Senarai Finalists Unduk Ngadau 2012

Setiap tahun, tumpuan utama Pesta Kaamatan adalah pada hari kemuncak di mana seorang lagi ratu akan dimahkotakan sebagai tanda memperingati pengorbanan Huminodun.

Tahun ini, persaingan tidak kurang sengitnya, malah makin ramai pemenang dari setiap daerah sudah bersedia lebih awal bukan sahaja dari segi fizikal dan mental tetapi juga dari segi pertuturan ataupun cara berkomunikasi. Kebanyakan daripada mereka sudah pandai memberikan jawapan ketika ditemuramah oleh wartawan.

Pagi tadi, aku dan beberapa orang rakan wartawan yang lain hadir ke Hotel Le Meridien untuk membuat liputan pendaftaran. Segalanya berjalan dengan lancar dan di sini aku kongsikan gambar-gambar kesemua peserta dari 41 daerah supaya pembaca blog ini boleh melihat sendiri siapakah pilihan anda.

Aliana Wandak, Matunggong

Amerentiana Alik, Sook

Betty Jekaria Radius, Kemabong

Charlyn Christopher Sherman, Likas

Dina Chong, WP Labuan

Elester George, Tongod

Elfera Jane Prisley, Paitan

Elsie R. Marius, Inanam

Evilin Mathis, Banggi

Evra Malubin @ Evra Ela, Kota Marudu

Fenney Doimis, Kota Kinabalu

Gurmesh Kaur AP Harjit Singh @ Geraldine, Beaufort

Heather Deccella Lombunin, Kunak

Ignasia Annabelle Jipanin, Sandakan

Jaimurni Lunduman, Kudat

Joanne Bernadette John, Klang Valley

Jovilia Umjin, Beluran

Joyedeline Birig, Lahad Datu

Juslinah Dian Rangga, Tawau

Lyssa Vanessa Jokoh Benggon, Tamparuli

Marie Christine Sabayoi, Keningau

Melinda Louis, Telupid

Meryl Foster Paladius, Tambunan

Meryyen Jol, Ranau

Milviana Madrigal, Kota Belud

Nelly Lynda Abidin, Kinabatangan

Patricia Elsa Jimy, Membakut

Petronela Parnama, Tungku

Queen Tuboh Pauzin, Sipitang

Raemma Justim, Tuaran

Rifta Angin, Nabawan

Robecca Robert, Kuala Penyu

Samantha Sharon C.E. Laujang, Penampang

Sherillyn Roshilla William, Semporna

Stacy J. Anggin, Menumbok

Steffi Patrick, Tenom

Steffiana J. Jipanin, Putatan

Vanessa Samantha Manih, Tanjung Aru

Wedylin Patin, Papar

Wendy Patin Ginsilan, Pitas

WS Noorsyakirah Sahibin, Pagalungan

Bah, jadi? Sudah tingu semua ka? Siapa pilihan kamu? Cuba share dulu siapa favorite contestants kamu? Kenapa?

UPDATE:

Keputusan Sodop Unduk Ngadau 29 Mei 2012

Melinda Louis, Unduk Ngadau 2012

184 Responses to Senarai Finalists Unduk Ngadau 2012

  1. Kion says:

    Penampang Tambunan Papar….

  2. zeno says:

    Shortlist: Penampang, Pagalungan, Ranau, Telupid, Kota belud, and Kota kinabalu la….

  3. ladymariah says:

    sia pun rambang mata mau tengok finalists.

  4. walaupun sy org tuaran..tp rasanya..sy sokong finalis dr penampang..:)

  5. Elnah Bibie says:

    penampang paling hebat .. cantik

  6. Elnah Bibie says:

    sentiasa sokong penampang sbb sa org penampang… tapi mmg kalau tngok penampang ada klebihan la

    • lizzie says:

      tidaklar.. tengok sja undek ngadau tahun lalu, bo tiza… sebenarnya rmi lagi yg lebi layak menang… maybe btul kata suara ramai dia menang sbb undi kapsit ja.. msa dia jawab solan pn pnyalar tergagap-gagap.. baru tue pa dia jwab tidak ngam dgn tue solan nie… pnyalar!! pn buli2 dia menang.. doii dogo…

  7. ladymariah says:

    saya setuju, lagipun pemilihan di peringkat daerah penampang sendiri sudah begitu strict. so tidak hairanlah daerah tersebut menghantar peserta paling baik dari kalangan yang terbaik.

  8. aloysius says:

    semuanya ok ada kelebihan masing masing jangan saja ada yabg tidak jujur

  9. sonia says:

    Calon Papar tahun ni cantik, penampang dan tuaran pun sweet.

  10. jai hoo says:

    kinabatangan… paling byk kelebiahn.. nmpk muda, fresh..ada nilai komersial..

  11. Utraman says:

    saya x berasal dari Sabah, tapi saya vote utk Penampang, Papar dan Pitas…tu on paper la…

  12. Bernadette says:

    Bangi and Tambunan could be the one! Suitable to be great role model. Not only beauty wise but also capable of being a great leader especially to young girls.

  13. irene says:

    bagi saya membakut,penampang,tambunan,kinabatangan,kb,ranau ada harapan..

  14. ladygagak says:

    Tengok muka saja memang semua cantik tapi kalau bodoh menjawap soalan bolehkah jadi unduk ngadau 2012.Kalau boleh biarlah pemenang unduk ngadau 2012 manjadi satu legenda pada generasi akan datang dan bukannya satu cumuhan.

    • ladymariah says:

      perkataan ‘bodoh’ tidak sesuai untuk digunakan kerana mereka adalah wakil dari daerah masing2. maknanya diorang adalah pemenang dari kawasan yang mereka wakili. menurut kriteria pemilihan yg diterangkan oleh pihak penganjur, penilaian unduk ngadau pada tahun ini adalah dari pelbagai sudut, termasuk cara mereka membawa diri sepanjang pertandingan, pertuturan dalam bahasa ibunda dan juga disiplin sepanjang majlis… lagipun setakat ini semua pemenang unduk ngadau memang layak menang… semuanya cantik dan mempunyai kelebihan tersendiri… tidak pernah saya nampak ada yang dicemuh… dan kita janganlah tergolong dalam org yang suka mencemuh…

      kalau kita ada cara tersendiri menilai unduk ngadau, apa kata join AJK diorang and beri pandangan kan? atau[un paling senang buat pertandingan sendiri🙂

    • alex says:

      sokong ko….. walaupun mrk cntik atau tidk sekurangnya berani ikut pertandingan itu …..ada smgt keamatan

  15. ladygagak says:

    Kalau boleh unduk ngadau tidak semestinya cantik bila di solek tetapi ianya mesti mencerminkan keperibadian wanita KDM yg penuh dgn keunikan kebudayaan,kesempurnaan aura dalaman dan luaran.

  16. lola says:

    cantik saja tidak cukup but mesti IQ pun cantik.

  17. lola says:

    kenapa sokong Penampang saja 2011 sudah penampang menang kasih peluanglah daerah lain pada 2012.Baru adilkan.

  18. akusabahan says:

    semua nama daerah yang bermula huruf P tahun ni macam berjanji suda,, wakil dorang cantik2. kebetulan kali haha… maksud sa penampang, papar, pitas, pagalungan.. semua P kan.. tapi walau bagaimanapun yg lain2 pun cantik ba hehe…

  19. Lovely says:

    wow pagalungan!!! she is ELEGANT
    hope she wins this competition. happy harvest festival 2012🙂

  20. Permata Biru says:

    Wakil dari Likas tu sweet sgt..🙂

  21. ben says:

    Inanam…:-)

  22. esther says:

    kota kinabalu…

  23. Imiey says:

    pilihan saya mestilah bangi dan pitas…alawa mai umandak..srius!chayo3 …..

    • ladymariah says:

      ya, kedua2nya cantik dan mempunyai kelebihan sendiri.

    • Thomas says:

      Boleh ba kalau kau….. apa pun semua dlm pihak juri pertandingan, kalau mau bersih jangan guna juri tempatan memeng selalu ada pilih kasih timbangan berat sebelah punya, panggil atau guna orang yg. betul-betul pro. punya.

  24. jay sanjay says:

    papar.tambunan.penampang.tuaran.pagalungan.kota belud.likas.

  25. jidang member family says:

    ini kali la.. apa pun yg kau dapat terima seja la,, yg penting penyertaan dan pengalaman di peringkat negeri .. e2 sgt bererti d dalam hidupmu.. gudluck sumandak lahad datu>. we support joydeline birig❤

  26. Ugly Betty says:

    Hopefully the judges wise and fair la this year! jgn ada yg berat sebelah and pilih based on muka and tinggi saja, tp IQ tahap 0 pula jd winner! I dont think to be huminodun u have to be tinggi kan… even how petite you are pun still boleh be humi right..kesian for contestant yg betul2 semangat mau kasi promote sabah culture and bukan yg mau pok famous kasi up dorang pya hantaran kawin saja..;p from the comments d fb i think i like kemabong d most sbb ada coment yg contestant said this ‘ sya mau martabatkan bangsa sya ke mata dunia’! But all d contestant pun suda winner d district diorang so they all are winner! Peace No war…

    • ladymariah says:

      agree. diorang semua pun winner sebab wakil dari daerah masing-masing. tapi since judges dia pun semua yg ada pengalaman, we hv to respect their decision. lagipun penilaian kena buat dari 28th (registration) sampai 31st (final). dan criteria pengadilan sudah kena kasi umum awal2. according to the press conference, the state-level unduk ngadau committee will this year emphasise on the ability of its 41 contestants to converse in their mother tongue.

  27. ana says:

    mcm tidak berapa cantik ni gambar2. harap2 photographer dpt snap yg cantik sikit la lain kali. Apapun inilah muka close up dorang. my pick…papar,tambunan,penampang,ranau. Last year bias. so harap2 ni tahun ok la judge dia

    • ladymariah says:

      so sorry for the ‘tidak berapa cantik’ pictures. tiada masa saya mau kasi edit kasi cantik sebab mau kasi up cepat-cepat supaya dapat tengok muka close up🙂

      pasal last year punya judges bias tu, saya tidak setuju sebab knowing bo tiza (after the crowning) i went to their house for a special interview memang dia layak untuk menang. very beautiful, smart, outspoken dan sangat berani membuat keputusan.

      peace🙂

      • Joe Save says:

        ngam ini gambar semua jangan edit lagi… this way we can see the natural beauty of all the contestants.

  28. botiza says:

    papar beautiful, Ranaulooks so fresh n sweet, tuaran pun ok…few of them macam balik2 ikut unduk. Bikin boring tgk. Penampang ok juga tapi mcm tua n sepet mata dia

  29. Cassy says:

    I go for Likas, Inanam, Banggi, Kota Marudu, Tuaran, Penampang and Kota Kinabalu for Top 7 and Pitas for Wild Card based on photos. But who knows, what will happen on the stage. Let them do just like the Miss Universe tagline ” Beauty, Brain and Behavior “.All the best for the contestants (^_^) Ciao..

    • Thomas says:

      Pada keseluruhannya yg ada ciri-ciri dan keterlmapiran sebagai Ratu Pipit ialah……. dari…….I….n…..a….n….a……m, sumpah sia tida cari lain lagi, he…he…

  30. bibi says:

    inanam,kk,beufort,tambunan,ranau,membakut,tuaran,penampang,
    papar – top lists…heheh…

  31. john says:

    alah…saya mau cari yg lawa macam wakil Ranau last year . sangat lawa. tapi no 4 ja state level. (dengar2 banyak unsur bias??) huhu…mcm list this year kurang menarik hati. tunggu ja lah.. hehe. apapun penampang mcm ok this year. kalau mata dia besar lagi sweet

  32. James says:

    Beaufort tu bah.
    Nama india pula tu.
    Mcm mana boleh masuk?
    Siap ada anak perempuan lagi.

  33. Perez says:

    sy rasa selepas tengok semua finalist…penampang yg pada mulanya langsung bukan pilihan sy menjadi pilihan sy utk menang…sgt2 cantik dan stunning la…kharisma lebih tinggi dan elegan dr yg lain..terpaksa sy akun kalah sama penyokong penampang…hahaha

    • ladymariah says:

      wakil dari penampang sentiasa memberikan saingan yg sengit di peringkat negeri kerana pemilihan di peringkat daerah pun sudah strict. lagipun, unduk ngadau adalah acara yang sudah menjadi kebiasaan bagi wanita-wanita di daerah itu… tidak dinafikan juga ramai antara mereka yg masih bertutur dalam bahasa kadazan walaupun umur masih kecil.

  34. audeanor says:

    Hi Lady Mariah, blh sia copy ur UN pic to my blog. Minta Izin dulu, kalau blh lh🙂 Semua peserta cantik2 belaka, mmg rambang mata mau pilih mana satu kalau berdasarkan paras rupa saja. Apa pun all the best to them & all of u already a winner!

  35. florajohn says:

    eemm….. unduk ngadau ni kan must b 0riginaL kadazan dusun… meanz bumiputra laa……buli2 pula ada sumandak pakis….

    • ladymariah says:

      ramai yg cakap begitu… mesti original.. tp mungkin susah mau buat sebab banyak betul kacukan kalau di sabah ni… lagipun dari awal lagi undang-undang unduk ngadau tiada bo gia yg misti original sebab sino pun telampau ramai sudah di negeri kita yang tercinta ni…

      • florajohn says:

        0whh….. tp yg sa igt dulu2… mcm ada gia yg disqualified…sbb campuran n b0ut religi0n… (k’ptusan m’gikut undang2 p’tndingan unduk ngadau…)

        ka d inan gulu gulu….unduk ngadau adalah semangat Huminodun…berasal dari perkataan “runduk tadau” 1st lady teach 0f “bobohizan”… msti gia buli memb0r0s bahsa k’bngsaan…>>> jd tu la tu mst b 0riginaL kaka…

        tp klu sa salah…. si0u ki0….>>>> juz..

  36. nani says:

    setakat ni mcm yg Kota Marudu ja aku suka…

    • UN BANGI EVILIN MATHIS.sia sukung cz dia mang org pitas..ni kli kedua dia btanding d kdca..dia mntan UN PITAS 2009.yg UN PITAS tu asal dr PAPAR.tp kj nurse d hospital pitas n ikut btanding UN di pitas mybe rezeki dia d daerah sa pitas..tp sa tetap sukung c evilin mathis…go go chayoo!!

  37. Leroy says:

    Penampang No1, No2 Kota Kinabalu, No 3 Inanam..on paper..on stage kita tengok saja..mana tau on paper sama dgn on stage..hehehe

  38. kadus says:

    Kopivosian ladymariah🙂 sj mau tanya, what u think about wakil dari Tungku?🙂 doigia, semua pn lawa2. All the best! sy sukung yg olundus, very humble, campin kadus & can impersonate KDM very well!

    • ladymariah says:

      kadus, kalau sia tengok wakil dari tongod tu sia betul2 kasian sebab macam tiada org yg tolong dia kasi bagus mekap sama rabut pun macam tidak kana sisir.

      first day (pendaftaran) hari tu sia nampak dia sia nampak dia ni cantik ooo, tp sia tidak tau kenapa tiada sanggup tolong dia kasi touch-up before photo shoot.

      lepas balik dari registration tu, sia balik ofis cari fb dia. nahhhh… memang betul wakil tongod memang cantik cuma mekap dan rambut dia SANGAT TERUK. a beauty queen doesn’t deserve kana buat macam tu.

      fyi, ini link fb dia: https://www.facebook.com/buntetlala

      • refz says:

        Siapa gea yang kasi mekap dia tu mandak? Dia sendiri ka? ee kasian oo..alawa ma tu kalau kna mekap n gromm btul2..huhu..

      • Perez says:

        eiii..tolongla…kasi cari jurumekap utk contestant TUNGKU tu..kesian bah…kenapa juga sampai jadi mcm tu.kasi cari pengurus yg boleh diharap.kalau takda jurumekap banyak juga yg mau volunteer to.FOC lagi…kasian bah.tgk gambar mcm bukan pergi bertanding tapi jadi bahan ketawa orang..tidak suka sy org kena buat2 begitu….tolongla kalau dapat…

      • audeanor says:

        update: ada org baik hati mau tolong make-up UN Tungku, maybe kamurang kenal pro m.u.a Jason. Great guy indeed!

  39. juliana kaissama says:

    Papar juga la yg sia sukung ni….

  40. Joe Save says:

    Top 10 – Kota Marudu, Banggi, Tambunan, Inanam, Papar, Ranau, Kota Belud, Telupid, Kinabatangan dan Tuaran (sia punya ramalan ja bah)…

  41. Liz says:

    Klu dr pic, sa pilih Inanam, KK, Tambunan, Likas, Ranau, Penampang.. All the best to all contestant

  42. Joe Save says:

    Saya suka jurumekap utk UN Ranau dan Tuaran. Jurumekap Papar kalau boleh tolong improve sikit itu mekap terutama kening peserta UN Papar, sya dah nampak gambar profile fb Papar, sangat natural beauty tanpa mekap. Dan UN dari Tungku, tolong lah jurumekap nya cari yang pandai kasih mekap.. kesian peserta ini, padahal dia juga salah seorang natural beauty sya dah nampak gambar nya di FB dia. (thank u, ini pandangan saya)

  43. Likas !🙂 my bestfriend🙂 Good luck cha !

  44. BabyLegada says:

    yg telupid lawa oo..

  45. florajohn says:

    tp mmg teruja jua sa ni….. papar lawa… p’png pun cun…. Telupid cute….hohoo….. nda buli ni sa jd judge mesti smua pn manang…hehee

    anywY aLL da best…..

  46. refz says:

    Last year sy sukung Penampang, taun ni sy sukung Penampang lagi. Alawa om olundus~

  47. ladymariah says:

    Latest update: Sodop Unduk Ngadau
    UN Likas- Miss Inner Shine,
    UN Tambunan- Miss Friendly
    UN Telupid- Miss Natural Beauty

  48. Ali Ciny says:

    PALING CANTIK DAN PALING MANANG??? UNDUK NGADAU TELUPID…

    • ladymariah says:

      saya setuju UNK telupid adalah salah seorang pesaing sengit, namun banyak kategori yg perlu dinilai. nanti kita lihat keputusannya pada 31 Mei🙂

  49. lola says:

    TOP 7= TUARAN,TELUPID,LIKAS,BANGGI,TAMPARULI,PAPAR,RANAU. (MAYBE- PENAMPANG OR KOTA BELUD)see how the result.

  50. erina says:

    Saya rasa wakil dari Papar boleh menang, sweet lah muka dia. Walau pakai siung masih cantik.

  51. ladymonster says:

    vote for meryl foster of tambunan..lol..

  52. lola says:

    I am not suprise if Unduk Ngadau from Tuaran will be Unduk Ngadau this year 2012.she is very sweet.

    • ladymariah says:

      agree, but there are many other criteria yg judges mau tengok…

      • Pipit says:

        not surprise juga if Tanjung Aru pya wakil dapat top 7! Saya rasa dia paling banyak ikut beauty pageant. 1st runner Miss Sabah 2010 (2 kali dia pernah join), Miss Fire (4th) Miss Earth 2011, 5th Place Unduk Penampang 2011. So experiences dia in catwalk and how to attract judges attention ada kelebihan.. IQ im not so sure la…hahaha Tapi im surprised she is not 1 of the favorate pulak. hehehe actually shes not my choice juga… jangan mara kio kalau ada peminat dia sini.. just my sharing.

  53. babyjane says:

    tuaran ttp menjadi idaman kalbu..ratu kdm ni:))

  54. aquaGirl says:

    unduk ngadau ranau yg thn lalu jg la plg manang,,,,,thn dpn sa ikut UN la ni hehehe,,,kununn

  55. yen-yen says:

    papar pasti manang punya…hee

  56. Anna Declan says:

    penampang, pagalungan, membakut and tuaran..miss from Tunku actualy cantik tu..but the make up and the hair totaly made her looks disaster..she better find someone who can help her in make up..if u all go to her facebook u will suprised to see her real look..

  57. lucy seys says:

    memanglah sya sokong dr tuaran mana lagi……..

  58. Wiwi Tham says:

    inanam punya cantik!!!

  59. Gary@gory says:

    Pilio oku unduk mantad tuaran,kota marudu,tomporuli om membakut…alawa pama ri unduk mantad mambakut koie..harap2 kounduk sio la..
    Thats my top 4…beauty with brain..and good luck for the rest…

    p/s:slalu d mmbakut mahal ka dia punya nopung@berian tu ar..hihi..good luck patricia elsa jimy..

  60. Christal Anna says:

    apa2pn,my Favorited Ngunduk Ngadau 2012 Top10= 1)Pagalungan:WS Noorsyakirah Sahibin, 2)Penampang:Samantha Sharon C.E. Laujang,3)Papar:Wedylin Patin,4)Ranau:Meryyen Jol,5)Tambunan:Meryl Foster Paladius,6)Inanam:Elsie R. Marius,7)Telupid:Melinda Louis,8)Tamparuli:Lyssa Vanessa Jokoh Benggon,9)Tuaran:Raemma Justim,10)Sipitang:Queen Tuboh Pauzin.
    p/s:natural beauty (makeup tipis) = Evilin Mathis, Banggi.

  61. jass says:

    semuapun ada kelebihan… Penampang, Tuaran, Ranau, Papar LIkas boleh tahan….

  62. kyrana says:

    that girl UN TUNGKU…..actually, she is very natural beauty….. well, they are all beautiful…..i vote for all of them….by the way, beauty comes with intelligence……….

  63. jmmathew says:

    sy memang undi daerah tamparuli atau tuaran sebab sy orang sana, tapi sy tk kisah dari daerah mana yg menang sebab mereka tercantik dan calon dari semua daerah, yang penting tak seperti unduk ngadau 2011 yang penuh dengan kontroversi iaitu cara pengadilan yg tak betul, kalau tak ramai yg komplain tak apa juga, tahun 2011 memang tak adil. So tahun ni biar yang terbaik

    • ladymariah says:

      memandangkan unduk ngadau adalah pertandingan yang rumit dan mempunyai kriteria yang banyak untuk dinilai, maka kita serahkan kepada pengadil berpengalaman untuk membuat keputusan… yang penting, kita kaamatan!

  64. Ashley says:

    I think all the contestant are beautiful, even the badly made up contestant from tungku. Those whom are matured and had experience in beauty contest of course had the advantage of being confident and poise.

    Anyway judging from the picture above theres 3 young girls around my age Papar Wedlyn , lahad datu and Ranau. Please tell them if you got the chance, they are beautiful and brave. I am rooting for them expecially Papar contestant, she got the sweetest smile. Thanks.

  65. Marvelin says:

    Top 5 pilihan saya…Tuaran~Papar~Ranau~Penampang~Tamparuli…real Sabahan faces, real beauty…sumandak Sabah lah katakan…
    mesti salah seorang or more dpt kedudukan terbaik dlm prtandingan kali ini…Goood Luckkk to them…

  66. Jov says:

    pilihan utama, adalah dari Papar, Penampang, Tuaran, Telupid, Kota Belud, Membakut n Sipitang yg layak jadi finalist sebab sumandak ini mempunyai rupa paras yang cantik, apa pun keputusannya kita tunggu pada 31 Mei ini.

  67. jmmathew says:

    betapa susah dan betapa payah pun membuat pengadilan ke atas para un 2012, minta mintalah jangan menjadi kontroversi pemenang unduk ngadau tahun ini, jangan spt un 2011, takkan pokok bergoyang kalau tak ada angin. Tak kira dari daerah mana yg menang, Janganlah spt pengadilan 2011 berulang lagi, sungguh memalukan

    • ladymariah says:

      sia kompius ni kenapa kontrovesi pengadilan tahun lalu sedangkan pemenang dia memang cantik… yg kasi kontrovesi tu apabila pengerusi penganjur Beluran, Melton Martin membuat kenyataan media mengatakan pengadilan tidak adil. dan pihak penganjur sudah membuat kenyataan bahawa pengadilan unduk ngadau 2011 telah mengikut kriteria yg telah titetapkan.

      Petikan The Borneo Post pada 5 Jun 2011

      Judging of Unduk Ngadau contest fair

      KOTA KINABALU: The judging of the recent state-level Unduk Ngadau contest at the Hongkod Koisaan has strictly followed the criteria laid down by the organisers.

      Deputy chairperson of the Unduk Ngadau organising committee, Joanna Kitingan, clarified this to The Borneo Post when contacted yesterday, when responding to the claim of unfair judging was made by Beluran Unduk Ngadau organising chairman Melton Martin.

      “From what I have gathered, the overall judging was fair. The judges had followed the criteria laid down to the judges,” she said.

      Martin, on Friday had claimed that the judging of the contest was biased right from the start, begining with the registration of the contestants.

      He also claimed that the judges who were supposed to be professionals had come from the same area of the winner and were related to her.

      Ends.

      P/S: secara peribadi, siapapun yg akan menang selepas ini, kalau ada org yang buat kenyataan media mengatakan pengadil tidak saksama, maka ‘kontrovesi’ tetap akan berlaku… dan kontrovesi tidak bermakna pengadilan tidak adil. cuba lihat komen-komen di atas, kebanyakan komen yg tidak puas hati dengan pengadilan tahun lepas tidak menerangkan secara jelas apakah dimaksudkan dgn tidak adil…

      sama-samalah kita pandang ke depan dan menyambut kaamatan dengan bertanggungjawab. kita kan org sabah, tidak pandai pigi mana-mana pun, kita-kita juga ni🙂

  68. sumbiling says:

    lawa lagi lady mariah……🙂

  69. Ashley says:

    Lady mariah..if only you manage to see the young fresh face ladies Papar, lahad datu, ranau and maybe a couple more..before they go on stage for the final, can you please tell them they are my idol. They are brave and beautiful. I am requested to particapate every year and i dont even dare…

  70. ayu says:

    all sabahans are totally beautiful.semua cntik.semua ada harapan mo mnang.now its up to them to perform well.good luck to all contestants.especially tuaran,penampang,likas,telupid.all the best.

  71. aloysius says:

    apapun hari ini penentuan dia………mari kita tengok siapa yang kena………….

  72. Imiey says:

    Bah kc share2 la bh apa keputusan unduk ngadau 2012 nanti ar..hehe.malas da mau teka siapa yang manang bh..coz sume ctik2..ppn kopivosihan tadau tagazo do kaamatan kumaa sokoviai tongo tobpinai manambut tadau diti…aramai tie..

  73. jsl lim says:

    TELUPID,TAMBUNAN,PENAMPANG,LIKAS,

  74. jmmathew says:

    un papar n un pitas mcm adik beradik ja ni, sama cantik sama ada harapan

  75. duts says:

    pagalungan cantik wooooooooo….

  76. Esther wesley says:

    Walaupun sya sendiri berasal drpd T’paruli tetapi sorrylah sya memilih utk meneka unduk ngadau 2012 MUNGKIN pemenangnya drpd PAGALUNGAN,PENAMPANG ATAUPUN PITAS yang ada tempat!MEMBAKUT DAN TELUPID pun ada tempat dalam TOP 5 lah katakan…!

  77. Esther wesley says:

    …….sebenarnya make up ini sepatutnya boleh membantu mencantikkan seseorang TETAPI make up juga boleh membantu MEMBURUKKAN seseorang sekiranya cara penggunaannya tidak NGAM!Tengoklah pada gambar2 finalis seperti di atas adapun yg ngam di solek dan adapun yg seperti OMG!Sepatutnya unduk ngadau ni jangan pakai make up paling sesuai kan mau cari yg ORI cantiknya!

  78. bibiebb says:

    sy sokong ignasia@nana… hehehe… wakil skolahku…. daerah sandakan….

  79. Carol says:

    telupid juga laa… mcm first time pula tmpat jau2 ni menang..TAHNIAHHHH..!🙂

  80. drkdude says:

    telupid juara UN 2012???

  81. drkdude says:

    apapun, saya rasakan juara tahun ni sangat layak. two thumbs up! tahniah buat Melinda Louis. rasanya inilah kali pertama juara dari daerah bukan powerhouse seperti penampang, papar, tuaran,tamparuli,kk.

  82. […] Senarai Finalists Unduk Ngadau 2012 Like this:LikeBe the first to like this post. […]

  83. Tingkayu says:

    Finaly labuk pemenang unduk ngadau 2012. first time dari wilayah sandakan or east sabah winner.

  84. jmmathew says:

    jangkaan sy memang tepat sekali, memang cantik. Tahniah mis melinda

  85. kihkihkih says:

    tu UN Likas, bkn apa la sy mo ckp. muka ada, IQ mungkin ada, tapi EQ ada.knapa sy ckp gini?sbab sy nampak depan mata kepala sy sendiri apa komen2 yg dia post di fb dia lepas xlayak pg top 7.bg sy la,contestant ini mcm la yg kasi rusak originality Unduk Ngadau ni.buat apa professional atas pentas saja,tp di luar mcm….peiiii

  86. ❤ sipitang lawa betul….nama pun QUEEN….he eh

  87. lego says:

    ada no fon melinda ka?

  88. lego says:

    saya urang KB tp saya paling suka tgk UN dari Ranau…paaaling cute..nmpak sweet btul..

  89. lego says:

    saya urang KB tapi saya paaaling suka tu UN Ranau..cute btl..paaling sweet jgak ni..

  90. anon says:

    saya urang KB tapi saya paaaling suka tu UN Ranau..cute btl..paaling sweet jgak ni..

  91. enche says:

    so sepa la yg paling manang?

  92. haro-haro... says:

    congrats to all contestants-khasnya the winners

  93. StanIta S.J says:

    wlupn kota kinabalu tak dpt jdi johan, naib johan pun kira ok lh

  94. animoses says:

    berapa cm ketinggian UN telupid, papar, penampang?

  95. akue says:

    knapa peserta dr tungku mcm x pndi ja jurusolek dia tu.bedak xda,mekap cincai,rambut x kemas.kesian jg,klu kena jurudolek yg pndi tntu npk cntik jg

  96. Charlene cornelia Ahim says:

    sorry ya aunty ladymariah…baru ni tahun sya terkomen,…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: