Jakarta dan Sahabat

Planet Hollywood
Planet Hollywood, Jakarta

Mohon maaf sekali lagi kerana meninggalkan blog ini selama seminggu. Aku baru balik dari trip ke Jakarta bersama 2 orang rakan dari Sabah. Tentunya trip kali ini adalah untuk sesuatu yang amat berharga kerana aku mengunjungi sahabat sekuliahku dahulu Mbak Emilya. Dia yang menyediakan rumah yang cukup mewah dan mobil yang sempurna untuk pergerakan sepanjang barada di bandaraya yang ku gelar ’24 jam macet (traffic jam)’. Tapi trip kali ini totally fun!

Hari pertama sampai sekitar pukul 10.30pm waktu Indonesia, kami langsung ke X2 (clubbing. dengan izin) dan sekitar 3.30am pulang ke rumah Emilya yang letaknya di Jakarta Barat. Keesokan harinya kami ke Gelanggang Samudera, Seaworld Indonesia, Taman Fantasi dan meniti jeti di sekitar pantai Ancol. Sempat nonton movie 4D. Siap jerit-jerit dalam panggung. Hahahaha. Sebelah petangnya shopping di Taman Anggerik. Malamnya, dinner dan nonton movie di Planet Hollywood.

Sea Word Indonesia (Tunnel)

Sea World Indonesia (Tunnel)

Nah, LM bisa makan mie ayam sama bakso sekaligus!

Nah, LM bisa makan mie ayam sama bakso sekaligus!

 Pengalaman paling mengasyikkan apabila melewati kaki-kaki gunung menaiki CRV dan memasuki kawasan Taman Safari yang amat mengkagumkan. Kami membeli 6 ikat lobak merah dan memberi makan binatang-binatang yang dibenarkan seperti keldai, zirafah, kuda belang dsb. Lupa nama binatang lain. Banyak sangat… Harimau, singa, merak, harimau bintang, landak, kambing gunung, babi rusa, badak sumbu dan buaya pun ada. Pengalaman kali ini tidaklah membosankan seperti melawat zoo di Malaysia kerana kita boleh membawa private car untuk berpusing-pusing di sekitar taman. Naik cable car agak menakutkan tapi tidaklah sengeri cable car di Malaysia. Pssstt… aku sempat menunggang gajah sumatera. Hehehehe. Kawan-kawan aku cakap gajah tu sepupu aku (maknanya saiz kami sama). Hahahaha. Brengsek!

Suapan lobak kepada keldai di Taman Safari Indonesia

Suapan lobak kepada keldai di Taman Safari Indonesia

Ok, let me tell u a secret kalau nak save budget untuk shopping. Pergi saja ke Mangga Dua dan Tanah Abang Mall. Harga barangan yang dijual seperti kain batik, kasut, baju, hand bag dan barang-barang lain pastinya murah. Besttt… Walau apapun, thanks for Emilya and family. Thanks a lot Pak Haji, Ibu…

Taman Safari, Indonesia

Taman Safari, Indonesia

Foto di atas ini adalah Emilya (gadis sunda yg merupakan ex classmate ketika kuliah dulu), Evana (rakan sekantor dulu), Djohan (rakan baru di futsal suria KK. Oh ya, dia akan berada di majalah REMAJA edisi 15 Disember 2008) dan paling kanan sekali adalah Lady Mariah (paling comel) Hahaha! Salam…

***Pengalaman yg patut dijadikan pengajaran utk kita semua, aku habiskan semua duit rupiah. Bila sampai airport, aku lupa kita kena bayar tax. Nasib baik money changer ada berhampiran. Nasib baik juga ada bawa Ringgit Malaysia. Kalau tidak? Hehehehe. Nangis dalam senyuman…

p/s: aku ketagih bakso la…

7 Responses to Jakarta dan Sahabat

  1. dekerinchi says:

    wah seronok kau disana bah…..

    cuti sakan…..😉

  2. ladymariah says:

    Memang seronok, kalau ada keluarga lagi best. Bawa anak-anak… Mesti dapat ilmu lebih berkenaan binatang.

  3. sumbiling says:

    welcome back dewi…🙂

  4. ladymariah says:

    dewi? huhuhu. that’s TOO sweet. nanti kena diabetis ni. tp tangan tu bah… bikin kasi oruol ginawo. hahahaha. thanks so much buddy!

  5. hM says:

    siuknya… lama ku x g indonesia… niceeeeeeeeeeeeeeeee…. ko x g jogja ka?

  6. sogoh says:

    Wah! best pulak sana aaa…hehe…next time…i’ll gonna there..next month la..hehe

  7. ladymariah says:

    hM: nda sempat p jogja. nxt trip la mungkin.

    sogoh: kalau p nxt year mungkin indo ada panas sket. election season.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: