Kebalnya Utusan Malaysia

Laporan Utusan Malaysia (Saturday, 7th May 2011 ) menyiarkan berita wujud gerakan untuk menukarkan agama rasmi Malaysia kepada Kristian tanpa siasat adalah sesuatu yang TIDAK BERTANGGUNGJAWAB. Walaupun berita tu sudah tersiar, tetapi tiada sebarang tindakan dikenaken kepada mereka. SAMPAR BANA!

Rais Yatim dan Hishamuddin Hussein pula kenapa sibuk-sibuk buat statement tanpa buat siasatan? Ternyata pemimpin-pemimpin UMNO ini tidak sesuai menjadi teladan kepada masyarakat majmuk seperti kita.

Setiap kali ada isu pasal Christianity, ramai pemimpin UMNO yang mudah melatah sampai membuat kenyataan yang bukan-bukan sampai menyakitkan hati rakyat yang bukan beragama Islam.

Perlukah akhbar rasmi kerajaan yang memerintah keluar dengan cerita murahan sebegini untuk menarik perhatian orang Melayu yang makin membelakangi mereka dan menyokong pembangkang? Kenapa perlu menggadai negara untuk kepentingan politik?

Aku sangat kagum rencana Nurul Izzah Anwar (Ahli Parlimen Lembah Pantai) yang diterbit buat kali pertama di Sinar Harian pada 10 Mei 2011. Antara petikan yang menarik untuk dikongsi melalui artikel Novela Gadis Berambut Merah:

Kita punyai tanggungjawab besar untuk menggunakan rasional akal, minda yang terbuka, mencontohi cara Rasulullah SAW mengendali hubungan antara kaum Ansar dan Muhajirin sewaktu Hijrah ke Yathrib (Madinah) dahulu.

Rasulullah SAW mengajar umatnya untuk taaruf atau suai kenal bukan untuk memporak-perandakan satu sama lain. Rasulullah SAW mengikat tali yang erat antara sesama Islam dan memberikan kebebasan kepada penganut agama lain untuk hidup secara bebas di Madinah. Cara ikutan ini patut diteladani oleh mereka yang bergelar pemimpin bukannya untuk mengembangkan politik murahan dan menyalakan api perkauman.

– Nurul Izzah

Walaupun pemimpin UMNO sangat taksub untuk mempertahankan Melayu dengan membabi buta, at least kita harus salute kepada Bernard Dompok (UPKO-BN) yang keluarkan statement begini. At least, kita nampak pemimpin yang boleh berfikiran waras. Statement beliau seperti berikut:

How can a national newspaper like Utusan Malaysia can afford to publish and sensationalize such news written by a blog without  first check it credibility? This is really an irresponsible act by Utusan Malaysia!

– Bernard Dompok.

Kalaulah akhbar lain yang buat story seperty Utusan Malaysia tapi offended orang Melayu, pasti sudah kena suspend, seperti yang berlaku kepada Sarawak Tribune beberapa tahun lalu…

8 Responses to Kebalnya Utusan Malaysia

  1. tanakwagu sabah says:

    biasalah tu elayu punya..tapi pemikiran rakyat malaysia terutama melayu ni umno tidak boleh pegang…kita non muslim ni bersabar sjalah…teruskan berjuang melelui blog ini

  2. amanda says:

    mmg bagus lah kita bersabar supaya x tambah lg masalah pasal religion ni .. tp klu kita lihat sendiri, semakin hari semakin banyak suda aganda utk fitnah dengan kumpulan minoriti di negara kita .. lepas tu, tu kerajaan persekutuan pun nda ambil apa2 tindakan bijak yang sesuai untuk prevent perkara yg sensitif mcm ni .. dorang sibuk nk naik harga minyak, bawa PAS join dorang, sumpah laknat laa .. sedangkan ada banyak lagi masalah lain yang perlu diselesaikan ..

  3. pirut says:

    lama tia jalan2 pi blog ko ni.. maybe around 2 or 3 years sudah.. hehe.. Hows ur life Mariah? Ko okey kah?🙂

    *This is one of Unintellectual Thing by Utusan Malaysia la.. mm.. sa tak setuju..🙂

  4. ladymariah says:

    thanks for the comments, guys. sorry lama membisu bz bah beberapa tahun ni.

    hi pirut, im fine. skrg sini kk ni. i joined the borneo post in jan 2009. tu la bz tu teda masa update blog. now bz writing for newspaper.

  5. mzrn88 says:

    anda menghentam UTUSAN MALAYSIA yang menyiarkan artikel dari sebuah blog.Memang tindakan UTUSAN MALAYSIA itu tidak wajar!,tetapi bagaimana pula dengan maalaysian insider dan media alternatif yang sejenis dengannya yang saban hari menyiarkan artikel yang bukan sahaja menggugat keharmonian dan perpaduan rakyat malah lebih dahsyat lagi menabur fitnah!.

  6. jaws says:

    betul dah apa utusan buat tu…. kalau tak buat sampai sudah isu ni senyap sepi .. nak siasat apa dah memang betul. polis report pun dah buat .. nak tuggu apa lagi.. sememangnya dah termaktub dalam perlembagaan hak istemewa org melayu.

    betullah apa nurul izsah bagi tau tu.. ader ke kat malaysia ni agama lain dinafikan agamanya xde kan.! ader kan org agama lain dihukum tak de kan! ader ke org bukan melayu x leh masuk AF x de kan!

  7. ladymariah says:

    aku betul2 tak sangka ada pembaca blog aku yg setuju dgn tindakan ini.

    akupun ada gak kawan dr newspaper ni tp diorang pun tak la setuju dgn tajuk yg mcm ni. ini bukan salah reporter, ini salah ketua yg release tajuk begini…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: