PPSMI dan rakyat!

PROTES PPSMI

Setelah PPSMI ‘kononnya’ dimansuhkan dan akan dilaksanakan pada tahun 2012, maka ramailah yang membantah kerana mereka mahukan idea untuk pengajaran Maths dan Sains diteruskan dalam Bahasa Inggeris. Terutama penyokong Che Det.

Normal. Ada yang setuju dan ada yang tidak.

Bagi rakan-rakan aku yang di kawasan bandar, silakan kutuk dan maki aku kerana aku membantah PPSMI. Aku bersetuju dengan pemansuhan PPSMI kerana untuk menjaga kepentingan anak-anak di luar bandar.

I’m sure u understand this! Zaman ayah kita dulu, mungkin pembelajaran di sekolah adalah Bahasa Inggeris dan itulah sebabnya mereka mahir berbahasa Inggeris. Apatah lagi kalau di sekitar Sabah, guru-guru mereka pada zaman itu adalah ‘Orang Putih’ yang dilatih khas  dari negara mereka untuk menyebarkan agama Kristian pada ketika itu. Mereka mahu kita faham bahasa mereka maka senanglah untuk mereka berkomunikasi dengan masyarakat. Maka, tidak hairanlah sekiranya zaman datuk dan ayah kita mereka lebih suka membaca bible versi Inggeris.

Kini, pada zaman ini setelah Malaya sudah mengambil Sabah bergabung menjadi Malaysia maka Perkara 20 diketepikan dan Bahasa Melayu telah dijadikan bahasa rasmi dimana kita dididik berbahasa melayu dengan betul dan tepat. Bayangkan sahaja berapa ramai pemuisi dari negeri ini yang disegani ramai. Penulis novel melayu dari negeri inipun tidak kurang hebatnya.

Pada saat anda membaca blog ini, tidak ada gunanya menyalahkan sesiapa kerana lihatlah keadaan sekarang. Anak-anak di pedalaman tidak boleh berbahasa Inggeris dengan betul, ditambah pula dengan pelajaran kira-kira dan ilmu alam dalam bahasa ini. Lebih buruk lagi apabila kita diajar dalam buku teks sejarah bahawa Hari Malaysia adalah 31 Ogos 1957, sedangkan itu adalah hari kemerdekaan Malaya.

Tidakkah anda rasa kasihan melihat anak-anak yang berjalan kaki ke sekolah berbatu-batu jauhnya kerana ingin melanjutkan pelajaran ke universiti dan mendapat kerja dan jawatan yang baik di dalam kerajaan, akhirnya terkial-kial mendengar cikgunya yang tidaklah seberapa inggerisnya, tetapi mengajar dalam bahasa asing itu? Sedangkan di rumah ibu bapa mereka ada yang cuma boleh berbahasa Dusun dan Melayu (itupun sedikit-sedikit) sahaja?

Wahai anak-anak bandar, jangan terasa taksub dan megah dengan diri anda kerana boleh berbahasa Inggeris, siap dengan ‘slang’ gitu. Anda tidak faham keperitan rakan-rakan anda yang berada si tempat lain.

Jangan takut sekiranya anda tidak memahami ‘bahasa’ (istilah untuk bahasa melayu) kerana soalan-soalan peperiksaan akan diikuti dengan English.

Kehadapan rakan-rakanku yang menjawat jawatan sebagai guru untuk subjek Matematik dan Sains, tolonglah sedar. Jangan hanya menyokong dasar secara membuta tuli. Kalau menteri laksanakan PPSMI dan korang tak setuju, maka bantahlah dengan aman dan sopan. Jangan siap ikut puji dan buat statement melampau-lampau tapi bila wartawan tanya dalam Bahasa Inggeris, maka menggarulah kepala kerana berat lidah membuka bicara. Kini, apabila pejuang-pejuang bangsa berdiri membantah (walaupun dipanggil perhimpunan haram bersama A.Samad Said) dan PPSMI ini dimansuhkan, barulah mengurut dada kerana terlepas dari beban berhadapan dengan pengetua dan ibu bapa yang bimbang akan prestasi anak-anak mereka.

Guys, Im gonna stand for those kids in rural areas.

Che Det said PSMI gave these rural children a chance to master a International Language. But I guess he just wrong this time. The situation is different here.

PPSMI adalah mengajar Matematik dan Sains dalam Bahasa Inggeris. Bukannya mengajar Bahasa Inggeris melalui Matematik dan Sains.

Saya tidak menolak pengajaran di sekolah dijalankan dalam Bahasa Inggeris. Tapi biarlah sistem itu dikaji dengan teliti dan mulakan di peringkat yang sewajarnya. Tidak semestinya kita tidak suka Bahasa Inggeris. No! We still have English subject bah…

JANGAN PULA SETIAP KALI MENTERI BERTUKAR MAKA MASING-MASING TUNJUK TERROR DAN UBAH DASAR! Anak-anak Malaysia bukanlah bahan eksperimen anda, melainkan anda ingin menjadikan mereka golongan biasa agar memberikan jalan luarbiasa kepada anak-anak pilihan anda sahaja. CChisss!

10 Responses to PPSMI dan rakyat!

  1. Yolanda says:

    I think the most important thing when it comes to learning something is that it needs to be relevant. Whether it is English, maths, science, geography, life skills, love or literature, it has to be presented in a relevant way and the content has to be relevant to the student.

    For example, I think each state has to have a their own education content. I knew nothing about Sabah until I started working with STB and Raleigh. Where were all the background to our history, culture and geography in school?

    I loved literature in school. My score helped me get a scholarship for a teaching degree. But what use is Literature in English to a student in Ulu Pitas? Why teach Shakespeare to ALL students in Malaysia (in the English textbook, plus have to read novels and some poetry) when 80% can’t even put a proper sentence together?

    If you teach maths and science in English in the bandar and then maths and science in Malay in the kampung, kan bagus? Everybody menang. If you teach Sabahan students Sabahan history, kan bagus, then I don’t need the orang putih to tell me my history. If you teach rural students to speak and write basic English, tanpa merosakkan fikiran mereka dengan pendapat bahawa Bahasa Inggeris tu bahasa penjajah etc etc, kan bagus, nanti masuk uni pun senang sikit.

    Actually the system to teach maths and science is ok, teach them from primary 1 then they know the basics in English, but then the big problem is that the cikgu tak pandai BI, so tak boleh jalan lo.

    i think la.

  2. ladymariah says:

    Yo, thanks for the comments, babe. I will copy this comment for our paper, buli ka? Hehehehe. We need comments from the public bah😛

  3. LeeSlimShady says:

    tapi mariah diorang dah jadi penipu bila mana nak mansuhkan PPSMI pada 2012

  4. LeeSlimShady says:

    Walau apa pun demonstrasi telah berjaya mengubah dasar bodoh kerajaan ini……

    syabas pada para demonstran,syabas pada para mahasiswa

  5. LeeSlimShady says:

    Mariah bila nak ke laman blog Lee

  6. sumbiling says:

    umandak i disagree with you..

    if every states has their own syllabus…. where is this nation heading to? the sabahan students will only know about sabah and the kelantanese student will only know about his state..the kelantanese will never knew about the pesta menuai…that’s ridiculous

    teach maths and science in english in the city and teach them in bahasa malysia in the village?? that’s ridiculous also…and you will see a very big gap when they enter the university. this is only causing another big problem.

    those are very unsystematic…

    masalah ini sudah bermula pada tahun 1970 apabila semua sekolah aliran inggeris telah diwajibkan untuk menggunakan bahasa malaysia sebagai bahasa pengantar… alasannya adalah untuk memartabatkan bahasa kebangsaan… dan mungkin juga untuk meredakan kemarahan orang melayu yang baru mengalami peristiwa 13 mei..

    33 tahun kemudian iaitu pada tahun 2003 … dr mahathir sedar akan kepentingan bahasa inggeris sebagai bahasa ilmu dan ekonomi.. maka ppsmi dilaksanakan walaupun ramai juga yang tidak bersetuju..

    setelah 6 tahun dilaksanakan… nampaknya ppsmi lebih banyak membawa mudarat daripada kebaikan. kajian menunjukkan penurunan yang ketara dalam subjek sains dan matematik terutama kepada pelajar2 luar bandar..

    sekali lagi demi menjaga hati rakyat, kerajaan yang semakin tertekan sejak kekalahan terbesar mereka dalam sejarah politik tanah air… tunduk akhirnya. bagi yang menentang dasar ini, satu kemenangan buat mereka. bagi yang menyokong pula.. mereka telah tewas.

    bagi saya secara peribadi dua2 dasar pun bagus. tetapi ppsmi tidak begitu bersedia sebenarnya apabila ianya dilaksanakan..mungkin terburu-buru sehingga para guru pun ramai yang terkejut beruk apabila disuruh mengajar sains dan matematik dalam bahasa inggeris.. dengan bahasa inggeris yang tunggang tebalik cuba memberikan ilmu kepada para pelajar yang mungkin bahasa inggerisnya lebih bagus dari guru tersebut terutana bagi sekolah2 di kawasan bandar.sebenarnya ramai juga yang mendapat manfaat hasil daripada dasar itu. tapi lebih ramai yang tidak merasa manfaatnya

  7. Yolanda says:

    mariah, you can use my comment.

    sumbiling, i’m not saying that we JUST learn sabahan history, i’m saying there should be the flexibility to do so. learning JUST about your state IS ridiculous. gila ka. i also want to know about the other states and know my country, but as a sabahan i’d like to be able to tell people more about sabah rather than, for example, islamic history. kalau separate subject pun boleh. yang penting, kita tahu.

    the very reason why they decided to teach maths and science in english is to help them cope better in university in these subjects. however, the backfire now is that many students are neither learning maths, science nor english.

    it doesn’t have to be one extreme or another. some schools are requesting that ppsmi continues in their schools, because they can do it. why prevent them if this will help them in university? it’s not their fault that others cannot do it, so why punish them by making it hard for EVERYONE when they enter university? kenapa takut org lain lebih terer in one thing? if teaching maths in bm is helping people learn maths, then good la, they can become more terer in maths. learning the english language equivalent later will be a challenge, but ok bah tu. what is important is the skill of solving math problems.

    it’s not a question of menang atau tewas. it is this kind of thinking that divides the nation. it is a question of how to help the nation move forward. we don’t need to choose sides, we need to find the best solution. it’s about teaching and nurturing skills that the nation can use.

  8. sumbiling says:

    umandak…for every states to have their own content is very unsystematic.. if that is to be done out of the school context that will be okay.. how many different text books do we need if every states has their own syllabus? the sabah history are already in the syllabus..of course they are not complete but for the students to get the general view of it is good enough.. if you want to tell people more about the sabah history.. there are hundreds of books in the sabah state library. those are the real history that you need to tell the people.

    those schools which agree with the ppsmi are schools in the urban area.if they are to be given permission to carry on… and the schools in the suburban and rural area were to revert to the previous policy… dont you think that will only enlarge the gap between them..?

    bukan takut orang lain lebih terrer in one thing.. tapi kita mau semua orang terrer in that thing…supaya tiada orang ketinggalan..

    if you understand what fight means for these people…if you go into the hearts of these people who fights for the future of the students in the rurals… who fights for the language..then only you will see whether is the matter of winning or losing..

    we have been divided since long ago.. politically, mentally, economically, culturally and so forth. letting some school to continue with the ppsmi also dividing them… dont you think so?

  9. Yolanda says:

    “for every states to have their own content is very unsystematic.. ”

    simple: plan it. make it systematic.

    “if you want to tell people more about the sabah history.. there are hundreds of books in the sabah state library. those are the real history that you need to tell the people.”

    if you’re talking about history books in the library, then like that, any subject also got in the library. i also don’t want to learn fake history in school.

    “bukan takut orang lain lebih terrer in one thing.. tapi kita mau semua orang terrer in that thing…supaya tiada orang ketinggalan..”

    suggest ways in which we can cope and succeed in the world after school, without english. then we talk about ketinggalan.

    i was a teacher myself. i spent 4 years earning a degree in education with honours, but because i felt the education system is mostly for politicians to siok sendiri, i quit the teaching profession. but while i was teaching, i taught in the rural area for several years, so i’m not talking from my ass about this. if you want to talk about the future of the students in the rural areas, give them teachers and principals who have ambition and drive. the rest will be easy.

    “we have been divided since long ago.. politically, mentally, economically, culturally and so forth. letting some school to continue with the ppsmi also dividing them… dont you think so?”

    actually, what do you mean by the ppsmi ‘dividing them’? just speaking english divides the people? then i think the problem is not the english language. it’s the attitude towards it.

  10. sumbiling says:

    yolanda : simple: plan it. make it systematic.

    you as an ex-teacher should know how easy is that going to be.

    yolanda : if you’re talking about history books in the library, then like that, any subject also got in the library. i also don’t want to learn fake history in school.

    that’s why i said if you want to know extra about sabah history.. the library is the answer. depending to the history text book alone is not enough. but if you want the text book to have its own content about the history of sabah which is already there although it is not complete, then every states will demand the same thing.. every states will have their own history books…

    yolanda : suggest ways in which we can cope and succeed in the world after school, without english. then we talk about ketinggalan.

    look at the japanese, the chinese, the french, the russians, are we any better than them? we are not talking about TOTALLY WITHOUT ENGLISH anyway. depending of what do you mean with the word succeed. to have a degree? to have a good income? to be a successful bus driver? to be a successful hawker? to be a useful person? i have seen hundreds of people without good english succeeded in the lives.

    yolanda : i was a teacher myself. i spent 4 years earning a degree in education with honours, but because i felt the education system is mostly for politicians to siok sendiri, i quit the teaching profession. but while i was teaching, i taught in the rural area for several years, so i’m not talking from my ass about this. if you want to talk about the future of the students in the rural areas, give them teachers and principals who have ambition and drive. the rest will be easy.

    well done teacher… i salute you for your stand on that.

    yolanda : actually, what do you mean by the ppsmi ‘dividing them’? just speaking english divides the people? then i think the problem is not the english language. it’s the attitude towards it.

    speaking the language doesn’t divide then directly, but when you do so, you are dividing them into 2 groups. english educated/non-english educated. good english/poor english. next, look at the job market. who will get better chances of being employed? the job market itself is biased.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: