 1 pemerintah harus menyerah kalah?

  6. ustazsaid says:

    ya la cik ladymariah, doaku SEMOGA MALAYSIA TERUS SELAMAT AMAN MAKMUR… untuk semua SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN

  7. rogon says:

    negara2 yang banyak bom sini bom sana tu kalau kamu perasan datang dari negara yg tinggi populasi… mcm kes Pakistan tu 172 juta orang…. Indonesia pun ada kes bom2.. populasi 230juta… Filipina 90juta, Thailand 60juta… India 1billion

    Malaysia baru 28juta orang…

    kalau mau rujuk Pakistan sebagai model negara yg rosak politik.. jangan lupa pakai pengetahuan sains sosial untuk cari penerangan d sebalik apa yg terjadi… ada banyak tu bole dihurai…

    Salah satu penerangan sesuai kalau rujuk dari pengetahuan sains sosial, negara yang tinggi populasi ni akan wujud golongan yang sangat2 miskin tegar… bila miskin tegar ni wujud dengan ramai, maka orang dari golongan ni senang untuk fikir kekerasan ialah cara terbaik untuk capai satu kehendak… dorang senang untuk terima dan laksana idea2 yg extream… sebab dorang tiada prospek hidup yang bagus pun…

    ====

    cuba tengok ciri2 Malaysia untuk setakat ni… dan bandingkan dengan Indonesia…
    kita cuba banding 2 komposisi kaum terbanyak….

    Malaysia (populasi)
    = Melayu : Chinese
    = 60%: 25%
    = 16juta:7juta
    = cincai kira 1 Cina buat business, bole sokong 2 orang Melayu peluang pekerjaan

    Indonesia (population)
    = Indonesian : Chinese
    = 96% : 4%
    = 221 juta : 9 juta
    = cincai2 kira 1 Cina buat business, try utk sokong 25 Indonesian peluang pekerjaan (ini talak jadi ooo)

    *Cina di Malaysia dan Indonesia dan kuasai 70% ke 80% ekonomi..

    Kalau tengok kadar kelahiran pula… Melayu Malaysia bertambah lagi cepat berbanding Cina Malaysia.. Katakan satu masa nanti, business Cina tidak mampu lagi bagi semua peluang pekerjaan sama Melayu malaysia… masa ini jangan heran senario negara Malaysia semacam dengan senario2 negara2 yg banyak kekerasan, sebab pengangguran berkadar terus dengan kekerasan…

    Cara untuk lawan kemungkinan yang buruk bakal menimpa Malaysia ni… TUKAR TERUS GOVERMENT … Macam mana mau dapat OUTPUT BARU dengan IDEA LAMA?… Macam mana nak dapat hasil berlainan dengan fahaman konservatif?…

    BN ajar Malayu jadi konservatif… tapi globalisasi pula perlu sistem sosial yang lagi liberal untuk terus berdayasaing… d sini lah wujud percanggahan tu…

    media malaysia (BN) —> ajar melayu jadi paranoid
    terlampau paranoid —> buat budaya judgement tinggi
    budaya judgement tinggi —> bunuh kreativiti
    kreativiti mati —-> idea mati
    idea mati —-> innovatif mati
    innovatif mati —> prodaktiviti mati
    prodaktif mati –> business mati
    business mati —> ekonomi mati
    ekonomi mati —> sistem sosial jadi tak stabil
    sistem sosial jadi tak stabil —> kekerasan bertambah
    kekerasan bertambah —> ok kita semacam Pakistan suda

    Kalau orang Malaysia tidak buat apa yang terbaik untuk Malaysia, chain reaction di atas tu bole jadi dalam masa 20 30 tahun ke depan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: