Di’ Anmen West Street, Beijing

Traveling alone in China is not that easy, especially if u can’t speak Chinese (like me). Hahaha.

Today, 1st October 2010 I arrived Beijing for the first time. Syukur la juga aku ikut rombongan dari Sabah, so ada juga la pelancong yang boleh cakap English. Lucky me.

First day, aku jalan-jalan naik basikal tiga roda di Jalan Di’ Anmen West. Menurut tourist guide, tempat ni memang hidup dikala malam sebab banyak bar di sepanjang jalan.

Kalau ikut secara tepat, kedudukan bar-bar ini berada di Shen Sha Hai Bar Street, kurang daripada 1 Kilometer dari Di’ Anmen West Street. Bayaran cuma 5Yuen (sekitar RM2.50) untuk ronda-ronda pakai basikal tiga roda. Siap ada supir lagi.

Jam masih awal, sekitar 5pm (masa di Bejing adalah sama dengan masa Malaysia), aku naik basikal tiga roda sambil tengok peniaga-peniaga bar mula membuka kedai.

Tengoklah si tukang kayuh yang berbaju coklat tu, aku terpaksa bagi dia tips sebab kesian aku tengok dia bawa aku yang berat ni. Hahahaha. He was talking in Chinese, mungkin complain sebab aku berat hahaha.

Mujurlah aku travel sendiri kali ni. Kalau tidak, aku mau jalan malam untuk tengok nightlife diorang di sini. Nampak macam fun, apa lagi sekarang ni masuk musim luruh, cuaca agak sejuk.

Mesti syok tengok lampu-lampu di sekitar jalan ini sekitar malam. Tapi keadaan memaksa untuk aku jangan berani-berani keluar hotel sendirian time malam.

So, aku decide untuk stay di hotel saja la… takut mau keluar bah time malam. Mama pun SMS jangan keluar sendiri-sendiri. Oh ya, aku tinggal di Beijing Jinqiao Apartment Hotel, the first all-suite apartment hotel in Beijing.

Tempat ni best sebab ada kitchen, oven, refrigerator and washing machine. The best part, ada internet tapi nda buli buka facebook. Cilaka! Nda buli buka game. Hahahahaha.

2 Responses to Di’ Anmen West Street, Beijing

  1. abd naddin says:

    wah, seronok dapat baca news langsung dari Beijing.Tahniah.teruskan.saya mengikutinya

  2. ladymariah says:

    terima kasih, chief… kalau tidak capek pasti akan update aktiviti di sini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: